Școala siguranței Tedi – premiul III național

Standard

Campania de responsabilizare socială din cadrul proiectului „Școala siguranței Tedi” se desfășoară în parteneriat cu Ministerul Educației și cu Poliția Română se adresează elevilor de clasa I.

Scopul campaniei este informarea copiilor privind potențialele pericole, riscuri  și sugerarea  de soluții de evitare sau minimalizare a efectelor negative, prin metode educative specifice vârstei lor.

Activitățile concepute pentru predarea informațiilor despre siguranță respectă nevoia copilului de a învăța prin joc.

Proiectul „Școala siguranței Tedi” are drept scop asimilarea de cunoștințe și dezvoltarea unui set de abilități la care elevii să apeleze în diverse situații de risc sau periculoase. Maspex Romania asigură gratuit suportul didactic, care constă în materiale educative complexe şi atractive pentru elevi iar implicarea Poliției Române se reflectă în trei componente: sprijinul logistic la realizarea materialelor informativ-preventive pentru copii, cadre didactice şi părinţi, participarea activă la acţiunile preventive din şcoli şi sprijinul cadrelor didactice în procesul de transmitere a informaţiilor privind siguranţa copiilor.

Clasa I B de la Școala Gimnazială ,,Petru Comarnescu” Gura Humorului s-a înscris în acest proiect în luna septembrie 2022 și a reușit să se claseze pe locul III etapa națională, luna decembrie 2022.

Temele propuse de organizatori au fost ,,Igiena minții și a corpului”, ,,Siguranța în clasă” , ,,Siguranța în pauze” și ,,Siguranța în vacanța de iarnă”.

Fiecare temă a fost abordată pe parcursul mai multor zile. Am inițiat în clasă ,,5 minute Tedi ne sfătuiește” prilej cu care recapitulam regulile deja expuse și adăugam situații noi. Elevilor le face o deosebită plăcere deoarece vin ei cu expunerea unor situații pe care le-au întâlnit sau au auzit despre ele și împreună găsim soluții.

Când au existat neclarități am apelat la specialiști: din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava – Serviciul Rutier, comisar Olariu Anamaria și comisar Hlaghi Vasile de la Poliția orașului Gura Humorului Formațiunea Rutieră,  din cadrul Biroului de Siguranță Școlară domnul subcomisar Hlaghi Dan, din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Activității Criminalității doamnele subinspector de poliție Ciocănel Ana Maria și agent șef adjunct Rebenciuc Roxana. Aceștia ne-au oferit informații prețioase și s-au oferit să ne sprijine și pe viitor. Ultima temă, Siguranța în vacanța de iarnă a avut drept obiective identificarea pericolelor din preajma lacurilor, apelor înghețate; observarea pericolului reprezentat de un derdeluș aflat în preajma părții carosabile; conștientizarea pericolului reprezentat de un bulgăre de zăpadă din gheață, sau care a prins o piatră în interior; alegerea îmbrăcămintei corespunzătoare pentru ieșirea afară când corpul este expus la temperaturi joase; evitarea contactelor cu persoanele străine când nu sunt lângă părinții lor; reacționarea cu calm indiferent de situație.

Copiii au realizat care sunt pericolele la care se expun în anotimpul rece și au observat că uneori o joacă se poate transforma într-un eveniment grav dacă nu respectăm reguli și dacă nu ne informăm.

În fiecare zi ar fi bine să fie reamintite regulile unei traversări corecte și îndatoririle unui pieton civilizat și prudent. Copiii trebuie ajutați să dobândească cunoștințele și abilitățile necesare pentru participarea în siguranță la trafic.

Școlile trebuie de asemenea să desfășoare activități ce vizează protecția elevilor împotriva violenței, expunerea la amenințări, furt, agresiune și hărțuire, vânzarea sau utilizarea de substanțe ilegale pe terenurile școlii și să ofere informații despre abordarea unor eventuale situații de urgență.

Elevii implicați în proiect (22 elevi ai clasei IB) vor primi produse oferite de Maspex Romania și vor beneficia și de jocul – ,,Emoţii şi sentimente’’ pus la dispoziție de organizatori.

Activitățile Tedi vor continua și în perioada următoare deoarece cu toții avem multe de învățat în Școala siguranței – Tedi.

O secundă în plus de atenție= o șansă în plus la o viață în siguranță!

Prof. înv primar Teodorescu Raluca

Școala Gimnazială „P. Comarnescu” Gura Humorului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s