O ALTFEL DE ȘCOALĂ ALTFEL s-a desfășurat în săptămâna 13- 17 martie 2023 la clasa a IV-a, CLASA FLORILOR, de la Liceul cu Program Sportiv Suceava.
A fost o săptămână altfel, poate cea mai frumoasă, pentru că este ultima săptămână de acest fel desfășurată împreună, de către elevi și doamna lor învățătoare, în călătoria pe care au început- o împreună acum aproape cinci ani. Am avut parte de mulți oameni minunați care au colaborat pentru buna reușită a acestei săptămâni și care au făcut ca zilele noastre să fie minunate, educative, pline de bucurii și învățare altfel, dar cu rost. Zilele au fost puține pentru cât de multe am dorit noi să facem. Dar am încercat să acoperim o gamă largă de nevoi și dorințe. Astfel, de-a lungul săptămânii am desfășurat următoarele activități:
- În cadrul Școlii de televiziune Education On am participat la două activități foarte interesante și foarte dorite de către copii. Prima, un atelier de pictură și design vestimentar, o modalitate alternativă pentru copiii pasionați de pictură, de desen, de modă și care își doresc să reprezinte , într-un mod diferit, felul în care design-ul vestimentar îi inspiră. Echipa de pictură a experimentat magia amestecului de culori. Copiii și-au însușit tehnicile de bază ale picturii și graficii (acuarela, gouache, tempera, acrilic), au fost inițiați în cunoașterea culorilor, a contrastelor, a nuanțelor, a tehnicilor de aplicare a culorii. Echipa de design vestimentar și-a însușit cunoștințe de bază legate de modă, proporțiile corpului uman, schițe și colaje. Toate acestea au fost posibile datorită pasiunii și dedicării trainer-ului școlii , inspectorul școlar de arte, prof. Loredana Mihaela Ceica, căreia copiii i-au mulțumit cu mult drag. În cadrul aceleiași școli, am avut parte de un curs de Televiziune și mass-media.
- Doamna Iulia Sârghi Covalciuc, prin profesionalismul și dăruirea care o caracterizează, a transformat această întâlnire într-o experiență unică. Am învățat cum se pregătește un discurs, cum pregătim vocea, cum corectam defectele de vorbire, cum aplicam diverse tehnici și trucuri de corecție. Nu mică a fost distracția momentului de dicție în care ne-am străduit și am reușit fiecare să pronunțăm corect propoziții și fraze cu tâlc care ne-au provocat cu adevărat! Apoi, bineînțeles am devenit reporteri de televiziune, am prezentat știri importante despre meteo si sport . La final s-a derulat momentul interviului ,,vox populis” cu reportofonul. Și răspunsurile copiilor mi-au umplut inima de bucurie. Am asistat la un moment din acelea de pus într-un loc special in inima mea si aparte în cutiuța cu amintiri.
- Atelier de CUB RUBIK Am avut bucuria ca domnul Călin Bârleanu de la Cub Rubik Suceava să ne dezvăluie din tainele rezolvării acestui cub magic. CUBUL RUBIK este o jucărie inteligentă, special concepută pentru a ajuta copiii să-și dezvolte abilitățile cognitive, cum ar fi memoria, gândirea logică, recunoașterea modelelor și îmbunătățirea atenției și concentrării, creșterea creativității și a atenției și îmbunătățirea performanței școlare.
- La Muzeul de Istorie Bucovina copiii au avut parte de o activitate de educație muzeală „Povestea scrierii și a instrumentelor de scris” și de un atelier de caligrafie. În cadrul atelierului elevii au fost familiarizați cu noțiuni de istorie și evoluție a scrierii și a instrumentelor de scris și au experimentat scrierea pe hârtie specială utilizând instrumente de scris din vechime, precum pana și tocul. Explicațiile muzeografului au fost însoțite de o prezentare multimedia.
- La muzeul de Științe ale Naturii am dorit să ne îmbogățim cunoștințele despre lumea micilor îmbulinate, buburuzele. Am participat astfel la o activitate de educație muzeală „Ruza Buburuza” în cadrul căreia copiii și-au îmbogățit cunoștințele despre speciile de buburuze, cum se hrănesc, camuflaj, cum trăiesc, rolul lor în ecosisteme și combaterea biologică. Am ascultat povești și mituri despre buburuze.
- Am trecut și pragul Tipografiei Mușatinii, împinși de interesul de a aduna noi cunoștințe despre „Povestea cărții”. Unicitatea acestei întâlniri a fost dată de faptul că la final copiii, prieteni ai cărții, care până acum s-au documentat doar din textele de limba română studiate la școală și din cele citite din surse media, au putut să ia contact la modul real cu tot ce înseamnă o tipografie. Copiii au văzut toate presele tipografice și aparatele mari prin care hârtiile trec pentru a ajunge la stadiul de carte. Au văzut mașina de tipar, cum se adună foile, cum se taie, cum se leagă, cum se broșează. Au fost impresionați de sulurile uriașe din care se fac ziarele.
- Ateliere de abilități manuale. Cusutul, țesutul, lucrul manual aduc multiple beneficii pentru copii. Împungerea acului, tăierea cu foarfeca necesită o bună dexteritate și coordonare, sunt activități repetitive, distractive și pline de satisfacții Așa cum au trăit elevii mei în cadrul activităților de coasere a nasturilor și a tehnicii String Art realizată cu ajutorul firelor de ață tensionată, țesute între niște repere. Imaginația și voia bună au fost la ele acasă! Am realizat flori pe câmp din nasturi și inimioare din ață.
- Vizită la Cabinetul de Nutriție. Ce poate fi mai important decât să învățăm despre alimentația sănătoasă a copiilor. Am primit sfaturi bune, am învățat care sunt regulile menținerii unui corp plin de vitalitate și stare de bine! Toate acestea, mulțumită doamnei nutriționist Daniela Bălănucă. Și în completarea acestei lecții de sănătate, am gătit o salată de fructe, demonstrând și talentele noastre culinare. Totul a fost gustos, sănătos și bineînțeles cu folos.
- Activități sportive, desfășurate în partea de final a săptămânii în sala de sport a liceului. Copiii au avut parte de momente pline de joc și mișcare. S-au organizat jocuri și concursuri de ștafetă prin folosirea unor mijloace sportive, cu scopul de a consolida spiritul de echipă, de a promova mișcarea ca modalitate de a ne păstra sănătatea.
A fost o săptămână minunată! Sper că și prin aceste activități am reușit să aduc în sufletele copiilor bucurie și multe zâmbete, învățare cu rost și dorința de a se perfecționa!
Prof. înv. primar, Anca Darea, Liceul cu Program Sportiv Suceava