Sănătatea mintală – promovarea în școală

Standard

„Sănătatea este o stare de armonie completă a corpului, minţii şi spiritului.” (B.K.S. Iyengar)

„Promovarea sănătății mintale în școală” a fost tema cercului pedagogic adresată coordonatorilor de proiecte și programe educative din zona Suceava, activitate metodică organizată de I.Ș.J. Suceava și Școala Gimnazială nr.1 Suceava, vineri, 16 decembrie 2022, la Centrul Cultural „Bucovina” Suceava.

Argumentele promovării sănătății mintale în mediul școlar au fost susținute de organizatori, invitați și specialiști într-o diversitate de abordări benefice pentru practicieni.

„Educația este un motor puternic de dezvoltare” a fost concluzia după „Turul virtual al școlii” propus de directorii unității, director prof. Gabriela Mihai și director adjunct prof. Lăcrămioara Toma.

Introducerea în tema cercului s-a realizat prin activitatea „Astăzi îndeplinim dorințe!”, cizmulițe garnisite cu dorințe la alegere:„Un cuvânt de încurajare”, „Mai mult timp liber și optimism”, „Partea plină a paharului”, „Timp mai mult pentru mine”, „Vreau o minune”, „Încredere în mine și ceilalți” și multe altele, o invitație la conștientizarea folosirii eficiente a celor 84500 de secunde pe care le avem zilnic, de folosire eficientă a timpului pentru noi și pentru ceilalți.

Reperele curriculare și extrașcolare referitoare la sănătatea mintală au fost prezentate de inspector școlar prof. Tatiana Vîntur, o trecere în revistă a conținuturilor care se regăsesc în programa de Educație pentru sănătate (CDȘ aprobat prin Ordin al Ministrului Nr. 4496 / 11.08.2004), programa de Consiliere și dezvoltare personală, gimnaziu (Ordinul ministrului educației naționale nr. 3393 / 28.02.2017) dar și printr-o varietate de activități extrașcolare printre care proiectul de responsabilizare socială R.E.S.P.E.C.T. și proiectul DOMINO precum și marcarea unor zile cu tematică specifică: 13 septembrie – Ziua gândirii pozitive; 7 octombrie– Ziua mondială a zâmbetului; 10 octombrie – Ziua Internațională a Sănătății Mintale; 7 aprilie – Ziua mondială a sănătății.

„Sănătatea mintală este definită ca „o stare de bine în care oamenii își conștientizează și exploatează pe deplin potențialul, pot face față tensiunilor și provocărilor vieții de zi cu zi,  pot lucra productiv și pot contribui, într-o forma oarecare, la susținerea comunităților” (definiție a OMS) a fost ideea centrală a intervenției inspectorului școlar general prof. Grigore Bocanci și inspector școlar general adjunct prof. dr. Petru Crăciun, subliniind nevoia de promovare a stării de bine, de echilibru și climat educațional favorabil învățării în toate unitățile școlare.

Conf. univ. dr. Adina Aurora Colomeischi, decan al Facultății de Științe ale Educației, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava a trecut în revistă aspecte ale cercetării validată științific în cadrul proiectului PROMEHS, proiect Erasmus + KA3, desfășurat în perioada 2019 – 2022 de către Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava și I.Ș.J. Suceava, parte a unui consorțiu european format din universități și autorități publice din șapte țări europene, constituit pentru a elabora o linie de politică educațională menită să asigure promovarea sănătății mintale în școală, prin dezvoltarea unui curriculum validat științific.

Chestionarul aplicat a ilustrat vulnerabilitatea la stres a fiecăruia dintre noi, în funcție de scorul obținut: o poziție bună pentru a face față stresului, nivel mediu, fiind loc de îmbunătățire, vulnerabilitate la stres și foarte vulnerabil la stres, ceea ce implică schimbări în stilul de viață pentru a gestiona mai bine stresul, finalizându-se cu invitația de a „Inspira…CALM și a Expira…Zâmbet!”

D-na conf. univ. dr. Adina Colomeischi a prezentat rezultatele unui experiment dezvoltat în cadrul unui parteneriat european pentru inovarea politicilor educaționale privind implementarea unui curriculum pentru promovarea sănătății mintale în școală. PROMEHS este un curriculum creat de 7 echipe europene de cercetători din diferite universități din Italia, Portugalia, Grecia, Letonia, Croația, Malta și România.

„Ne așteptăm, așadar, ca predarea unui conținut care promovează sănătatea mintală în școală să aibă efecte transformatoare pentru cadrele didactice care se implică să genereze demersuri experiențiale de învățare, să articuleze coerent secvențe care să conducă în mod direct la formarea de abilități și atitudini ce descriu cadrul sănătății mintale, respectiv al stării de bine care predispune la acțiuni de exersare a potențialului, de coping adaptativ la stresul obișnuit al zilei și mai ales, de generare de răspunsuri care să contribuie la creșterea calității vieții personale și a celor din jur. Studiul nostru indică faptul că o intervenție centrată pe elev ar putea avea impact și asupra profesorilor, contribuind la îmbunătățirea rezultatelor personale, cum ar fi reziliența, autoeficacitatea legată de contextele profesionale și competența socio-emoțională. Aceste rezultate valoroase explică importanța furnizării de programe de promovare a sănătății mintale în școli, având un impact pozitiv și asupra vieții personale a profesorilor”, a spus conf. univ dr. Adina Colomeischi.

Experiențele de învățare formală și nonformală au ilustrat abordări care au conștientizat nevoia realizării stării de bine acasă, în școală și societate, dezvoltarea socio-emoțională, gestionarea emoțiilor, implicarea părinților în activități de parenting într-o „Cafenea a părinților”. Pe rând, puzzle-ul experiențelor inovative au fost prezentate de „arhitecții” din ciclul preșcolar, primar și gimnazial:

  • Rolul jocului didactic în educarea inteligenței emoționale în învățământul preșcolar”, Profesor învățământ preșcolar Jescu Andreea
  • „Învață să fii fericit!, Profesor învățământ primar Căldăruș Anca
  • „Provocări în procesul tranziției de la învățământul primar la cel gimnazial”, Profesor diriginte Domunco Iuliana
  • „Educația prin joc și joacă”, Profesor diriginte Timofti Liliana
  • „Beneficiile activităților de loisir asupra sănătății mintale”, Profesor diriginte Vranău Ovidiu
  • „Împreună în diversitate – educație pentru voluntariat”, Profesor diriginte Brutaru Tamara
  • „Cafeneaua părinților”, Profesor învățământ primar Domunco Ștefania

„Personificarea emoțiilor”, a fost și o provocare pentru 6 grupe ce au ilustrat interactiv, cu sarcini precise, emoții precum: surpriza, panica, regretul, bucuria, coordonatori fiind consilierul școlar Adrian Marmeliuc și prof. Liliana Timofti.

În cadrul cercului s-a lansat volumul „Barometrul reușitei școlare nr.47/2022 – Promovarea sănătății mintale în școală”. „Volumul cuprinde  conținuturi și activități de învățare aplicate de cadrele didactice de la Școala Gimnazială  nr. 1 Suceava în activități ce valorizează programa de Dezvoltare personală – clasele primare, Consiliere și dezvoltare personală, activități extrașcolare – clasele gimnaziale, cu scopul de a disemina bunele practici educaționale care promovează sănătatea mintală în școli”, a spus inspector școlar prof. Tatiana Vîntur, coordonatorul volumului:

Globurile feedback au împodobit un nou brad cu mesajele participanților ce au transmis sincere felicitări pentru o activitate de înaltă ținută, construită temeinic, ilustrată cu profesionalism de o echipă care consideră că „Educația este un motor puternic de dezvoltare”.

În cântec de colinde ne-am mai pus o dorință: de a fi în pace cu noi înșine și cu cei din jur, de a ne împărtăși experiențe de învățare inspiraționale, transformatoare, de creștere și de dezvoltare personală.

Spiritul lui Moș Crăciun ne-a însoțit discret pe tot parcursul învățării experiențiale, într-o zi în care darul de preț a fost învățarea și împărtășirea cu generozitate a învățării!

Felicitări, parteneri ai învățării și cunoașterii! Călătoria continuă!

Inspector școlar prof. Tatiana Vîntur

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s