Ziua Eroilor

Standard

În fiecare an, la Înălțarea Domnului, a intrat în tradiție să aducem un prinos de recunoștință  eroilor  neamului  care s-au jertfit pentru apărarea pământului strămoșesc. După Primul  Război Mondial s-a hotărât ca în această zi importantă a creștinismului să se sărbătorească și Ziua Eroilor, România devenind primul stat din lume care a decretat această zi ca sărbătoare națională.

Începând din 1920, comemorarea eroilor căzuți în război – Ziua Eroilor se organiza în fiecare an, de Ziua Înălțării Domnului, în general în luna mai, „când floarea este mai bogată”, așa cum preciza decretul din 4 mai 1920. Legiferarea acestei comemorări a fost determinată de tradiția creștină, proprie poporului român, dar și de prevederile unor articole ale Tratatului de pace de la Versailles. În anii dintre cele două războaie mondiale, pentru cinstirea celor căzuți și comemorarea glorioaselor acte de eroism național, s-au construit monumente și plăci comemorative.

La acest moment de sărbătoare, elevii Școlii Gimnaziale Nr. 1 Vadu Moldovei și grupul folcloric  „Miorița” au  cinstit  eroii neamului românesc, ostașii  din comuna noastră  şi  soldații necunoscuţi ce și-au dat obștescul sfârșit pe aceste meleaguri . Au recitat versuri închinate lor, au intonat cântece patriotice și au depus coroane de flori  la Troița din fața școlii. Alături de noi au fost și autoritățile locale.

Mormintele şi monumentele eroilor la care depunem flori, aprindem lumânări şi ne reculegem reprezintă un simbol al dăinuirii noastre în timp, al sacrificiului suprem pentru înfăptuirea idealului naţional. Pe glia comunei noastre s-au purtat lupte sângeroase în cel De-al Doilea Război Mondial, iar tranșeele de pe dealul Suverin stau mărturie că am  fost hotar de neclintit. Iar în cimitirul bisericii din Ciumulești au parte de odihnă veșnică bunicii și străbunicii noștri, bunici ce și-au jertfit viața în cele două războaie mondiale pentru ca noi să putem spune azi  HRISTOS S-A ÎNĂLȚAT!

De ce avem nevoie de eroi? Pentru că ne mişcăm într-o lume care se închină la idoli, pentru că eroii de azi sunt cei de pe internet, iar oferta lor ne tentează mult mai mult decât cununa muceniciei eroilor de altădată. Pentru că nu mai ştim şi nici nu mai vrem să aflăm nimic din trecutul glorios, ascuns sub praful indiferenţei noastre. Pentru că nici noi  nu vom şti, la vreme de nevoie, să închinăm o rugăciune strămoşilor. Rupţi de trecut, ne vom pierde treptat identitatea, vom uita cine suntem şi care este menirea noastră pe acest pământ. De aceea, se cuvine să-i cinstim pe eroi, azi şi în fiecare clipă a vieţii noastre. De fapt, ei ne sunt atât de aproape!… Căci, în fiecare din noi bate o inimă de Mihai, Mircea, Ştefan sau Neagoe. O inimă de domnitor sau de simplu soldat care şi-a ascuns, aşa cum spune un cântec, toată ţara în raniţă. Ca să nu i-o mai fure nimeni niciodată…

De aceea, și elevii clasei I de la   Școala Gimnazială Nr. 1 Vadu Moldovei și-au luat „țara în suflet” pentru a-i cinsti pe eroi. Au depus coroane de flori la Monumentul Eroilor din cimitirul Bisericii cu hramul „Cuvioasa Parascheva” din satul Ciumulești.  

Coroane de flori, versuri dedicate eroilor și cântece patriotice au fost închinate la zi de mare sărbătoare și la Troițele din satele Dumbrăvița (GPN. Dumbrăvița) și  Nigotești de către elevii Școlii Gimnaziale Nigotești.

HRISTOS S- A ÎNĂLȚAT!

A consemnat prof. înv. primar Dulgheriu Paula Veronica

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s