Proiectele educative se vor desfășura în conformitate cu:
- Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP), aprobat prin OMEC nr. 5447/2020, cu modificările și completările ulterioare;
- Ordinul M.E.C.I. nr. 5132/10.09.2009 privind activitățile specifice funcției de diriginte;
- Regulamentul activităților cuprinse în calendarul activităților educative, școlare și extrașcolare (anexa 2 la Ordinul Ministrului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului nr. 3035/2012, cu modificările și completările ulterioare).
Activitățile extrașcolare se derulează în funcție de nevoile de educație identificate și sunt complementare educației formale, putând contribui la asigurarea unui suport educațional și emoțional pentru preșcolari, elevi și familiile acestora. Elevii și profesorii auposibilitatea de a alege din oferta de la nivel de unitate școlară, localitate, județean sau național, în funcție de abilități, preferințe, competențe, resurse materiale etc. Inspectorul educativ și directorii trebuie să informeze toate cadrele didactice și elevii despre oportunitatea de a participa la activitățile și proiectele educative care se desfășoară pe parcursul anului școlar.
Conform ROFUIP, activitatea educativă extrașcolară din unitățile de învățământ este concepută ca mediu de dezvoltare personală, ca modalitate de formare și întărire a culturii organizaționale a unității de învățământ și ca mijloc de îmbunătățire a motivației, frecvenței și performanței școlare, precum și de remediere a unor probleme comportamentale ale elevilor. Profesorul diriginte întocmește calendarul activităților educative extrașcolare ale clasei; coordonatorul pentru proiecte şi programe educative școlare și extrașcolare elaborează proiectul programului/calendarului activităților educative școlare și extrașcolare ale unității de învățământ (…) și îl supune spre aprobare consiliului de administrație; calendarul activităților educative extrașcolare este aprobat de consiliul de administrație al unității de învățământ.
Conform Regulamentului activităților cuprinse în calendarul activităților educative, școlare și extrașcolare, Calendarul Activităților Educative Județene, numit în continuare CAEJ, este elaborat de inspectorul de specialitate din cadrul I.S.J./I.S.M.B., pe baza propunerilor unităților școlare și este avizat de inspectorul școlar general. (Extras din adresa MEd./martie 2022)
Oferta activităților educative a județului Suceava din anul 2022 poate fi accesată aici:
https://drive.google.com/drive/folders/1UI1MK1MmYDLrWL1jvUYCZY2E0GW_hd3U?usp=sharing
Inspector școlar,
Prof. Tatiana Vîntur