Ofertă educațională – proiecte antidrog

Standard

AGENŢIA NAŢIONALĂ ANTIDROG, ALĂTURI DE ELEVI ŞI ÎN ANUL ŞCOLAR 2022-2023

Specialiştii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Suceava din cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog (A.N.A.) vor asigura şi anul acesta, în grădiniţe, şcoli şi licee, implementarea activităţilor de prevenire a consumului de droguri, relansând oferta educațională 2022-2023, prin pachetul deja cunoscut de proiecte de prevenire a consumului de droguri, formare de abilități de viață sănătoasă, alternative de petrecere a timpului liber și parenting.

Pentru înscriere se vor trimite fișele de înscriere la CPECA Suceava, până pe data de 30 septembrie 2022 (cpeca.suceava@ana.gov.ro)

PROIECTE NAȚIONALE:

* Proiectul ”CUM SĂ CREŞTEM SĂNĂTOŞI” presupune formarea de deprinderi de viaţă sănătoasă în rândul copiilor de vârstă preşcolară şi şcolară mică (clasa pregătitoare), punând accent pe importanţa adoptării unui stil de viaţă sănătos (alimentaţie, igienă, mişcare), a comportamentelor sănătoase (fum de ţigară, alcool şi medicamente fără prescripţie medicală) şi a modalităţilor de rezolvare fără violenţă a conflictelor şi de luare a deciziilor. Proiectul presupune câte 7 întâlniri cu copiii aceleiași clase sau grupe și va fi implementat exclusiv de cadrele didactice, beneficiind de îndrumarea și monitorizarea C.P.E.C.A. Suceava.

* Proiectul ,,ABC-UL EMOŢIILOR” își propune să scoată în evidență inteligenţa emoţională de la cele mai fragede vârste, scopul concret fiind dezvoltarea competenţelor emoţionale şi sociale în perioada preşcolară şi şcolară mică, acestea fiind perioade de dezvoltare fundamentală în plan emoţional, social şi cognitiv. Proiectul se adresează copiilor din ciclul primar de învăţământ (de preferință clasele II și III), urmărindu-se formarea şi consolidarea abilităţilor emoţionale cu rol de factori de protecţie în prevenirea consumului de droguri, cu accent pe conştientizarea de sine, dezvoltarea comunicării asertive, gestionarea emoţiilor neplăcute, abilitatea de a face faţă presiunii grupului şi de adoptare a deciziilor pentru o dezvoltare sănătoasă. Și acest proiect va fi implementat exclusiv de cadrele didactice, beneficiind de îndrumarea și monitorizarea C.P.E.C.A. Suceava.

Premiul I – etapa națională (ANTONESEI Răzvan Ionuț, clasa a X-a Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu” Dumbrăveni)

* Proiectul ,,NECENZURAT”, adresat elevilor de gimnaziu (de preferință clasele VI – VIII) este atestat și evaluat din punctul de vedere al eficienței, la nivel internațional, cuprinzând 12 lecții ce au ca scop dezvoltarea de abilități de viață și integrare socială. Se urmărește aici întârzierea vârstei de debut în consumul de droguri, precum și reducerea consumului de alcool, tutun și canabis în rândul grupului – țintă. Proiectul va fi implementat de cadrele didactice sau / și de specialiștii C.P.E.C.A. Suceava.

* Proiectul ”EU ŞI COPILUL MEU” (gimnaziu V-VIII) este adresat părinţilor și vizează consolidarea legăturilor afective dintre membrii familiei (părinte-copil, părinte-părinte, copil-copil), dintre aceştia şi şcoală, aplicând sistematic metode fundamentate ştiinţific. Părinții care vor dori să participe la cele 9 întâlniri vor putea beneficia de consiliere în teme precum comunicarea eficientă, identificarea tipului parental, gestionarea conflictelor, abordarea subiectelor precum consumul de droguri și vor putea înțelege mai bine particularitățile și nevoile emoționale ale adolescenților. Proiectul va fi implementat exclusiv de specialiștii C.P.E.C.A. Suceava. Cadrele didactice (diriginți, consilieri educativi, profesori) interesate de implementarea acestui proiect se vor asigura, în prealabil, de interesul / disponibilitatea colectivului de părinți pentru a participa la ședințele alocate în acest sens.

* Proiectul „ABILITĂȚI PENTRU ACȚIUNE”, adresat elevilor de liceu (de preferință clasele IX-X) are o abordare complexă pentru prevenirea consumului de droguri, favorizând factorii de protecție ai tinerilor prin: dezvoltarea unei conexiuni puternice cu școala, implicarea părinților în viața copiilor și dobândirea cunoștințelor și abilităților necesare în luarea unor decizii sănătoase când sunt presați să consume droguri. Proiectul va fi implementat exclusiv de specialiștii C.P.E.C.A. Suceava.

* Proiectul ,,ACȚIONĂM JUST” adresat elevilor mai mari de liceu (de preferință clasele XI-XII) constă în realizarea unor activități de promovare a educaţiei juridice, prin facilitarea accesului elevilor la cunoştinţe elementare din domeniul juridic, în special la cele ce țin de domeniul prevenirii și combaterii consumului și traficului de droguri. Proiectul va fi implementat exclusiv de specialiștii C.P.E.C.A. Suceava și reprezentanții Asociației VeDem Just România.

* Proiectul „FRED GOES NET” este adresat elevilor de liceu (14-19 ani), în scopul neînceperii sau întârzierii debutului consumului de droguri, dar şi al evitării transformării consumului experimental şi ocazional în consum regulat. Proiectul, implementat încă din anul 2000 în peste 10 țări europene, presupune 8 întâlniri de grup cu elevi care au nevoie de o intervenție indicată. Ne referim aici la tinerii care au semne minime, dar detectabile de consum de droguri, precum și cei care sunt la limita riscului de a deveni dependenți. Proiectul va fi implementat exclusiv de specialiștii C.P.E.C.A. Suceava.

* Proiectul „ÎMPREUNĂ” este de tip concurs și se bazează pe trei principii eficiente în prevenirea consumului de droguri: lucrul în echipă, educația între egali și voluntariatul. Proiectul este organizat și coordonat de Direcția Generală Învățământ Preuniversitar din Ministerul Educației și desfășurat în parteneriat cu Agenția Națională Antidrog, în două etape: județeană și națională. La concurs se pot înscrie echipe formate din 4 elevi și un profesor coordonator.

* Proiectul-Concurs „MESAJUL MEU ANTIDROG” abordează aria oferirii de alternative sănătoase pentru petrecerea timpului liber, adresându-se elevilor de gimnaziu și liceu. Acesta este cel mai vechi proiect al Agenției Naționale Antidrog, iar anul acesta vor fi 2 secțiuni de concurs: spot video (durata maximum 2 minute, gen TokTok) și arte vizuale (grafică, pictură şi fotografie – fără subsecțiuni). Începând cu luna octombrie se pot trimite, în format fizic, la sediul C.P.E.C.A. Suceava, lucrările participante la Faza Județeană, urmând ca ulterior, în baza jurizării, să fie selectate cele mai reprezentative lucrări pentru a candida la Faza Națională.

Imaginile ce reprezintă desene, fotografii au fost premiate la etapa județeană – Mesajul meu antidrog, 2022,CPECA Suceava și I.Ș.J. Suceava.

Inspector școlar prof. Tatiana Vîntur

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s