Fii bun cu apa de ziua ei!

Standard

„Apă, tu ești nu numai necesară vieții, ci ești însăși viața; ești bogăția fără seamăn pe Pământ, tu ești cea mai delicată, cea mai pură, tu ești sufletul Pământului.“ (Antoine de Saint-Exupéry)

Într-adevăr, apa constituie o ,, minune” a planetei noastre! Apa poate exista fără viață, dar viața fără apă este imposibilă. Alături de aer, nu poate fi înlocuită de nimic, fiind întotdeauna acolo unde există viață. Apa a devenit o resursă rară în anumite zone ale globului, afectând patru din zece persoane.

Ziua Mondială a Apei este sărbătorită în fiecare an la data de 22 martie. Decizia instituirii acestei sărbători a fost luată în cadrul Conferinței Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare de la Rio de Janeiro la 22 decembrie 1992.

Elevii de la Școala Gimnazială nr.4 Vatra Dornei, au marcat această zi prin mesaje vizuale. Fiecare desen, spune o poveste despre importanța apei, metode de economisire a apei, consum rațional de apă și cel mai grav: poluarea apei. S-au evidențiat elevii: Barbir Maria, Kasper Andreea, Lazăr Maria, Rusoi Daria din clasa a VI-a A, Cioată Andreea, Chirilă Ionuț, Hîrceag Evelina, Moișan Sebastian, Răescu Sabina, Rotaru Ștefan din clasa a VI-a B și Dinardo Claudia din clasa a VII a A.

Mesajele elevilor au contribuit la conștientizarea economisirii resurselor naturale de apă: „Fii atent la cantitatea de apă pe care o folosești zilnic. Gândește-te câtă apă irosești!” (Coordonator prof. Dincă Alina)

Elevii de la Școala Gimnazială nr.1 Gura Humorului (clasa I A) au realizat, ca temă în week-end, proiecte tematice, dând viață unor idei creative prin lucrări artistico-plastice care au contribuit la evidențierea temei acestui an „Valorizarea apei”. Elevii am învățat că această resursă, atât de necesară vieții, nu este inepuizabilă! O picătură de apă înseamnă o picătură de viață! Importanța apei și rolul ei pentru viață au fost subiectul lucrărilor realizate cu imaginație și mesaj ecologic. Rolul apei în viața de zi cu zi a evidențiat importanța economisirii în activități casnice.

„Fiți recunoscători că trăim într-o regiune binecuvântată în care resursele de apă nu lipsesc! Folosiți cu înțelepciune apa! Fiți chibzuiți cu apa! Nu irosiți apa! Prețuiți apa! Economisiți apa! Fiți responsabili! -sunt mesaje care invită la responsabilitatea cu care folosim resursele naturale.”

Cum putem ajuta la economisirea apei? Nu lăsa să curgă apa când speli vasele. Oprește robinetul când te speli pe dinți. Fă duș într-un timp mai scurt. Spală hainele cu chibzuință pentru a economisi apa. Spală fructele într-un bol, u direct la robinet! Colectează apa de ploaie pentru a o folosi ulterior!

Totodată elevii au analizat efectele secetei în diferite perioade ale anului, în diferite zone geografice, resursele de apă fiind reduse, limitate. Elevii au răspuns la întrebările unui chestionar: Când este marcată Ziua Mondială a Apei? Care este tema aleasă pentru această zi? Care este fenomenul cauzat de lipsa apei și în care viața plantelor și animalelor este pusă în pericol? Fenomenele naturale fizice ale apei: înghețarea, topirea, evaporarea, circuitul apei în natură. Concluziile zilei au fost: „Fii bun cu apa de ziua ei”, „O picătură de apă = o picătură de viață!”, „Apă curată pentru o lume sănătoasă. Prețuiește apa!” – sunt mesajele elevei Oliviei Tiron (Prof. Spinosu Dorina)

Activități educative s-au desfășurat și la Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Sf. Andrei” Gura Humorului.

Etapele activităților au fost: importanța apei în viața organismelor și circuitul apei în natura. Pentru a observa acest lucru, elevii au realizat un mini ecosistem natural acoperit cu o folie evidențiind procesele de condensare și evaporare. Activitatea a fost coordonata de prof. Simona Tofan si prof. Raluca Cojoleancă.

,,Apa, izvorul vieții” a avut scopul de a dezvolta competențele elevilor despre importanta apei pentru viață, despre apa ca mediu de viață și despre ceea ce putem face pentru a evita poluarea apei. Copiii au fost încântați să afle lucruri utile despre apa – resursă limitată, au urmărit povestea ilustrată ,,Flori și apă” iar în încheierea activității au desenat pe pietre de râu. (coordonator prof. Sîrbu Lia, prof. Dan Sîrbu)

„Fiecare strop contează!” a fost mesajul preșcolarilor din cadrul GPN Nr. 2 – Școala Gimnazială Berchișești care au demonstrat că au înțeles importanța fiecărui strop de apă prin imagine, culoare, explorare a mediului înconjurător.

„Apa este izvorul vieții” – tema elevilor Școlii Gimnaziale Berchișești care au desfășurat activități de conștientizare a importanței apei pentru natură și pentru viața oamenilor în cadrul proiectului „Fiecare strop contează!”. Au realizat afișe tematice inspirate care au transmis necesitatea economisirii și protejării acestui dar al naturii. (director prof. Loredana Dura)

Elevii Școlii Primare Cumpărătura și preșcolarii GPN Cumpărătura, au marcat ZIUA MONDIALĂ A APEI, activitate desfășurată în cadrul SĂPTĂMÂNII ALTFEL. Elevii au conștientizat importanța APEI ca element vital și ca sursă epuizabilă. Am fost inspirați și am interpretat Water Song, cadoul sonor primit de la partenerii noștri de la Cantus Mundi România. Activitatea s-a încheiat cu un concurs de desene, cu premii, pe această temă. (coordonator prof. Angela Brahariu)

Lucrarea digitală a elevului Emanuel Mleşniţă, din clasa a IV- a B, realizată cu ocazia Zilei Internaţionale a Apei, din iniţiativă proprie, într-o aplicaţie minunată, relativ recent descoperită, Genially a completat activitățile propuse de elevii de la Școala Gimnazială Baia. „Bravo, Emanuel! Bravo, Roxana Moisii, bravo, tuturor celorlalţi copii inovativi şi entuziaşti ai clasei a IV- a B! Sunteţi deosebit de creativi şi harnici şi mă bucur că eforturile mele de a vă cultiva dragostea pentru tehnologia digitalizată, inclusă în educaţie şi formare, au dat roade atât de frumoase!”, a spus prof. înv. primar Mihaela Gogu.

22 Martie, Ziua Mondială a Apei a fost marcată de către elevii înscriși la cercurile din palatul și cluburile copiilor din județul Suceava. Elevii de la Cercul de Protecția Mediului al Clubului Copiilor Vatra Dornei au conștientizat importanța protejării surselor de apă, importanța colectării selective a pet-urilor, au desenat aspecte pozitive privind factorul de mediu APA și nu în ultimul rând am discutat despre consumul responsabil al apei.

Proiecte de cercetare, de educație pentru mediu au fost realizate la Clubul Copiilor Fălticeni, proiecte finalizate printr-un mesaj al compozițiilor creative ale talentatei eleve Mădălina Moroșanu. (Prof. Daniela Pascariu, prof. Marcel Porof)

Prof. Tatiana Vîntur – I.Ș.J. Suceava

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s