C.H.A.N.G.E.

Standard

Timp de cinci zile, între 24-28 mai 2021, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Suceava a fost gazdă pentru mobilitatea virtuală din România, în cadrul proiectului Erasmus+ „Collaboration to Have Abilities as New Goals of Education” (C.H.A.N.G.E.) – număr de referinţă: 2018-1-PL01-KA229-050641_3. Mobilitatea a vizat schimbul pe termen scurt de grupuri de elevi şi a oferit timp de o săptămână momente inedite, pline de vervă, creativitate şi voie bună, menite parcă a sărbători în avans ziua copilului de pretutindeni.

Elevi şi profesori din cele şase tări implicate (Polonia, Grecia, Italia, Lituania, Turcia şi România) s-au întâlnit zi de zi, timp de o săptămână, în sesiuni de Zoom, conform unui program echilibrat, diversificat, atractiv şi interactiv pentru elevi şi profesori, deopotrivă.

Cea de-a cincea activitate de formare, predare, învăţare (LTT – learning teaching training activity) „Working together towards an easier future for SEN students” a respectat întru totul activităţile descrise iniţial în proiect, acestea fiind adaptate registrului online. Programul a cuprins atât activităţi realizate independent, fiecare în scoala sa, cât şi activităţi realizate în comun, în spaţiul virtual.

În ziua întâi (Getting to know you), după deschiderea oficială, participanţii au intonat împreună imnul proiectului (imn anume creat de echipa de proiect din România), au vizionat turul virtual al şcolii şi au participat la atelierele mâinilor îndemânatice confecţionând felicitări şi colaje. Atelierele copiilor de la CSEI Suceava s-au desfăşurat în direct, în sala de festivităţi a unităţii, fiecare ţară putând observa tehnicile de lucru şi interacţiona cu elevii prezenţi.

S-au realizat expoziţii virtuale în aplicaţia ‘padlet’, s-au împărtăşit idei, impresii şi experienţe, copiii din cele şase ţări întrecându-se în dexteritate, creativitate şi imaginaţie. Utilizând aplicaţia ‘linoit’, elevii au acordat feedback pozitiv activităţilor prin editare sau scriere de mesaje pe postituri colorate, lipite apoi simbolic pe balonul zburător al fiecărei ţări, ca un bagaj emoţional necesar unui astfel de zbor către CHANGE, spaţiul imaginar oferit de proiectul nostru.

Sesiunea de Zoom adresată profesorilor a cuprins prezentări în PowerPoint despre sistemul românesc de educaţie specială și modul de organizare a procesului de educație incluzivă, despre activităţile curriculare şi extracurriculare desfăşurate la CSEI Suceava, despre strategii de intervenție pentru remedierea tulburărilor de comportament la elevii cu CES, despre modelul SIOP implementat în predarea limbii engleze ca a doua limba de studiu la CSEI Suceava şi despre influenţa elementelor de gimnastică acrobatică asupra elevilor de la CSEI Suceava.

Ziua a doua din săptămână (We can do it together) a fost dedicată lecţiilor pe discipline şcolare. S-au susţinut lecţii simultane, pe linkuri diferite, la educaţie plastică, educaţie muzicală, limba română şi consiliere, geografie şi istorie. La aceste ore desfăşurate live, cu elevii prezenţi în sălile lor de clasă, România a însoţit fiecare echipă europeană, activităţile individuale şi comune propuse, asigurând interactivitatea şi schimbul de experienţă.

Ca semn de bucurie şi apreciere a valorilor transmise prin proiect, elevii au construit un zmeu Erasmus a cărui coadă a însumat sugestiv cuvinte-valori, fără de care nu s-ar putea înălţa. Aceste cuvinte au fost valorizate pe tabla Jamboard în cadrul activităţii intitulate Barometrul valorilor.

Impresiile de călătorie exprimate şi scrise pe postituri colorate au încheiat ultima sesiune de Zoom din ziua de marţi a mobilităţii.

A treia zi din program (We learn, play and apply together) a oferit în prima sesiune de Zoom ateliere de terapie ocupaţională (atelier de textile, atelier de gătit şi artă decorativă, atelier de grădinărit şi atelier de construcţii). Prin intermediul lor s-au experimentat tehnici diferite de lucru şi abordare ocupaţională, s-au împărtăşit experienţe culinare şi idei pentru grădinărit sau despre cum ar trebui să arate casa de vis.

Au urmat apoi atelierele de terapie prin dans, jocuri şi exerciţii kinetice, în a doua sesiune de Zoom. Pentru evaluarea activităţilor, elevii şi-au creat în WordArt propriile imagini căutând cuvintele cele mai potrivite care să ilustreze abilităţi de viaţă în care ei cred cu tărie şi pe care şi-au pus în gând să le cultive.

Ziua a patra a săptămânii (Out and about) s-a dorit a fi o excursie virtuală cu un traseu cât se poate de atractiv. Primul popas a fost la Şcoala Profesională Specială Câmpulung Moldovenesc, unde doamna profesoară Gabriela Juverdeanu, fost director al unităţii, ne-a prezentat multe activităţi desfăşurate în parteneriat cu CSEI Suceava, dar şi realizări individuale sau colective ale copiilor pe care i-a coordonat cu prilejul diferitelor concursuri şi festivaluri.

Excursia tematică Pelerin în Bucovina a început cu prezentarea mănăstirilor pictate din Bucovina şi a continuat cu vizita la m-rea Voroneţ, unde doamna profesoară Alina Mariana Evenden a preluat rolul de ghid turistic, explicând elementele de spiritualitate şi artă religioasă. Tot dumneaei ne-a introdus apoi la Muzeul Ouălor „Lucia Condrea” din Moldoviţa.

Elevii de la CSEI Suceava şi-au prezentat propriul atelier de încondeiere cu ceară şi secvenţe de la concursurile organizate anual pe această temă, în preajma sărbătorilor pascale. Participanţii au avut parte şi de un interviu cu un meşter artizan, recunoscut internaţional, care ne-a prezentat în detaliu tehnica de încondeiere cu ceară.

Impresionaţi de locurile vizitate, de obiceiurile şi tradiţiile din zonă, de costumele tradiţionale româneşti, de colecţia diversă de ouă încondeiate, elevii au fost orientaţi spre atelierul de decorare a ouălor, fiecare ţară prezentând în final lucrările realizate.

Ziua de vineri (Farewell messages) încheie mobilitatea virtuală în România cu un moment artistic ce aduce pe scenă cîntece şi dansuri specifice fiecărei ţări implicate în proiect, cu scrierea de mesaje în aplicaţia ‚padlet’, în cadrul activităţii denumite sugestiv ‘Change the way’, cu un moment de evaluare pentru elevi utilizând aplicaţia ‚mentimeter’, cu completarea chestionarelor de satisfacţie şi bineînţeles, cu acordarea certificatelor de participare elevilor şi profesorilor europeni.

Acronimul proiectului a anticipat parcă timpurile actuale, fiecare dintre cei implicaţi devenind parte a schimbării, schimbarea însăşi. Ne-am reîntâlnit cu noi înşine şi am reactivat dimensiunea copilăriei, ne-am reinventat şi am resimţit bucuria realizării lucrurilor mărunte; sufleteşte am redevenit copii ce intră lesne în jocul şi universul altor copii, am reînvăţat să zâmbim, să apreciem mai mult lucrurile simple, să fim mai recunoscători şi mai responsabili.

De la şotronul prieteniei şi înălţarea zmeului Erasmus la scara ce conduce spre schimbare nu a fost cale prea lungă. În final, fiecare echipă a căutat să-şi construiască cu mare seriozitate această scară către schimbare (Ladder of CHANGE). Pentru echipa din România treptele ascendente au inclus Courage (curajul) – Hope (speranţa) – Assertiveness (asertivitatea) – Normality (normalitatea) – Gratitude (recunoştinţa) – Empathy (empatia). La nivel de proiect, schimbarea de atitudine este o certitudine. Avem copii care-şi doresc să participe la activităţile proiectelor europene mai mult decât oricând; avem elevi mult mai încrezători în forţele proprii, mai motivaţi, mai fericiţi. În săptămâna petrecută împreună am simţit raiul prin ochii şi trăirile sincere a tuturor copiilor participanţi.

Apreciem activităţile acestei mobilităţi ca pe un schimb real de experienţă, valorizare şi socializare. Unii elevii au îndrăznit să întrebe, alţii s-au încumetat să răspundă. Bariera lingvistică a fost depaşită prin ochii zâmbitori de dincolo de mască, printr-o stare permanentă de bine şi frumos sufletesc. Bucuria ce ne-a învăluit pe toţi în această săptămână va rămâne multă vreme întipărită în inimile tuturor.

La mulţi ani, tuturor copiilor participanţi în acest proiect Erasmus!

La mulţi ani, copiilor de pretutindeni!

Prof. coord. Dorina Cocari

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s