Caută respectul, nu atenția!

Standard

Prima întâlnire din acest an , în cadrul proiectului cultural „Azi citim cu…” a avut-o ca invitată pe dna lector universitar doctor, Croitor Ecaterina, de la Universitatea  „Ștefan cel Mare”din  Suceava. Împreună cu dumneaei am ales să citim și să dialogăm pe tema Campaniei de prevenire a violenței RESPECT. Am ținut cont de  faptul că în perioada 27 – 31 ianuarie 2020 se desfășoară Săptămâna Județeană a Nonviolenței în mediul școlar – Campania R.E.S.P.E.C.T. Săptămâna include Ziua Internațională a Nonviolenței în Școli – 30 ianuarie 2020. Campania RESPECT a fost inițiată în 2015, de către Inspectoratul Școlar Județean Suceava, coordonator inspector școlar prof. Tatiana Vîntur.

Entuziasmul, surpriza, curiozitatea ne-au însoțit în demersul nostru de a afla lucruri noi și de a împărtăși experiențe, trăiri plăcute sau mai puțin plăcute. Doamna Croitor ne-a lansat provocări pornind de la componentele campaniei : Responsabilitate. Educație. Siguranță. Prevenție. Emoție. Comunicare. Toleranță.

ALINA Respect 2020 (5)Jocul, ca și formă educativă ne-a ajutat și ne-a asigurat gradul maxim de socializare cu efect direct, pozitiv și distractiv. Împărțiți în echipele PLUS și MINUS am enumerat  termeni pentru NON-violență și Violență și am încercat să identificăm modalitățile de rezolvare a conflictelor, importanța comunicării non-violente, dezvoltarea și aplicarea abilităților de relaționare.

Lectura din „101 povesti vindecătoare pentru copii și adolescenți” de George W. Burns, în interpretarea dragei noastre invitate, ne-a conturat noi orizonturi de așteptare, ne-a provocat emoții. Fiecare dintre noi ne-am raportat la cuvintele componente ale campaniei RESPECT.

„Responsabilitate înseamnă să mă trezesc, să merg la școală, să îmi fac temele, să mă port respectuos, Educația îmi definește comportamentul; Siguranță simt atunci când părinții îmi sunt alături, iar Prevenția o identific în vorbele mamei:- Ai grijă să….! ”

Emoțiile ne-au copleșit, am înțeles că e firesc să le experimentăm atât pe cele bune, pozitive, cât și pe cele negative. Din nou, un joc Mima, propus de către distinsa noastră invitată  și acceptat de noi cu entuziasm, s-a dovedit a fi un instrument valoros, creativ, binevenit în activitatea noastră. Mimând diferite emoții am învățat să le gestionăm, să ne înțelegem, să rezolvăm și să soluționăm anumite conflicte. Comunicarea este atât de importantă pentru oricine, este esențială.Persoanele care comunică bine au un grad mai mare de încredere în sine, sunt mai puțin vulnerabile în fața celorlalți.

,,Gândeşte pentru tine şi lasă şi pe alţii să facă acelaşi lucru.”( Voltaire),  a fost maxima pe care doamna noastră profesoară  ne-a prezentat-o pentru a înțelege ce înseamna Toleranța.   Din propriile exemple, am tras concluzia că toleranţa înseamnă şi să fii flexibil şi să îi accepţi pe cei din jur şi dreptul lor de a fi aşa cum îşi doresc.

A fost o întâlnire de și pentru„ inimă și minte” cu consecințe benefice pe termen lung. Mulțumim doamnei Ecaterina Croitor.

„Căută respectul, nu atenția. Durează mai mult.” – Ziad K. Abdelnour

Profesor coordonator Alina Șandru cercul Cenaclu literar/ Teatru – Palatul Copiilor

Lasă un comentariu