Ziua Internațională a Nonviolenței

Standard

Elevii de la Şcoala Gimnazialã „Bogdan Vodã” din Rãdãuţi au abordat Ziua Internaţionalã a Nonviolenţei… prin zâmbete! Fãcând apel la Responsabilitate, Educaţie, Siguranţã, Prevenţie, Emoţie, Comunicare, Toleranţã copiii au participat activ, dar mai ales  afectiv la  Campania R.E.S.P.E.C.T., din cadrul Sãptãmânii Judeţene a Nonviolenţei în școli, încercând sã gãseascã noi metode de excludere a violenţei din viaţa lor.

5RadPornind de la scopul campaniei, de prevenire a agresivitãţii și violenţei în mediul școlar, copiii au gãsit o modalitate simplã și la îndemâna oricui de evitare sau remediere a conflictelor. Cum? Simplu! Printr-un zâmbet!

Probabil cã mulţi dintre voi zâmbesc deja la acest gând, dar cei mici și-au argumentat foarte serios alegerea. Au realizat postere în care fiecare „Smile face” a fost personalizat cu trãsãturile propriului chip,  dãruind apoi „zâmbetului” definiţii și abilitãţi magice.

„Zâmbetul reprezintã iubire”. „Zâmbetul este arma celor deștepţi”. „Poţi cu un zâmbet sã alungi tristeţea ta sau a celui de lângã tine!”. „Rãspunde cu un zâmbet violenţei! O vei topi!”. „Un zâmbet este o îmbrãţișare a sufletului”. „Un zâmbet face cât o mie de cuvinte”. „Un zâmbet transformã un moment trist într-unul fericit”. „Zâmbetul înseamnã sã trãiești frumos momentul!”. „Zâmbind, faci oamenii fericiţi!; și dacã sunt fericiţi, n-au cum sã fie violenţi! Vedeţi cât e de simplu? Deci, zâmbiţi și fiţi fericiti! (Coordonator prof. Mihaela Amariței)

PC SuceavaÎn cadrul Săptămânii Județene a Nonviolenței în mediul școlar – Campania R.E.S.P.E.C.T., elevii cercului Foto cineclub de la Palatul Copiilor Suceava au renunțat pentru aproape două ore la aparatele foto și au  folosit foile de scris, creioanele colorate și creativitatea pentru a marca implicarea în această campanie.

Cei mai creativi elevi au formulat cuvinte care să impună respect și să înlăture violența, pornind de la componentele campaniei care sunt: Responsabilitate. Educație. Siguranță. Prevenție. Emoție. Comunicare. Toleranță.Antonia, Magda, Danissa, Teodora și Bianca s-au dovedit a fi cele mai interesate astfel încât s-au provocat reciproc în a descoperi noi valențe ale componentelor campaniei pe care le-au exemplificat. R (Răbdare, Rugăminte), E (Empatie, Eleganță), S (Seriozitate, Simpatie), P (Perseverență, Politețe), E (Emancipare, Echipă), C (Colegialitate, Corectitudine), T (Talent, Tenacitate).

LPS2Prin activitatea desfășurată, elevele au scos în evidență încă o dată faptul că această campanie are scopul de a preveni agresivitatea și violența în mediul școlar prin exersarea comportamentelor și atitudinilor civilizate, în mediul școlar și în afara acestuia, astfel încât copiii/elevii să se manifeste cu responsabilitate, să fie capabili să-și gestioneze emoțiile, în deplină siguranță, printr-o atitudine tolerantă, preventivă, comunicând activ și nonviolent.  (coordonator prof. Mihaela Buculei, cercul redacție)

Campania R.E.S.P.E.C.T. -Ziua Internațională a Nonviolenței în școli s-a desfășurat și la Școala Gimnazială „Liviu Suhar” Iacobeni cu activități sub egida „Stop violenței!”. Clasa florilor de la Liceul cu Program Sportiv Suceava s-a alăturat campaniei județene cu mesaje specifice, au înțeles ce înseamnă să fii violent, au înțeles tâlcul celor „Două ulcioare”, povestea „Căștelușului șchiop” înțelegând că „Mâna care iubește, nu lovește”.(Coordonator Anca Darea Corduneanu)

În săptămâna 27-31 ianuarie 2020 la Școala Gimnazială Pârteștii de Sus s-a desfăşurat  Săptămâna Județeană a Nonviolenței în mediul școlar – Campania R.E.S.P.E.C.T. prin proiectul „Mâini întinse, inimi deschise”.

Călăuziți de scopul campaniei, de a preveni agresivitatea și violența în mediul școlar, elevii au discutat  moduri de a a-și gestiona emoțiile în cadrul activității „Prietenia în flori și inimi” (prof. înv. primar Strugar Mihaela), au conturat portretul unei persoane care știe să comunice nonviolent în cadrul activității „Respect și voi fi respectat” (prof. înv. primar Drăghici Adriana), au descoperit cum să se manifeste cu responsabilitate în cadrul activității „O mână de ajutor” (prof. înv. primar Strugariu Elena) și parcurs labirintul comportamentelor umane pentru a le evidenția pe cele civilizate în cadrul activității „Așa da, așa nu!” (prof. înv. primar  Andronic Maria). Rezultatele campaniei au fost prezentate beneficiarilor indirecți, părinților. (Coordonator de proiecte și programe educative prof. Oana Cîmpan).

coordonatorul campaniei RESPECT

Prof.Tatiana Vîntur – inspector școlar pentru educație permanentă

Lasă un comentariu