De Ziua mondială a apei, apa subterană, resursa neprețuită și nevăzută a pământului, este acum sărbătorită și conștientizată, astfel încât să înțelegem cu toții importanța vitală a acesteia. „Împreună facem invizibilul vizibil!” – a fost tema anului 2022 cu prilejul zilei mondiale a apei.
„Apele subterane constituie cel mai mare rezervor de apă dulce din lume, reprezentând mai mult de 97% din toate rezervele de ape dulci disponibile pe glob (excluzând gheţarii și calotele glaciare). Dacă atenţia acordată apelor subterane s-a referit în principal la utilizarea lor ca sursă de apă potabilă, s-a recunoscut de asemenea că ele constituie o importantă resursă pentru industrie și agricultură.
Apele subterane joacă un rol esenţial în ciclul hidrologic, astfel, ele trebuie privite nu numai ca un rezervor de alimentare cu apă, ci trebuie protejate pentru valoarea lor de mediu.” (Mesajul ministrului MMAP)
Școala Gimnazială nr. 4 Vatra Dornei – „Dacă există magie pe Pământ, aceasta e conținută de apă.”
Apa constituie o „minune” a planetei noastre, unde există apă există și viață.
Conferința Națiunilor Unite asupra Mediului Înconjurător de la Rio de Janeiro a adoptat, la 22 decembrie 1992, hotărârea prin care ziua de 22 martie devenea Ziua Mondială a apei (World Water Day).
Elevii Școlii Gimnaziale Nr. 4 Vatra Dornei au conștientizat importanța apei realizând activități în cadrul Programului Mondial Eco-Școala: dezbatere cu tema Ar exista viață fără apă? (clasa a VII-a B), acțiune de ecologizare pe albia râului Dorna (clasa a VIII-a A), desene tematice (clasa a VI-a B) – „Apa -elixirul vieții”, „Apa este viață!”, „Stop risipei de apă!”
S-au remarcat lucrările de artă plastică ale elevilor Acujboaie Olivia, Candrea Nicoleta, Cocinschi Darius, Florea Amalia, Florescu Diana, Lostun Andrei, Nacu Rebeca și Vasiluț Alexandra din clasa a VI a A, Barbir Maria și Grosariu Angelos din clasa a VII-a A, Hîrceag Evelina din clasa a VII-a B.
Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni – proiectul „Apa – esența vieții”
Scopul acestui concurs coordonat de prof. Mihaela Pinzariu, prof. Lucia Oana Fodor, de la Liceul Vasile Lovinescu, Fălticeni, prof. Roxana Brănianu, de la Liceul Tehnologic „Ion Creangă”, Târgu Neamț, și prof. Mirabela Cobzariu, a Colegiului Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava, a avut rolul de a motiva elevii și profesorii să instruiască și să dezvolte o atitudine ecologică pozitivă printr-o abordare interdisciplinară.
Școala Gimnazială „I. Irimescu” Fălticeni – Ce e apa pentru noi?
Când am formulat întrebarea aveam deja răspunsul încropit în gând și așteptăm ca cei mici să se apropie de ceea ce îmi doream eu. Însă, ca de fiecare dată, răspunsurile campionilor au fost unice, creative, reale și spuse din suflet. Apa e fericirire, e viață
, e sănătate
, e bucurie
, frumusețe
, e iubire
….. (prof. Sabina Dulgheriu)
Școala Gimnazială Baia – Competențe STE(A)M
După ce ne-am reamintit că APA este lichidul vital, pentru oameni, plante și animale, am discutat despre importanța ei în natură, despre circuitul pe care îl face, mereu, apoi am redat efectele nefaste ale poluării ei…
Toate acestea, în cadrul unei activități STE(A)M, în care am integrat diverse cunoștințe și în care elevii clasei Pregătitoare A și cei din clasa a III-a A au desfășurat și experimente atractive, de care au fost extrem de încântați… (prof. Mihaela Gogu)
Școala Gimnazială „I. Ciurea” Fălticeni: https://www.facebook.com/scoala6falticeni/videos/1031284604463795
Felicitări pentru elevii și cadrele didactice de la școlile care au dat sens zilei mondiale a apei: Școala Gimnazială Putna, Colegiul Tehnic „Al. I. Cuza” Suceava, Liceul cu Program Sportiv Suceava, Școala Gimnazială Udești, Școala Gimnazială Panaci, Școala Gimnazială „Liviu Suhar” Iacobeni, Școala Gimnazială Găinești, Școala Gimnazială „I. Ciurea” Fălticeni, Școala Gimnazială „B. Vodă” Rădăuți, Liceul Tehnologic Cajvana și toți cei care constant iubesc natura și mediul înconjurător!
Felicitări tuturor celor care au desfășurat activități de informare, conștientizare a importanței apei!
Inspector școlar prof. Tatiana Vîntur