RESPECT – campania județeană de prevenire a violenței

Standard

„A învăța că în viață, mai ușor e poate a învinge ura cu dragostea, minciuna cu adevărul și violența cu abnegația, ar trebui să fie un element fundamental în educația oricărui copil!” (Mahatma Gandhi)
83150583_2725906430862689_4746330984004190208_nCampania de prevenire a violenței R.E.S.P.E.C.T., inițiată de I.S.J.Suceava – educație permanentă, ce are scopul de a preveni agresivitatea și violența în mediul școlar prin exersarea unor comportamente și atitudini civilizate de către copii, a fost implementată la nivelul Școlii Gimnaziale Nr.4 Suceava, în cadrul Săptămânii Județene a Nonviolenței în mediul școlar, clasa a V-a B (Comunicarea nonviolenta-comunicarea de la inima la inimă!). Elevii au fost implicați în activităţi care au valorificat comunicarea, au conștientizat nevoia de relaţionare în armonie, nevoia de intercunoaştere. (coordonator prof. Claudia Țuca)

Dacă vrei să fii respectat, respectă. Respectul nu se câștigă prin forță, ci prin puterea exemplului – a fost mesajul elevilor de la Clubul Copiilor Fălticeni, coordonator prof. Lenuța Rusu.

„În săptămâna nonviolenței am trăit experiențe noi: am fost furioși, am făcut echipe, am rupt, am mototolit iar mai apoi am încercat să reparăm greșelile. Acum strigăm la unison: STOP VIOLENȚEI!” – Școala Gimnazială Leucușești, comuna Preutești

CCFalticeni3Intoleranți la bullying – activitatea a fost desfășurată cu elevii clasei a VI-a B, îndrumați de prof. Agapi Ionuț. Scopul activității a constat în conștientizarea impactului emoțional pe care îl are violența verbală și nonverbală din mediul școlar asupra elevilor. Elevii au realizat colaje tematice cu imagini și gânduri despre modul în care bullying-ul le poate afecta activitatea școlară.

„Cuvintele frumoase au viață lungă” – activitate desfășurată în cadrul campaniei RESPECT cu elevii clasei a VI-a A, coordonați de dra dirigintă Hasna Viorica Lăcrămioara. Activitatea are ca scop stabilirea relațiilor pozitive de comunicare cu colegii de școală în timpul recreațiilor.(Școala Gimnazială Siminicea)

4VDCampania RESPECT, la clasa a X-a G, Colegiul Economic „D. Cantemir” Suceava a  însemnat activitatea „Protecția datelor personale pe internet” – prof. Ramona Chiper.

Activitatea clasei a VIII-a A, Școala Gimnazială nr.4 V. Dornei, desfășurată în cadrul proiectului ,,Ziua cu zâmbete și gânduri frumoase”- Campania județeană R.E.S.P.E.C.T., a adus veselie și gânduri pozitive, împărtășite între colegi. S-au scris și s-au primit gânduri transmise din suflet: ,,Mergi mai departe de Lună…și împarte iubire”, ,,Cu siguranță ești o persoană minunată și foarte frumoasă!”, ,,Sper să ai doar amintiri frumoase în această școală”, ,,Nu uita să zâmbești!’, ,,Indiferent de situație, fii mereu cu zâmbetul pe buze!”, ,,Viața este frumoasă! Fii fericit!!!”, ,,Azi ai să fii cine alegi TU să fii!” …O clasă minunată, cu copii sensibili și implicați…(prof. Irinel Acatrinei)

La Școala Gimnazială Berchișești, în Săptămâna nonviolenței, s-au desfășurat activitățile:

Ø„Campionatul bunelor maniere și al toleranței”, la nivelul școlii s-a format o comisie din 3 profesori; aceștia au monitorizat  elevii în pauze, iar la sfârșitul săptămânii s-a premiat  cea mai manierată clasă la ciclul primar și cea mai manierată la ciclul gimnazial (27-31 ianuarie 2020)

Ø„Alfabetul nonviolenţei”, sub deviza „Impune reguli clare şi limite potrivite unui elev”, elevii vor afla exact ce aşteptăm de la ei şi care sunt consecinţele unui comportament inadecvat, precum şi modalităţi de gestionare a situaţiilor concrete de violenţă. Activitatea s-a desfășurat în fiecare clasă, elevii primind câte o copie a Regulamentului de Ordine Interioară şi sancţiunile care pot fi aplicate în cazul nerespectării lui, aceştia având obligativitatea să-şi informeze părinţii despre documentul primit. S-a realizat un catalog de impresii. (27-31 ianuarie, în cadrul orelor de dirigenție)

ØUrmăm un model şi suntem un model”- concurs eseuri (30 ianuarie 2020)

ØPace și nonviolență în școala mea!”- sub îndrumarea prof. diriginți și a prof. învățători fiecare clasă a realizat câte un afiș. (30 ianuarie 2020)

ØCercul prieteniei” 5 minute din ultima oră în care elevii au numit situațiile prin care au trecut în timpul zilei, care i-au  bucurat sau întristat (27-31 ianuarie 2020)

Ø„Să ne consumăm energia prin sport” cultivarea fair-play-ului, actiuni  de prevenire  a violenței fizice  în școală  prin activități sportive  în care au fost cooptați și elevii cu potential violent (31 ianuarie 2020) prof. educație fizică.(Coordonatori: prof. Bogdan Nistor, prof. director Loredana Dura)

Coordonatorul campaniei RESPECT prof.Tatiana Vîntur

Lasă un comentariu