Săptămâna nonviolenței în școală

Standard

Săptămâna Nonviolenței în Școală se are motto-ul „Fii bun ori de câte ori este posibil. Întotdeauna este posibil!” (Dalai Lama)

30 ianuarie este Ziua internațională a non-violenței și a păcii, zi care coincide cu ziua morții lui Mahatma Gandhi, inițiatorul mișcărilor de revoltă nonviolente, care a apărat și promovat non-violența și rezistența pașnică împotriva nedreptății.

Nonviolența este educația inspirată de o cultură a non-violenței și a păcii care le permite școlarilor să dobândească cunoștințe, atitudini și abilități care să accentueze dezvoltarea lor ca cetățeni globali critici, dedicați drepturilor lor și ale celorlalți.

Proiectul de responsabilizare socială R.E.S.P.E.C.T., în cadrul Săptămânii județene de prevenire a violenței în mediul școlar (30 ianuarie – 3 februarie 2023) reamintește importanța construirii unui mediu școlar incluziv, armonios, tolerant și non-discriminatoriu, consolidează valorile: Responsabilitate. Educație. Siguranță. Prevenție. Emoții, Comunicare. Toleranță, facilitează conștientizarea importanței de a trăi într-un climat educațional în siguranță, pașnic, pentru a garanta o educație de calitate în copiilor, tinerilor. Campania R.E.S.P.E.C.T. a fost inițiată în 2015, de către Inspectoratul Școlar Județean Suceava, coordonator inspector școlar prof. Tatiana Vîntur, și reprezintă valorizarea rezultatelor proiectului strategic „Medierea conflictelor în mediul educațional, social și cultural”.

Obiectivele proiectului vizează:

  1. Crearea unui mediu educațional armonios, incluziv, în care fiecare elev să se simtă încurajat, motivat, în deplină siguranță.
  2. Diminuarea cazurilor de violență din mediul școlar prin acțiuni educative specifice componentelor R.E.S.P.E.C.T.: (Responsabilitate. Educație. Siguranță. Prevenție. Emoție. Comunicare. Toleranță.).
  3. Oferirea de alternative educaționale pentru petrecerea timpului liber prin implicarea elevilor în activități extrașcolare, de învățare nonformală.

Campania de prevenire a violenței „R.E.S.P.E.C.T.” răspunde nevoilor educaționale din comunitățile școlare, este un instrument de intervenție strategică județeană, un instrument inovativ de reducere a manifestărilor agresive în spațiul școlar-efecte ale tensiunilor sociale, ale schimbărilor produse la nivelul şcolii, de democratizare a şcolii. R.E.S.P.E.C.T. răspunde nevoii de a realiza un climat educațional armonios, incluziv, sigur și impune reevaluări de rol, de statut, de norme şi valori în mediul școlar.

Modalități de realizare:

  • Exersarea strategiilor și tehnicilor de prevenire a violenței în cadrul orelor de dirigenție, activităților de suport educațional pentru elevi și părinți, activități extrașcolare.
  • Aplicarea tehnicilor de negociere a conflictelor și de mediere: conflictele din jurul nostru, înțelegerea conflictelor, cauzele și efectele conflictului, rezolvarea conflictelor, medierea conflictului, calitățile mediatorului, etape în rezolvarea conflictelor, ascultă și personajul „negativ”, fenomenul de bullying, cyberbullying, „teatru forum”.
  • Proiectul „Clase fără bullying” – se va desfășura în 30 de școli.

Coordonator,

Inspector școlar Tatiana Vîntur

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s