Share-uim învățare cu încurajare (I)

Standard

„Capacitatea de a învăța este un dar; abilitatea de a învăța este o pricepere; dorința de a învăța este o alegere. ” (Brian Herbert)

Sesiunile de învățare cu încurajare și dezvoltare personală „Share-uim învățare” au început! Am folosit un ID cu 5I, în fiecare joi, la un ceai nonformal, virtual, la ora 17.00, cu bucurie spirituală și învățare experiențială – o variantă de seară pentru „Cafeaua cu ZOOM-zet”, cu aromă de generozitate, încurajare și de învățare împreună.

Folosind un ID (instrument digital) cu 5IIdei (creative), ÎmpreunăÎnvățăm, Împărtășim și Îmbunătățim învățarea cu bucurie și încurajare (și în pandemie).

Argument:

Experimentul educațional propus de Sugata Mitra „Hall in the wall” a adus în atenția lumii importanța auto-educației, a învățării împreună, principiul „învață singur” și al încurajării „nor de bunicuțe”.

TV_20

Într-o perioadă dificilă dar provocatoare pentru mediul educațional slujitori ai școlii, cu vocație și pasiune pentru profesie, au învățat prin descoperire sau din tutoriale, din webinarii, prin transfer de experiențe, s-au reinventat adaptându-se pentru învățarea în mediul online. Dincolo de echipamente și tehnologia digitală sunt necesare instrumente digitale, aplicații care facilitează învățarea cu sens într-un nou mediu de învățare, cel virtual (sincron, asincron).

Share învățare cu încurajare (I)

Sesiunile de învățare și dezvoltare personală au 3 componente:

a. „Uneori câștigi, uneori înveți” (John C. Maxwell) – lucrările și cuvintele sale inspiră milioane de oameni determinându-i să-și reevalueze alegerile și prioritățile amintindu-ne mereu că poți învăța câte ceva tot timpul.

TV_20

b. ID – instrument digital – abc-ul acestuia, aplicat, practic și interactiv.

c.Share-uim învățare cu instrumentul 5I – ✗Idei (creative) ✗ÎmpreunăÎnvățămÎmpărtășimÎmbunătățim.

Ne-am spus „Bună seara!” la un ceai nonformal, cu momente din istoria ceaiului (veche de 5000 de ani), legenda ceaiului (călugărul care și-a tăiat pleoapele pedepsindu-se pentru că a adormit în timpul rugăciunii iar din pleoapele lui a răsărit un arbust, iar licoarea din frunzele sale i-au dat voiciune și vigoare), într-o călătorie de învățare cu încurajare pentru că… „În fiecare ceaşcă de ceai există câte o călătorie imaginară.” (Catherine Douzel)

TV_20

Învățarea se rafinează în mai multe etape, conform lucrării de dezvoltare personală „Unoeri câștigi, uneori înveți”, de John C. Maxwell. Azi am explorat o primă etapă: Modestia – spiritul învățării, discutând despre Mândrie vs.modestie: „Despre mândrie este vorba atunci când vrei să vezi cine are dreptate. Modestia înseamnă să vezi cum trebuie să procedezi corect.”

Câteva dintre efectele negative ale celor care se manifestă cu mândrie:Vină: nu își asumă responsabilitatea, dau vina pe cei din jur; ✗Negare: nu se confruntă cu realitatea; ✗Obtuzitate: sunt defensivi la ideile noi; ✗Rigiditate: sunt rigizi spunând că trebuie făcut ca  ei; ✗Nesiguranță: se pun pe ei în valoare, tocmai pentru că sunt nesiguri pe ei; ✗Izolare: au senzația că totul se învârte în jurul lor.

„Adevăr sau provocare” a fost componenta de autocunoaștere dar și de învățare, (re)descoperire a instrumentului digital wordwall – folosind „Roata – adevăr sau provocare” (www.wordwall.com).am cocheta și cu Jamboard într-o sesiune de feedback sau de identificare a „Voluntarilor învățării” prin intermediul google docs.

TV_20

Feedback-ul participanților:

„Fiecare întâlnire este o bucurie a regăsirii cu colegi dragi și un real prilej de învățare. Avem oportunitatea de a ne împărtăși unii altora experiențele de învățare sau chiar de viață, căci aceasta nu încetează să ne surprindă și să ne forțeze  să uităm ce am știut sau ce am fost ieri, pentru a putea s-o luăm azi, din nou, de la capăt.  Și, surprinzător,  ,,am învățat că poți continua încă mult timp după ce ai spus că nu mai poți” (Octavian Paler). Ne încurajăm că mâine va fi mai bine decât azi și  că fiecare obstacol nu e decât un nou context de instruire și descoperire. Și mai învățăm împreună că ,,lecțiile vin întotdeauna atunci când ești pregătit, iar dacă vei fi atent la semne, vei afla mereu ce-ți trebuie pentru pasul următor” (Paulo Coelho). (Angela Cârloanță)

„Cred că ați pus „punctul pe i” cu această idee de încurajare. Este exact ce avem nevoie în prezent.Să fim încurajați să mergem mai departe, învățând lucruri noi, descoperind, cu uimire de copil, instrumente digitale fantastice, apoi exersând modalități potrivite de a le pune în practică, în timp ce avem atăt de multe exemple frumoase în colegii noștri mai îndrăzneți. Cred că trebuie să suficientă încredere în noi, pentru a reuși să transformăm eventualele eșecuri în experiențe de învățare. Făcând un exercițiu de imaginație, aș folosi mașina timpului pentru a ajunge în viitor. Aș lua cu mine… oamenii și înțelepciunea de a trăi demn, cu bucurie, credință și speranță în suflete!” (Mariana Radu)

TV_20

„Ceaiul nonformal din seara aceasta a avut arome de levănțică și bucurie, a fost un balsam sufletesc pentru învățarea cu încurajare. Am simțit întâlnirea ca pe un pretext de sărbătorire a bucuriilor mărunte de peste zi: ne-am reîntâlnit la un ceai pe cât de nou, pe atât de special; ne-am împărtășit din experiențele online, învățând unii de la alții; am primit acest dar la ceas de seară cu multă recunoștință.” (Dorina Cocari)

„Obiceiul meu este să fiu zilnic recunoscătoare pentru tot ce mi se întâmplă, pentru oamenii pe care îi întâlnesc, pentru felul frumos în care aleg să cresc. Astăzi sunt recunoscătoare pentru că am ales să fiu alături de oameni frumoși care susțin învățarea prin încurajare și care împărtășesc din experiențele lor valoroase. Wordwall, Jamboard, ceai cu diverse arome, provocări la lectură, toate închegate frumos sub semnul unui un motto relevant: „Uneori câștigi, uneori înveți”. (John Maxwell) Vă felicit pentru modul în care reușiți să armonizați și să împărtășiți experiențele valoroase!” (Gabriela Ariton)

Vă aștept și joia viitoare cu un ceainic plin pentru că „Nu poți umple cănile invitaților dintr-un ceainic gol!”

Tatiana Vîntur

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s