Educație globală – Lumea suntem noi. Să acționăm!

Standard

Săptămâna Educației Globale este o campanie de sensibilizare la nivel european. Activitățile specifice au loc în fiecare an în a treia săptămână a lunii noiembrie (16-22 noiembrie 2020). Educația Globală se concentrează pe drepturile omului, înțelegere internațională și cooperare, pace, durabilitate și încurajează solidaritatea, dialogul intercultural și învățarea de la egal la egal.

Elevii și cadrele didactice de la Școala Gimnazială „Miron Costin” Suceava au marcat această Săptămână a Educației Globale cu scopul de a dezvolta o comunitate de învățare în care se încurajează cooperarea, toleranța și în care să se dezvolte abilități pentru o cetățenie globală participativă.

Beneficiari au fost aproximativ 700 de elevi și profesorii școlii (Adrobotoaei Elena  – consilier educativ, Apetrei Daniela – consilier școlar, Caliniuc Adriana, Palaghianu Lavinia Ocsana, Câmpan Adriana, Buțerchi Rodica, Cucu Ancuța, Tănăsan Luminița, Leonte Mariana), aceștia propunând și participând la șase activități interesante.

  1. Uniți prin toleranță (Ziua Internațională a Toleranței) – Activitatea a fost susținută la nivelul întregii școli, cu implicarea Consiliului Școlar al Elevilor. Pe lângă postere și mesaje pe această temă, elevii au compus la nivelul claselor Imnul Toleranței și a existat o competiție pentru cel mai bun text, cu cel mai profund mesaj. Elevii au conștientizat cât este de importantă implicarea pentru a produce o schimbare în jurul lor. Unul dintre obiective a fost – Conștientizarea rolului nostru de cetățeni într-o lume globalizată. În cadrul concursul interșcolar „Imnul Toleranței” au fost obținute următoarele premii: Premiul de excelentă: clasa a VI-a F; Locul I: clasa a V-a B; Locul II: clasele a V-a A, a VI-a B și a VII-a D; Locul III: clasele a VI-a A și a VII-a B;
  • Nu-i rău să fii diferit! (Ziua Internațională a Toleranței) – Activitatea s-a derulat la nivelul clasei pregătitoare D având ca scop acceptarea diferențelor și conștientizarea faptului că nu este rău să fii deosebit. Elevii au ascultat povestea  ”Rățușca cea urâtă” de H.Cr. Andersen din care au învățat să  nu  trateze oamenii diferit, doar pentru că arată diferit și au derulat o activitate având ca suport povestea ”Elefantul Elmer” de David McKee. Elefantul multicolor i-a învățat că deși suntem asemănători, suntem și diferiți, ceea ce face ca lumea să fie mult mai frumoasă și colorată. Cu toții suntem speciali! Concluzia surprinzătoare a povestioarei e aceea că trebuie să te bucuri că ești diferit pentru că nu este o greșeală. Ideile celor mici s-au concretizat în desene și colaje.
  • No Bullying – vrem o școală a prieteniei  – Activitate desfășurată la clasa a VII-a D, pornind de la obiectivele campaniei – Înțelegerea cauzelor și a efectelor problemelor majore care afectează lumea și Oportunități de a concepe și ce măsuri putem lua pentru a face lumea un loc echitabil și durabil.
  • Lecția de interculturalitate Activitate desfășurată la clasa a VII-a B, concretizată prin scurte clipuri făcute de elevi;
  • Pași spre o lume mai bună – Activitate, tot la clasa pregătitoare D, cei mici învață cum să fie implicați și conștienți de ceea ce este în jurul lor; Reușita activității, zâmbetul apărut pe fața lor, au demonstrate că pas cu pas putem reuși orice! Chiar dacă sunt mici pot să contribuie la realizarea unei lumi mai bune dacă au pașii potriviți;
  • Drepturi și responsabilități în lumea copiilor (UNICEF) – Activitate dedicată drepturilor copiilor (UNICEF), la nivelul claselor a V-a, cu participarea Consiliului Școlar al Elevilor și dezbateri pe marginea prezentărilor ppt la clasa a II-a despre importanța drepturilor și responsabilităților elevilor.

Filmul cu materialele realizate de elevi se poate urmări aici: https://www.facebook.com/101859221198367/videos/418193599186154

A fost o săptămână în care elevii și profesorii școlii noastre au dovedit că și în aceste condiții dificile putem înțelege problemele fundamentale ale cetățeniei globale, că suntem cetățenii acestei lumi, că NOI formăm lumea, că suntem deschiși la diversitate, interculturalitate și că e bine să ACȚIONĂM pentru a face LUMEA un loc echitabil și durabil.

consilier educativ prof. Adrobotoaei Elena

prof. înv. primar Palaghianu Lavinia Ocsana

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s