16 zile de activism împotriva violenței de gen

Standard

„Non-violența conduce la cea mai înaltă moralitate, care reprezintă ținta evoluției, până nu ne oprim din rănirea tuturor ființelor vii, suntem încă sălbatici.” (Thomas Edison)

Pe data de 25 noiembrie, comunitatea internațională marchează „Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor”.
Prin Rezoluția 54/134 a Adunării Generale a ONU, din anul 1999, guvernele, organizațiile internaționale și non guvernamentale sunt invitate, în fiecare an, să organizeze acțiuni menite să trezească conștiința publică în fața acestui fenomen global.

În anul 2000, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a stabilit prin Rezoluția nr. A/RES/54/134, ca data de 25 Noiembrie să fie Ziua internațională pentru eliminarea violenței asupra femeilor. Prin Rezoluția amintită, Adunarea Generală a Națiunilor Unite invită guvernele, agențiile Națiunilor Unite, organizațiile internaționale și neguvernamentale să organizeze evenimente în această zi pentru a atrage atenția publicului asupra problemei violenței împotriva femeilor.

Începând cu anul 1991a fost lansată campania internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor care marchează seria celor 16 zile de activism împotriva violenței asupra femeilor și care se derulează, în fiecare an, în perioada 25 noiembrie (Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor) – 10 decembrie (Ziua internațională a drepturilor omului (adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului).

În aceste 16 zile, încurajăm activitățile de conștientizare a violenței domestice, a violențelor împotriva femeilor și fetelor, pentru a reduce și a preveni violența împotriva femeilor și a fetelor.

Pe parcursul celor 16 zile sunt încurajate acțiuni semnificative pentru a progresa egalitatea de gen și pentru a crea condițiile necesare pentru a preveni violența bazată pe gen în casele noastre, locurile de muncă, instituțiile și comunitățile noastre.

Anul acesta, ONU marchează cele 16 zile sub tema „Inainte! Activism pentru a pune capăt violenței împotriva femeilor și fetelor”.

Studiul ANES: https://anes.gov.ro/wp-content/uploads/2020/02/SEM-I-2019-STUDIU-NA%C8%9AIONAL-VD.pdf

Alte resurse:

Help Line 0800 500 333 – număr unic la nivel național pentru victimele violenței domestice

Agenția Națională a Egalității de Șanse: www.anes.gov.ro

www.unwomen.org/

Tatiana Vîntur – IȘJ Suceava

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s