Clase fără bullying

Standard

„Ceea ce vom semăna în sufletele copiilor, aceea vom culege la urmă.” (Vazghen Gabrielian)

Inspectoratul Școlar Județean Suceava, în parteneriat cu Biroul Siguranță Școlară al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, desfășoară proiectul „Clase fără bullying”, adresat elevilor de gimnaziu,  prin activități de prevenire a violenței psihologice (bullying). 

Retrospectiva ediției precedente

În anul școlar precedent proiectul s-a desfășurat în 4 unități școlare: Școala Gimnazială „C. Moraru” Pătrăuți, (premiul I, secțiunea afiș), Școala Gimnazială  nr. 2 Vatra Dornei (premiul I, secțiunea material video), Școala Gimnazială „D. Păcurariu” Șcheia, Școala Gimnazială „D. Cantemir” Rădăuți.

La nivelul școlilor se desfășoară activități de prevenire a bullying-ului prin implicarea elevilor, cadrelor didactice, părinților, parteneri, conform unui plan de acțiune propriu.

Fiecare școală desemnează clasa câștigătoare, în baza votului exprimat de elevii școlii, iar ulterior, la nivel județean, se stabilesc câștigătorii la secțiunea afiș și material video.

„Proiectul și-a propus educarea nonviolentă a copilului astfel încât acesta să nu preia modelul comportamental violent, să nu accepte violența ca pe ceva firesc, să își gestioneze propriile comportamente, să asimileze metode de relaționare nonviolente, să dezvolte și să adopte un comportament echilibrat în relație cu ceilalți.” (Școala Gimnazială nr.2 V. Dornei)

Proiectul „Violența este arma celor slabi!” a avut scopul de a preveni bulliyng-ului în rândul elevilor prin creșterea nivelului de conștientizare cu privire la consecințele fenomenului de bullying. Au fost desfășurate lecții informative „Eu și școala”, „Nu riposta cu violență” – sesiuni interactive cu reprezentanții organizației „Salvați Copiii”, activități de realizare a materialelor informative, afișul concursului” (Școala Gimnazială „D. Cantemir” Rădăuți)

Proiectul a cuprins o varietate de activități de prevenire a bullying-ului în parteneriat cu organizația „Salvați Copiii”, s-au realizat tricouri cu mesaje personalizate, antibullying, afișe tematice ale claselor participante: „Copacul antibullying”, „Împreună pentru o lume mai bună!”, „Stop cyberbullying”, „Stop violenței verbale!”, „Lumea e așa cum o creez eu!”, „Împreună pentru a schimba lumea!”, „ABC=ul bullying-ului”, lecții cu invitați speciali – alături de elevii claselor V-VIII a fost domnul judecător Cristi Danileț care le-a vorbit elevilor despre codul penal, faptele și consecințele acestora, dar și despre diferența dintre bullying și violență.” (Școala Gimnazială „C. Moraru” Pătrăuți)

„Elevii claselor V-VIII au participat la proiectul „Stop bullying în școală” cu scopul reducerii violenței fizice și psihologice în Școala Gimnazială „Dimitrie Păcurariu” Șcheia.

Clase fără bullying, ediția a II-a

Scop: reducerea violenței în mediul școlar prin implicarea grupurilor de acțiune antibullying și a comisiilor școlare pentru prevenirea și eliminarea violenței, a faptelor de corupție și discriminării în mediul școlar și promovarea interculturalității în domeniul prevenirii și eliminării oricărei forme de segregare școlară în activități de prevenire a violenței în mediul școlar.

Desfășurare:

Proiectul cuprinde activități de prevenire a bullying-ului în mediul școlar, după un plan propriu, în funcție de nevoile educaționale identificate și de rezultatele vizate. Proiectul se desfășoară la nivelul claselor gimnaziale, în perioada 13-30 ianuarie 2023, iar activitățile finale constau în realizarea unui afiș și un material video cu mesaj antibullying. Materialele declarate câștigătoare la nivelul școlii vor participa la etapa județeană.

Obiective:

 1. Elaborarea de practici educaționale de prevenire a bullying-ului
 2. Realizarea unui climat educațional bazată pe colaborare, sprijin, responsabilizare și nondiscriminare
 3. Consolidarea parteneriatului educațional școală – familie – comunitate prin acțiuni comune de prevenire a violenței în mediul școlar
 4. Realizarea unei rețele antibullying a „claselor fără violență” – promotoare ale proiectului „Clase fără bullying”

Etape de desfășurare:

 1. Înscrierea școlilor în proiectul „Clase fără bullying”: poate participa orice unitate școlară gimnazială din județul Suceava. Înscrierea se face folosind link-ul: https://forms.gle/VNNUdAXjiS91g29q7
 2. Selecția la nivelul școlilor a claselor participante: 10-13 ianuarie 2023
 3. Desfășurarea activităților la nivelul claselor din proiect: 13-30 ianuarie 2023
 4. Etapa pe școală: se va desfășura în Săptămâna nonviolenței în școli, în perioada 1 – 3 februarie 2023
 5. Trimiterea raportului proiectului pentru etapa județeană (afișul și materialul video declarate câștigătoare la nivelul școlii): 6 februarie 2023
 6. Etapa județeană: evaluarea proiectelor, afișelor și materialelor video: 6-9 februarie 2023

Școli participante: Pot participa clase de gimnaziu din unitățile școlare ale județului Suceava

 • Unități școlare incluse în proiect:
  • Școala Gimnazială „I. Barbir” Capu Câmpului
  • Școala Gimnazială nr.1 Vatra Dornei
  • Liceul Tehnologic „M. Eminescu” Dumbrăveni
  • Școala Gimnazială „Bogdan Vodă” C-lung Moldovenesc
  • Școala Gimnazială Milișăuți
  • Școala Gimnazială „Petru Mușat” Siret
  • Școala Gimnazială nr.4 Suceava.

Activități vizate:

 • Sesiuni de informare: ORDIN nr. 4.343/2020 din 27 mai 2020 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare privind violenta psihologică – bullying
 • Ce este bullying-ul?
 • Tipuri și forme de  bullying. Cyberbullying
 • Actorii/Protagoniștii bullying-ului. Triunghiul bullying-ului: agresor, victimă, martor
 • Cauze și efecte ale bullying-ului
 • Strategii educaționale și proceduri de abordare a situațiilor de bullying
 • Prevenirea bullying-ului: soluții și activități
 • Responsabilități la nivelul unității școlare: grupul de acțiune antibullying, consilierul școlar, cadrele didactice, consiliul elevilor, asociația părinților.

Proiectul „Clase fără bullying”, propus tuturor claselor de elevi din județul Suceava, face parte din Programul județean anual de prevenire a violenței în mediul școlar. Elevii, cadrele didactice, grupurile de acțiune antibullying vor realiza premisele unui climat educațional nonviolent, nondiscriminatoriu, tolerant și în siguranță în mediul școlar.

Proiect inițiat și coordonator de inspector școlar prof. Tatiana Vîntur – I.Ș.J. Suceava

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s