Ziua Internațională a Nonviolenței

Standard

Elevii clasei a IV a A, de la Şcoala Gimnazialã „Bogdan Vodã” din Rãdãuţi au abordat Ziua Internaţionalã a Nonviolenţei… prin zâmbete! Fãcând apel la Responsabilitate, Educaţie, Siguranţã, Prevenţie, Emoţie, Comunicare, Toleranţã copiii au participat activ, dar mai ales  afectiv la  Campania R.E.S.P.E.C.T., din cadrul Sãptãmânii Judeţene a Nonviolenţei în școli, încercând sã gãseascã noi metode de excludere a violenţei din viaţa lor.

5RadPornind de la scopul campaniei, de prevenire a agresivitãţii și violenţei în mediul școlar, copiii au gãsit o modalitate simplã și la îndemâna oricui de evitare sau remediere a conflictelor. Cum? Simplu! Printr-un zâmbet!

Probabil cã mulţi dintre voi zâmbesc deja la acest gând, dar cei mici și-au argumentat foarte serios alegerea. Au realizat postere în care fiecare „Smile face” a fost personalizat cu trãsãturile propriului chip,  dãruind apoi „zâmbetului” definiţii și abilitãţi magice.

„Zâmbetul reprezintã iubire”. „Zâmbetul este arma celor deștepţi”. „Poţi cu un zâmbet sã alungi tristeţea ta sau a celui de lângã tine!”. „Rãspunde cu un zâmbet violenţei! O vei topi!”. „Un zâmbet este o îmbrãţișare a sufletului”. „Un zâmbet face cât o mie de cuvinte”. „Un zâmbet transformã un moment trist într-unul fericit”. „Zâmbetul înseamnã sã trãiești frumos momentul!”. „Zâmbind, faci oamenii fericiţi!; și dacã sunt fericiţi, n-au cum sã fie violenţi! Vedeţi cât e de simplu? Deci, zâmbiţi și fiţi fericiti! (Coordonator prof. Mihaela Amariței)

PC SuceavaÎn cadrul Săptămânii Județene a Nonviolenței în mediul școlar – Campania R.E.S.P.E.C.T., elevii cercului Foto cineclub de la Palatul Copiilor Suceava au renunțat pentru aproape două ore la aparatele foto și au  folosit foile de scris, creioanele colorate și creativitatea pentru a marca implicarea în această campanie.

Cei mai creativi elevi au formulat cuvinte care să impună respect și să înlăture violența, pornind de la componentele campaniei care sunt: Responsabilitate. Educație. Siguranță. Prevenție. Emoție. Comunicare. Toleranță.Antonia, Magda, Danissa, Teodora și Bianca s-au dovedit a fi cele mai interesate astfel încât s-au provocat reciproc în a descoperi noi valențe ale componentelor campaniei pe care le-au exemplificat. R (Răbdare, Rugăminte), E (Empatie, Eleganță), S (Seriozitate, Simpatie), P (Perseverență, Politețe), E (Emancipare, Echipă), C (Colegialitate, Corectitudine), T (Talent, Tenacitate).

LPS2Prin activitatea desfășurată, elevele au scos în evidență încă o dată faptul că această campanie are scopul de a preveni agresivitatea și violența în mediul școlar prin exersarea comportamentelor și atitudinilor civilizate, în mediul școlar și în afara acestuia, astfel încât copiii/elevii să se manifeste cu responsabilitate, să fie capabili să-și gestioneze emoțiile, în deplină siguranță, printr-o atitudine tolerantă, preventivă, comunicând activ și nonviolent.  (coordonator prof. Mihaela Buculei, cercul redacție)

Campania RESPECT -Ziua Internațională a Nonviolenței în școli s-a desfășurat și la Școala Gimnazială „Liviu Suhar” Iacobeni cu activități sub egida „Stop violenței!”. Clasa florilor de la Liceul cu Program Sportiv Suceava s-a alăturat campaniei județene cu mesaje specifice, au înțeles ce înseamnă să fii violent, au înțeles tâlcul celor „Două ulcioare”, povestea „Căștelușului șchiop” înțelegând că „Mâna care iubește, nu lovește”.(Coordonator Anca Darea Corduneanu)

Tatiana Vîntur

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s