Răspunde violenței cu…educație

Standard

Campania „19 zile de activism” s-a desfășurat în școlile din județul Suceava în perioada 1-19 noiembrie 2021

„Rãspunde VIOLENŢEI cu un ZÂMBET… şi lumea va fi mai bunã!”

Acesta este motto-ul de la care au pornit elevii şi dascãlii Şcolii Gimnaziale „Bogdan Vodã” Rãdãuţi în Campania „19 zile de prevenire a abuzurilor şi violenţei în rândul copiilor”.

Iniţiatã de FICE România (Federaţia Internaţionalã a Comunitãţilor Educative) şi derulatã în perioada 1-19 noiembrie 2021, campania s-a dorit a fi o mobilizare a factorilor educaţionali în gãsirea de soluţii pentru stoparea fenomenului de violenţã în şcoli.

Copiii au fost antrenaţi în diverse activitãţi, work-shop-uri la care au fost invitaţi reprezentanţi ai comunitãţii locale şi specialişti (psihologi, medici, poliţişti), şi-au exprimat gândurile şi sentimentele prin desene, colaje şi afişe, au scris compuneri, scrisori menite de a trage semnale de alarmã şi de a gãsi soluţii.

Campania desfãşuratã de copiii noştri a reprezentat un apel care sã schimbe comportamentul social, sã educe şi sã mobilizeze, un manifest pentru PACE, PRIETENIE, TOLERANŢÃ, RESPECT şi IUBIRE!

Felicitãri tuturor pentru dãruire şi implicare, pentru dorinţa de a schimba lumea în bine! Împreunã vom reuşi! Coordonator, consilier educativ, prof. Mihaela Amariţei

            „Doar cel slab se înarmează cu duritate. Adevărata forță este însoțită de toleranță, înțelegere și bunătate.” (Paulo Coelho)

Elevii de la Clubul Copiilor Gura Humorului au înțeles cât de important este să ne implicăm activ și responsabil în acțiuni de prevenție pe tot parcursul anului, având ca deviză în campanie „De 19 ori câte 19 zile de prevenire a abuzului și violenței împotriva copiilor și tinerilor”.

            Astfel, prin lucrările realizate de ei, prin mesaje și îndemnuri la bunătate, compasiune, înțelegere și respect, își aduc partea lor de contribuție la crearea unei lumi fără violență, mai pașnică și mai… umană.

            Totodată, pe parcursul acestei campanii, Ziua Internațională a Toleranței, sărbătorită în fiecare an pe 16 noiembrie, a fost marcată la Clubul Copiilor printr-o inedită încercare de a descoperi Definiții ale toleranței, cu ajutorul elevilor participanți la activitate.

            Dacă reușim să-i privim pe cei din jurul nostru cu mai multă înțelegere și respect, să acceptăm deosebirile dintre semeni și opiniile diferite, să încercăm să nu ne rănim unii pe alții folosind vorbe jignitoare, vom descoperi că toleranța  înseamnă „iubire și prietenie”, „iubire și răbdare” mai înseamnă „a accepta, a înțelege”, este „înțelegerea, răbdarea, iubirea dintre oameni”, este „cheia înțelegerii și înțelepciunii” și, totodată, este cheia ce deschide inimi!

            Toleranța este acceptarea și aprecierea bogăției și diversității culturilor lumii noastre, felurilor noastre de expresie și manierelor de exprimare a calității noastre de ființe umane. Ea este încurajată prin cunoașterea, deschiderea spiritului și libertatea gândirii, conștiinței și credinței. Toleranța este o virtute care face ca pacea să fie posibilă și reușește să ne sensibilizeze și să deschidă căi de comunicare între oameni, indiferent de sex, rasă, etnie, religie, apartenență socială sau politică.

            În acest sens, elevii participanți la campanie au acordat o atenție deosebită Articolului 29 din Convenția cu privire la Drepturile Copilului, care precizează că „Educația trebuie să pregătească copilul pentru viață, să-i dezvolte respectul pentru drepturile omului și să-l formeze în spiritul înțelegerii, păcii și toleranței.”

            De asemenea, Articolul 19 a constituit cap de afiș, deoarece reprezintă, am putea spune, chiar esența acestei campanii: „Copilul are dreptul de a fi protejat împotriva tuturor formelor de violență și abuz”.

            În felul acesta, elevii noștri au descoperit învățând că există o lege internațională pentru ei, sărbătorită pe 20 noiembrie. În această zi a anului 1989, Organizația Națiunilor Unite a aprobat Convenția Drepturilor Copiilor.

            Fiecare copil are dreptul de a trăi, de a crește în siguranță și de a fi respectat pentru gândurile și ideile sale. Interesul superior al copilului trebuie să fie întotdeauna o prioritate.

            Garantând respectarea drepturilor pentru toți copiii, adolescenții și tinerii, cu vârste până la 18 ani și respectând valoarea umană, această lege vine în sprijinul tuturor celor care militează pentru o lume mai bună. (Profesor coordonator Mariana Radu)

Tatiana Vîntur – I.Ș.J. Suceava

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s