19 zile…ecouri

Standard

         

Violența face victime, bunătatea…prieteni!”  (UNICEF)

Școala Gimnazială nr.4 Suceava

În cadrul campaniei internaționale „19 zile de activism pentru prevenirea violenței împotriva copiilor și tinerilor”, comunitatea educativă din cadrul  Școlii Gimnaziale Nr.4, Suceava a participat și în acest an școlar cu activități concrete, care să constituie modele de bune practici ale educației formale și nonformale. Acțiunile derulate au fost inițiate cu scopul de a schimba aspectele negative ale comportamentului social și au avut drept mesaj sloganul „Violența face victime, bunătatea…prieteni!”  (UNICEF).

        Acțiunile propuse au avut  scopul de a educa și de a mobiliza copiii  școlii, dar și diversele organizații, partenere ale societății civile, să se implice în prevenirea consecințelor asociate abuzului,  absenteismului și abandonului școlar, consumului de droguri,  traficului de persoane,  violenței împotriva copiilor și a tinerilor. Totodată, proiectul derulat a avut în vedere  implementarea recomandărilor ONU și, nu în ultimul rând,  atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă promise a fi realizate până în anul 2030.

        Pentru a face cât mai atractive temele propuse, activitățile au inclus: work-shop-uri, realizarea de afișe, colaje pe teme referitoare la prevenirea abuzurilor, conceperea unor scrisori, eseuri tematice, realizarea de desene care să scoată în evidență mesajele anti-violență ale copiilor, realizarea de proiecte media, filme și clipuri cu mesaje anti-violență, întâlniri cu specialiști – medici, psihologi.

        Temele abordate, la nivelul claselor primare și gimnaziale, au fost variate și sugestiv intitulate: „O mână de ajutor „, ,,Copilărie fără violență”, ,, Ajută-mă să cresc mare !”, „Copii fără copilărie „, ,,Pericolele ascunse ale internetului”, „Picioare de Lotus”, „Justiția pentru minori și copiii privați de libertate”, „Vreau să cresc mare și să fiu responsabil!”, „Viitor înlănțuit”, „Internetul  între avantaje și pericole”, „Alege să fii independent!”, ,,Strada nu e ACASĂ!”, „O lecție despre bunătate „, ,,Crescut cu blândețe”.

Acestea au inclus, orientativ și nu limitativ, activități ce au vizat prevenirea abuzurilor de orice tip asupra copiilor, siguranța copiilor pe internet, problematica elevilor cu părinți plecați la muncă în străinătate,  exploatarea copiilor, prevenirea discriminării pe baza condițiilor de sănătate, combaterea violenței prin intermediul comunicării.

                 Prin această campanie anuală ne-am dorit să implicăm cât mai mulți copii pe care să -i facem să conștientizeze că, împreună, trebuie să dăm dovadă de responsabilitate, contribuind  la crearea unui mediu fără violență, fără abuzuri, conștientizând că la baza realizării acestora se află comunicarea, toleranța, respectul reciproc si educația.

               Ca urmare a acestor prezentări și dezbateri, profesorii, elevii, dar  și părinții au înțeles definiția fenomenului, diferența dintre tachinare și hărțuire, au conștientizat efectele negative pe termen lung ale hărțuirii/violenței, atât pentru persoana agresată, cât și pentru agre­sor.

                                                                           Coordonator de programe și proiecte educative,

                                                                                                          Prof. Țuca Claudia Adriana

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s