Te caută o carte

Standard

,,Mâinile cititorilor, punându-şi pecetea pe cărţi, le pipăie sufletul nevăzut, îngăduindu-le să-şi dezvăluie ataşamentul. O carte pe care nu se vede nici o urmă de creion mi-a făcut totdeauna o impresie vag neplăcută. Nu iubesc cărţile pe care abia s-a zvântat cerneala tipografică şi nici, în mod special, cărţile vechi. Nu mă consider, în sens propriu, un bibliofil. Iubesc cărţile citite, de mine sau de alţii, pe filele cărora s-a aşternut o dată cu praful şi cu umezeala din aer, care le îngălbeneşte, o inefasabilă prezenţă umană.” (profesorul de limba română)

În miez de februarie devenim părtaşi la nemurire, redescoperind că:,,O carte e un vis pe care-l poți ține în mâini”.Ziua națională a lecturii este marcată în data de 15 februarie deoarece reperezintă și ziua de naștere a două mari personalități ale României: Titu Maiorescu și Spiru Haret. Această zi a fost perfectă pentru o ,,invitație la lectură”,iar minutele parcă s-au scurs prea repede alături de doamnele profesoare de limba și literatura română,d-na Agafița Gianina – Maria și d-na Răileanu Iuliana în frumoasa lor călătorie în lumea cărților, dar împreună cu elevii dolheșteni, care au redescoperit bucuria de a ține o carte în mână ,în încercarea de a alimenta flacăra nestinsă a minților elevilor.

La clasa a III-a de la Școala Gimnazială Dolheștii Mici,doamna prof.Vieriu Mihaela a demonstrat că în spatele fiecărui  elev,cititor pasionat, se află un părinte,care cu râvnă de albină au fost parteneri egali în educație și alături de ei ,cu nostalgia vârstei în suflet au redevenit pentru o clipă cu toții elevi.

Proiectul educaţional ,,Te caută o carte” pe care-l propunem, reprezintă o încercare de a repune în drepturi „cartea” şi „biblioteca”, de a le aduce în atenţia copiilor şi părinţilor, de a contribui la redescoperirea lecturii ca o plăcere, o relaxare, un izvor de cunoaştere şi visare fără de egal! Proiectul promovează conduita pozitivă a copilului spre literatură și vizează stimularea interesului pentru lectura individuală şi colectivă în perioada şcolară, în vederea dezvoltării şi activizării vocabularului şi a dobândirii tehnicilor de muncă intelectuală.

Lectura are acum rivali redutabili care amăgesc cel mai mult pe cei mici. Televizorul, calculatorul, internetul au devenit repere pereche pentru fiecare generaţie din ultimii ani. Viaţa  noastră este marcată de la mic la mare de amprenta marilor descoperiri ştiinţifice care au făcut paşi uriaşi în timp foarte scurt. Aceste trei mijloace de informare rapidă şi comodă care oferă elevilor meniul complet în orice domeniu al cunoaşterii, acoperă deja o plajă substanţială a timpului liber, care rămâne din ce în ce mai puţin. Şi atunci se naşte întrebarea: mai este cartea „o făgăduinţă, o bucurie, o călătorie prin suflete, gânduri şi frumuseţi” cum afirma scriitorul român Tudor Arghezi?

Lectura suplimentară ne devine familiară din anii de şcoală. Selectarea lecturii suplimentare revine profesorului, care cunoaşte cel mai bine afinităţile sufleteşti ale elevilor precum şi conţinutul educativ necesar într-o anumită etapă a dezvoltării lor. Dacă elevul începe a citi din curiozitate şi insistă motivat fiind şi de aprecierile primite la clasă, el va realiza mari progrese:

  • prin informaţie
  • prin deprinderea cititului coerent, conştient
  • prin implicare afectivă
  • prin însuşirea unui vocabular expresiv
  • prin îmbogăţirea vocabularului

Activități derulate:

  • Titlul activității: Cartea care ne reprezintă

Elevii vor fi încurajați să recomande o carte care i-au impresionat în mod deosebit și care ar putea să fie și pe placul colegilor. Recomandarea poate fi făcută în scris sau prin desene și prezentare orală a cărții. Astfel, fiecare copil va alege modalitatea care i se potrivește și în care se simte confortabil și va participa cu drag la activitate. De asemenea, copiii vor decora ușa de la sala de clasă în conformitate cu textul care îi reprezintă.

  • Titlul activității: Ghicește personajul !

Copiii vor alege un personaj cu care se identifică, se vor transforma în el prin costumație și vor realiza o scurtă prezentare a acestuia în fața clasei fără însă a-i dezvălui identitatea sau textul în care apare. Astfel, colegii vor avea sarcina de a ghici personajul care se ascunde în spatele măștii. Vom avea parte de o aventură frumoasă și inedită în lumea fascinantă a cărților și ne vom bucura de reîntâlnirea cu personajele atât de dragi nouă.

  • Titlul activității: Povestea clasei

Copiii vor scrie o poveste după sistemul de ștafetă. Un elev va începe redactarea unui text narativ, iar, mai apoi, foaia va fi preluată de un alt coleg care va continua povestea din punctul în care a lăsat-o predecesorul său și vom continua așa până când fiecare copil va contribui la redactare cu propriile idei. Textul obținut va fi afișat la panoul din școală pentru a fi citit de către toți elevii din unitatea de învățământ.

  • Titlul activității: Citim și interpretăm împreună

Copiii vor citi împreună, alături de o cană cu ceai și un fursec, textul ″Fetița cu chibrituri″ de Hans Christian Andersen, iar la final vom realiza o hartă a textului în care vom include și valorile morale sau culturale identificate.

·  Titlul activității: Citim, povestim, prezentăm

Elevii citesc pasajele preferate din opera JURNALUL ANNEI FRANK  -descoperind adevărate valori morale ,adevărate modele  de viață,lectii de supraviețuire,de discreție,de răbdare,de minusuri,de vise frânte de un război în care nimeni nu a câștigat nimic.

· Clubul de discuţii „Jurnalul Annei Frank”

Pe un perete se fixează un copac. Elevii vor fi invitaţi să scrie pe o foaie ce au citit sau impresii, gânduri despre ce au citit şi să le prindă în copac. Periodic elevii se vor întâlni şi vor descrie ce au citit, vor da răspunsuri la întrebările şi la reacţiile celorlalţi . La umplerea copacului se poate organiza o dezbatere, apoi se reia activitatea,sperăm în Școala altfel…

Ziua de azi mi-a confirmat, încă o dată, că avem elevi creativi și talentați, dar, mai ales, consumatori de literatură. Sub sloganul „Prietena mea, cartea” doamna profesoară Agafița Gianina- Maria, doamna profesoară Răileanu Iuliana și doamna profesoară Vieriu Mihaela au desfășurat o serie de activități menite să dezvolte interesul copiilor pentru lectură. Elevii au ghicit personajele aflate în spatele măștilor cărora le-au dat viață chiar colegii lor, au citit alături de o cană cu ceai și un dulce, au făcut recomandări de lectură și au decorat ușile sălilor de clasă cu scene din cărți și multe alte activități. Nu pot decât să-i felicit și să-i îndemn să continue să iubească cărțile.

Coordonator de proiecte și programe educative prof. Camelia Chiperi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s