Picture1

„Dacă ȋți faci planuri pentru un an, cultivă orez.
Dacă ȋți faci planuri pentru 20 de ani, cultivă pomi.
Dacă ȋți faci planuri pentru secole, crește oameni.”
(vechi proverb chinezesc)

Blogul „Educația FnonF”  (Educația formală și nonformală) are scopul de a disemina activitățile specifice educației formale și nonformale (FnonF) desfășurate în unitățile școlare din județul Suceava, coordonate de Inspectoratul Școlar  Județean Suceava. Sunt prezentate evenimente, proiecte, acțiuni, activități, informații, nouăți cuprinse pe categorii.

Blogul continuă prezentarea evenimentelor, proiectelor și programelor educative cu care v-ați familiarizat  (http://educatia-ta.ablog.ro/).

Vă invit ca împreună să simțim gustul „supei de pietre” pe care deseori o servim cu cei pentru care „Educația nu este umplerea unei pâlnii, ci aprinderea unui foc!”.

 

Supa de pietre

Cu mulți ani în urmă, trei călători înfometați și obosiți au ajuns într-un mic sătuc. Țăranii de aici abia supraviețuiau de la o zi la alta ca urmare a secetei ce se abătuse asupra lor. S-au adunat repede în piața satului ca să-i întâmpine pe călători, însă au făcut-o fără să aducă nimic de mâncare pentru aceștia. Au început să se plângă că nu le-a mai rămas nimic și că sunt muritori de foame.

Călătorii au schimbat câteva vorbe între ei. Apoi s-au întors către bătrânii satului.

Primul călător le-a spus:

-Pământul vostru sărăcit v-a lăsat fără nimic de oferit, dar vă vom împărtăși noi din puținul pe care îl avem: secretul cu ajutorul căruia poți face supă din pietre.
Bineînțeles că țăranii au fost intrigați de spusele călatorului. Au aprins focul și au pus cel mai mare vas cu apă la fiert. Călătorii au aruncat în apă trei pietricele.

-Aceasta va fi o supă foarte bună, zise al doilea călător, dar un pic de sare ar face-o minunată!

In acel moment o țărancă s-a ridicat și a spus:

– Ce noroc! Tocmai mi-am amintit unde a mai ramas un pic de sare…
S-a întors repede și a mai adus și un șorț de bucătărie, un pătrunjel și o gulie. In timp ce acestea au fost puse la fiert și altor țărani li s-a mai împrospătat memoria. În curând în oală au fost puse orz, morcovi, carne de vacă și smântână. Până să fie gata supa, a mai apărut și o sticla de vin.

Tot satul alături de cei trei soldați s-au pus să se ospăteze. Au mâncat, au cântat și au dansat până târziu în noapte, cum nu se mai întâmplase de multă vreme.

Dimineața, când cei trei călători s-au trezit, toți sătenii stăteau în fața lor. La picioare aveau pus un rucsac cu cea mai bună pâine și brânză.

-Ne-ați împărtășit cel mai mare secret, acela de a face supa din pietre, a spus un țăran călătorilor, și pentru aceasta nu vă vom uita!

Auzind acestea, al treilea călător s-a întors către mulțime și a spus:
-Un lucru rămâne mereu adevărat: doar împărțind poți face o mare sărbătoare!

Tatiana Vîntur

Inspector școlar pentru educație permanentă

I.Ș.J. SuceavaPicture2

7 răspunsuri »

  1. Buna ziua! Ma numesc Manula Mirzan i sunt coordonator de programe si proiecte eucative la GPP ”Pinocchio” Falticeni din acest an. Va rog sa-mi spuneti unde pot gasi o structura a proiectelor, concursurilor si pana cand se poate face documentatia petru concursurile din CAEJ. Multumesc!

Lasă un comentariu