Verde pentru Planeta Albastră

Standard

Primăvara este anotimpul renașterii, iar verdele pur ne îndreaptă gândurile către natură. Nu întâmplător, în luna aprilie, încheiem Luna Pădurii și sărbătorim Ziua Pământului. În spiritul acestor sărbători, elevii de la Școala Gimnazială „Miron Costin” Suceava au organizat o serie de activități, în cadrul proiectului Verde pentru Planeta Albastră, proiect inițiat de C. Ș. E., în parteneriat cu Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava și cu Direcția Silvică Suceava.

Ocolul Silvic Stulpicani – Plantăm astăzi pădurea de mâine

11SvPe data de 19 aprilie 2019, 70 de elevi de la cele două instituții de învățământ, însoțite de 7 cadre didactice (prof. Adrobotoaei Elena, prof. Caliniuc Adriana, prof. Apetrea Gabriela, prof. Mitu Pascal, prof. Holotă Maria, prof. Alexa Raluca și prof. Alexandriuc Camelia) au pornit cu bucurie și cu dorința de a schimba lumea, către localitatea Stulpicani. După o săptămână cu vreme rea, se pare că și soarele  a sprijinit inițiativa curajoasă a tinerilor, care au venit echipați cu încălțăminte impermeabilă și cu haine potrivite unei astfel de activități.

Întreaga natură era dornică să participe alături de ei la acțiunea de împădurire, în cadrul Ocolului Silvic Stulpicani (Șef Ocol Silvic, Ing. Miroș  Radu). Voluntarii, alături de angajați ai Direcției Silvice Suceava, au plantat 1500 de puieți de brad și de molid, pe o suprafață de 0.5 ha. Activitatea a fost sponsorizată de Regia Națională a Pădurilor Romsilva. Proiectul acestora, intitulat „Plantăm astăzi pădurea de mâine”, se află la a doua ediție și are ca scop conștientizarea rolului și a importanței pădurilor în rândul tinerei generații. Entuziasmul elevilor și dorința de implicare au fost lăudate și răsplătite de gazde. Un alt mare câștig al acestei activități a fost și socializarea între elevii de la Școala Gimnazială „Miron Costin” și cei de la Colegiul Național „Ștefan cel Mare”(mai ales cei de la clasa a V-a) care au legat prietenii și și-au manifestat dorința de a mai organiza activități în comun.

În urma lor, noii copaci s-au ridicat în bătaia caldului vânt de primăvară care purta pe aripile lui strigătul echipei: „Promisiune către viitor/La umbra copacilor!”

11Sv2După această activitate reconfortantă, periplul a continuat alături de reprezentantul Ocolului Silvic Stulpicani, domnul ing. Plaiu Nicolaie, pe pământ crăiesc. Craiul, codrul mare, a lăsat moștenire generațiilor  povești nemuritoare spuse de vânt, de copaci, de susurul apei și de animalele care trăiesc nestigherite în acest spațiu sacru. Aici descoperi o lume ancestrală, în care timpul se scurge cu altă măsură și, odată ce treci de perdeaua deasă a arborilor din liziera pădurii, descoperi ecosisteme forestiere în care natura supravieţuieste în forma sa pură, fără a fi afectată semnificativ de intervenția omului. Arborii mor de bătrânețe, cad, se rup sau se usucă pe picior, iar lemnul mort rămâne acolo, hrănind ecosistemul pentru generațiile viitoare, așadar cei vechi, bătrâni și înțelepți contribuie la creșterea noilor vlăstare. Poți observa cum trunchiurile bătrâne și putrede s-au prăbușit obosite de veacuri, încărcate de omătul iernilor sau învinse de vânt pentru a hrăni tinerele plante: mușchi, licheni, ferigi, ciuperci, păpădii de parcă o pătură verde, fremătândă de viață învelește blând rănile unor bolnavi țintuiți la pământ. Animalele sălbatice încremenesc la auzul glasurilor copiilor, care ca niște vrăbii gureșe sporovăiesc neîncetat, minunându-se de măiestria naturii și de aerul puternic cu miros de brad.

După cum spunea și domnul ing. Plaiu Nicolaie, Europa și-a distrus pădurile virgine, dar noi încă le mai avem, așadar îndemnul nostru este să vă conectați cu natura,  să o prețuiți, să o protejați și să  nu uitaţi să apreciați frumusețea acestor comori naturale.

Coordonator prof. Elena Adrobotoaei

Lasă un comentariu