Lecții despre viața apei și apa vieții

Standard

„Apei i-a fost dată puterea de a deveni seva vieții pe pământ.” (Leonardo da Vinci)

„Apă, tu eşti nu numai necesară vieţii, ci eşti însăşi viaţa; eşti bogăţia fără seamăn pe Pământ, tu eşti cea mai delicată, cea mai pură, tu eşti sufletul Pământului.” (Antoine de Saint- Exupery)

Ziua Mondială a Apei, o zi dedicată concentrării atenției asupra problemelor legate de apă pe care anumite locuri de pe glob le întâmpină. Instaurată de Organizația Națiunilor Unite (ONU), scopul Zilei Mondiale a Apei este de a se atrage atenția asupra crizei globale a apei. La 22 martie în fiecare an, oamenii și organizațiile marchează Ziua Mondială a Apei, luând măsuri pentru a aborda criza apei.

  • 1992- Ziua Mondială a Apei a fost propusă. Conceptul de Ziua Mondială a Apei este propus Organizației Națiunilor Unite;
  • 1993- prima zi mondială a apei. Ziua Mondială a Apei este organizată pentru prima dată la nivel mondial; a fost adoptată și de România.

Ziua Mondială a Apei 2021 sărbătorește apa și crește gradul de conștientizare a populației. 2,2 miliarde de oameni trăiesc fără acces la apă potabilă. În această zi la nivel mondial se desfășoară acțiuni pentru a aborda criza globală a apei și atingerea obiectivului 6 de dezvoltare durabilă: apă și canalizare pentru toți până în 2030.

Tema Zilei Mondiale a Apei 2021 este evaluarea apei. Valoarea apei este cu mult mai mare decât prețul ei – apa are o valoare enormă și complexă pentru gospodăriile noastre, hrană, cultură, sănătate, educație, economie și integritatea mediului nostru natural. Dacă trecem cu vederea oricare dintre aceste valori, riscăm să gestionăm greșit această resursă finită, de neînlocuit. ODD 6 este de a asigura apă și salubrizare pentru toți. Fără o înțelegere cuprinzătoare a adevăratei valori multidimensionale a apei, nu vom putea proteja această resursă critică în beneficiul tuturor.

Câteva informații utile:

***Apa reprezintă 70% din suprafața Pământului, cea mai mare parte a acesteia nu poate fi consumată în starea sa naturală, aceasta regăsindu-se în mări și oceane și fiind sărată.

***Apa potabilă reprezintă doar 1% din apa totală din lume și aceasta provine din lacurile sau izvoarele cu apă dulce.

***În organismul uman există apă în proporție de 70%.

***Apa este considerată aliment şi este mai importantă chiar decât mâncarea! Un om poate supravieţui fără să mănânce aproximativ o lună, dar fără apă doar o săptămână.

***85% de boli din toată lumea se transmit prin intermediul apei.

Apa

de Margaret Atwood

Apa nu opune rezistenţă.
Apa curge.
Când intri în apă, o simţi ca pe o mângâiere.
Apa nu este un zid solid, ea nu-ţi va opri înaintarea,
Dar apa se duce întotdeauna acolo unde doreşte
Şi nimic pe lumea asta n-o poate opri.
Apa are răbdare.
Picăturile de apă descompun pietrele.
Aminteşte-ţi mereu aceste lucruri, copile.
Aminteşte-ţi că tu eşti, jumătate, apă.
Dacă nu poţi trece peste un obstacol, ocoleşte-l.
Apa asta face.

Foto: unsplash: Aaron Burden

Ce înseamnă apa pentru fiecare dintre noi?

Într-o zi specială vă invit să reflectăm la: apa – esența vieții, apa pură, apa potabilă, apa freatică, apa meteorică, apa reziduală, apa dură, apa grea dar și la apa regală, apa de Javel și apa poluată în lecții despre viața apei și apa vieții.

Tatiana Vîntur

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s