Ziua mondială a creativității și inovației

Standard

„Creativitatea este un proces constant de interogare şi răspuns ce are loc în mintea noastră. ” (Will Gompertz – Gândește ca un artist)

Creativitatea îşi are originea în cuvântul latin „creare”, care înseamnă a crea, a zămisli, a făuri, a naşte.

Enciclopedia Britannica spune că „abilitatea de a face sau de a produce ceva nou, fie o nouă soluție a unei probleme, fie o nouă metodă sau un dispozitiv nou sau un nou obiect artistic ori o nouă formă artistică” reprezintă creativitatea.

Indiferent de sensuri și semnificații caracteristicile creativității includ gândirea și activitatea imaginativă pentru un scop precis, generarea unui rezultat original și valoros.

Inovația constituie implementarea ideilor creative într-o organizație. 

„Creativitatea înseamnă să gândești lucruri noi. Inovația, să le faci.” (Theodore Levitt)

Așadar, 21 aprilie este Ziua mondială a creativității și inovației.

Adunarea Generală a ONU a adoptat, în 2017, Rezoluţia 71/284, prin care se decide ca la data de 21 aprilie să fie marcată Ziua mondială a creativităţii şi inovaţiei, potrivit http://www.un.org.  

Ziua mondială a creativității și inovației crește gradul de conștientizare a rolului creativității și inovației în toate aspectele dezvoltării umane. Pe măsură ce pandemia a închis zonele tradiționale ale vieții, mulți oameni au început o meserie, au citit cărți, au urmărit seriale și filme, s-au conectat la concerte digitale sau au cumpărat online pentru ultimele modă. Au contribuit la susținerea economiei creative. Prin urmare, anul acesta marchează și Anul internațional al economiei creative pentru dezvoltare durabilă .

Creativitatea face parte din esența umană, înseamnă îndrăzneală, imaginație, libertate și acțiune. Pentru a se putea avânta în necunoscut, copilul trebuie să dispună de acea libertate interioară, de acel sentiment de siguranţă, provenite din lumea sa înconjurătoare, dublate de curiozitate, mirare, sete de cunoaștere.

Creativitatea poate fi stimulată dezvoltând încrederea în ei, prin încurajare, prin realizarea unui mediu adecvat în care jocul, elementele ludice să ocupe un loc important, prin libertate de exprimare, ateliere de creație, valorizarea ideilor lor încurajând în acest mod procesul de creaţie, indiferent de rezultat.

„Orice fiinţă umană poate să îndeplinească o mare sarcină în funcţie de intensitatea ardentă a voinţei sale şi de cutezanţa imaginaţiei sale.” (J. W. Atkinson)

Mihai Mircescu, în „Procesul de învățământ și formarea capacităților creatoare” menționează sugestii care vizează provocarea, antrenarea și dezvoltarea spiritului creator:

 • Apreciaţi spiritul creativ, inovator, nonconformist al elevilor dumneavoastră!
 • Creaţi în clasă sau în atelier o atmosferă de emulaţie, de destindere creatoare (fără rigiditate); promovaţi ambientul stimulativ prin decorare, prin acustică, prin muzică etc.!
 • Folosiţi modele şi exemple mobilizatoare din vieţile unor savanţi, oameni de ştiinţă, mari creatori!
 • Spulberaţi teama de „monştrii sacri”, arătând că totul poate fi continuat, perfectat, dezvoltat!
 • Problematizaţi, confruntând elevii cu obstacole de gândire, de inteligenţă!
 • Învăţaţi elevii să observe atent marele creator – natura!
 • Practicaţi zilnic o „gimnastică” a minţii!
 • Creaţi un climat de permisivitate şi de exprimare liberă în grupurile de creaţie!
 • Aplicaţi principiul „Grăbeşte-te încet” (în lat.: „Festina lente!”), acordând timpul necesar înţelegerii, studierii, incubaţiei, experimentelor! Eliberaţi copiii de presiunea timpului!
 • Stimulaţi iniţiativele copiilor, manifestaţi încredere în cei creativi şi educaţi-le încrederea şi respectul de sine!
 • Îmbinaţi munca şi jocul cu activitatea creativă!
 • Evitaţi cei trei R: rutina şi rugina – care conduc la ruina sufletelor!

Tatiana Vîntur

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s