Proiecte de mediu premiate la nivel național

Standard

Concursul național „Proiecte de mediu”, cuprins în Calendarul Activităților Educative Naționale 2022, pornește de la ideea că „interesul umanității trebuie să fie în conformitate cu legile naturii, pentru că numai astfel se poate asigura o continuitate sănătoasă a vieții pe Terra”.

În perioada 13 – 17 iulie 2022 s-a desfășurat etapa națională, la Muncel, județul Iași, cu participarea echipajelor câștigătoare a premiului I la etapa județeană, secțiunea gimnaziu și liceu.

Județul Suceava a fost reprezentat de proiectul „Apa vie”, propus de Școala Gimnazială Coșna, coordonator prof. Teodor Ivan, prof. Ofelia Arvinte și elevele Maria Chiforescu, Roxana Todașcă.

„Scopul proiectului a fost evidențierea importanței borcuturilor, prin reabilitarea izvorului de borcut „de la George Spînu”, analiza apei și amenajarea unui popas. Principalele activități au fost: Identificarea izvorului de borcut; (un izvor uitat, lăsat în paragină, aproape acoperit de mâl); reabilitarea izvorului: decolmatarea albiei râului, „scoaterea la lumină” a știubeiului, curățarea borcutului, amenajarea unui podeț în jurul știubeiului; analiza apei și verificarea potabilității; amenajarea unui popas: masă cu bănci, panou informativ; inaugurarea izvorului; studiul comportării borcutului, turbiditate, deferizare. În urma derulării proiectului elevii au înțeles caracteristicile aparte  și importanța apelor minerale naturale, pe care unii oameni de știință le numesc „Apă vie” . De asemenea au înțeles importanța protejării și conservării acestor bogății naturale, dar și importanța lor turistică”, au spus coordonatorii proiectului.

La secțiunea liceu a participat proiectul „Stimularea germinării semințelor vechi utilizând apă plasmatică”, de la Colegiul Național „P. Rareș” Suceava, coordonat de prof. dr. Anca Greculeac și prof. Doina Amos. „Scopul principal al lucrării este acela de a identifica influența optimă a apei activate de plasmă asupra germinării și creșterii unor plante de interes economic și anume la Phaseolus vulgaris, în două condiții experimentale diferite (condiția 1- irigare cu apă normală și condiția 2-irigare cu apă activată de plasmă). S-a determinat experimental cantitatea de clorofilă, de carotenoide, respectiv expresia unor gene implicate în fenomenul de creștere a plantelor și s-a măsurat rata de germinare, viteza de germinare, dar și analiza fenotopică (analiza morfologică) a probelor. Am ales să folosim în cadrul acestui studiu, Phaseolus vulgaris ca și material biologic, deoarece aceasta este cea mai importantă leguminoasă, pentru consumul uman, la nivel mondial”, au spus elevele Tofan Ioana și Baluș Eliza Maria.

Ambele proiecte au obținut premiul III la etapa națională.

Felicitări echipajelor județului Suceava pentru rezultatele obținute, pentru implicarea în proiecte de impact și de educație pentru mediu, conștientizând faptul că „omul, ca specie biologică, este dependent de natură și nu poate trăi în afara ei.”

Inspector școlar prof. Tatiana Vîntur

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s