Ziua internațională a păsărilor

Standard

1 aprilie – Ziua internațională a păsărilor coincide cu reîntoarcerea păsărilor din zonele reci și conștientizează nevoia de a proteja păsările.

La 1 aprilie, în 1906, a intrat în vigoare Convenţia Internaţională pentru protecţia păsărilor utile pentru agricultură, semnată la Paris, la 19 martie 1902, unul dintre primele documente ecologice, prin care se proteja natura, respectiv păsările; sărbătorirea acestei zile şi în România a fost reluată în 1994, după 45 de ani de întrerupere, sub coordonarea Societăţii Ornitologice Române, fondată în 1990 sub patronajul Academiei Române.

*** Fluturașii clasei I au sărbătorit Ziua internațională a păsărilor, la Școala Gimnazială Vadu Moldovei – lecții de zbor, desene despre habitatul păsărilor, rolul lor în natură. (prof. înv. primar Paula Veronica Dulgheriu)

*** Lecțiile păsărilor au fost „predate” copiilor de la Școala Gimnazială „Mitropolit Iacob Putneanul” Putna. Oamenii pot să învețe de la păsări: „să se trezească devreme; să cânte fără griji; să își întindă aripile și să zboare; să își facă cuiburi rezistente; să își lase puii să zboare; să…” (prof. înv. primar Aurica Chidoveț)

*** Primăvara a intrat la noi în clasele de la Școala Gimnazială nr.4 Vatra Dornei! Aplicația Google a adus tot felul de buburuze, albinuțe, fluturi și alte viețuitoare primăvăratice, virtuale, 3D, a stârnit uimire și veselie printre „veverițele vesele” din clasa a II-a A. Tabloul primăverii a fost completat de ritmuri muzicale antrenante. (prof. înv. primar Doina Moroșan)

*** Școala în natură – lecții în cadrul natural, în spațiul amenajat special, la Școala Gimnazială Zamostea, pe buturugi colorate și măsuțe „ciupercuțe”. (prof. înv. primar Dana Botezatu)

*** De Ziua pasărilor, am citit povești și am făcut căsuțe pentru ele. Oare vor veni păsările la semințe? Întrebările preșcolarilor de la GPP „Pinocchio” Fălticeni vor primi răspuns în activitățile viitoare observându-le și îngrijindu-le cu dragoste. (ed. Manuela Mîrzan)

De-a Icar, de Nichita Stănescu

„Am umblat cu cerșitul pe la păsări

Și mi-a dat fiecare

Câte o pană.

Una înaltă de la vultur,

Una roșie de la pasărea paradis,

Una verde de la colibri,

Una vorbăreață de la papagal,

Una fricoasă de la struț

O, ce aripi mi-am făcut!

Mi le-am pus la suflet

Și am început să zbor.

Zbor înalt de vultur,

Zbor roșu de pasăre paradis,

Zbor verde de colibri,

Zbor vorbăreț de papagal,

Zbor fricos de struț,

O, ce am mai zburat!”

Foto: unsplash: Isaac Benhesed

Tatiana Vîntur – IȘJ Suceava

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s