Expoziție „open space” de Dragobete

Standard

 Cu drag, de Dragobete – dragoste de tradiții, de frumos, de primăvară

În calendarul tradițiilor populare, Dragobetele, numit și Cap de Primăvară, ocupă un loc important, fiind sărbătorit în data de 24 februarie. La Școala Gimnazială „Miron Costin” Suceava, această sărbătoare reprezintă, în fiecare an, un prilej prin care elevii își exprimă dragostea lor pentru valorile strămoșești, pentru frumos, pentru viață.

Ne-am propus, așadar, să înveșmântăm școala în haine de sărbătoare și, pentru aceasta, am organizat, în cadrul proiectului Cu drag, de Dragobete, o expoziție de pictură în aer liber, intitulată Tradiții în culori. Tinerețea – această frumoasă primăvară – s-a arătat în toată splendoarea ei, în cele peste 200 de desene, dintre care jumătate de o calitate deosebită, demne de a fi admirate și apreciate de întreaga comunitate. Artiștii, atât de la nivelul primar, cât și de la cel gimnazial, au făcut un efort deosebit, s-au documentat asupra semnificațiilor acestei legende, au căutat motive tradiționale autentice și au re-creat în lucrările lor, o lume mitică, o poveste colorată, menită să aducă bucurie și speranță tuturor acelora care doresc să viziteze expoziția noastră.

Dar nu doar pictura a înfrumusețat această zi! Pentru cei talentați în arta cuvântului, am organizat concursul de creație literară Iubește românește, structurat pe două secțiuni: poezie (iubirea – ca sentiment profund uman) și eseu (dorul în contextul spiritualității românești). Profunzimea și inocența s-au revărsat din graiul curat al participanților la concurs, creațiile fiind veritabile opere, demne de publicat. Voi cita câteva fragmente, din lucrările premiate:

„La fereastră, soarele și-a lăsat iubirea pentru lună

 Drept inspirație către pictorul transparent.

Pensula mângâie cu tandrețe

 Pânza care reflectă adevărul.” (Tabloul în culori de mai – Șulea Adela, clasa a VI-a A)

Un sentiment tainic,

Îmi pictează inima

Cu o nuanță trandafirie.

Chipul angelic al luminii

Se reflectă

În oglinda sufletului meu.” (O nouă poveste – Bolohan Antonia, clasa a VI-a A)

Eleva Ciofu Ioana – Giada, din clasa a VII-a A, ne prezintă, cu maturitate, viziunea sa asupra conceptului de dor, cu un firesc al expresiei ce surprinde realitatea care o înconjoară:

Dorul nu este neapărat să fie simțit față de o persoană. Cei plecați în țări străine, simt dor de casă. Dorul de casă poate însemna dorul de tradițiile românești sau  de tradițiile din familie. Poate fi dorul de aerul de munte și nu de cel aglomerat din orașele mari, dorul de peisajele care te lasă fără cuvinte, de cântecele tradiționale și, pur și simplu, de felul de a fi al românilor. Genul ăsta de dor vine la pachet cu nostalgie, cu tristețe și, chiar, cu mândrie că provenim dintr-un loc atât de frumos.

La sfârșitul acestei zile, nu pot decât să mă simt împlinită și plină de speranță, deoarece copiii aceștia sinceri, extraordinar de inteligenți și de talentați, ne oferă certitudini despre menirea noastră de cadre didactice, aceea că, înainte de a forma minți strălucite, formăm suflete mari.

Mărturisesc că această „ispravă” minunată nu se putea realiza fără eforturile  unei frumoase echipe ce include: manageri deschiși și implicați (prof. Moraru Dumitru, prof. Gulei Ancuța – Nadia), cadre didactice devotate (prof. Apetrea Gabriela, prof. Ciuc Cristina, prof. Brumă Nicu, prof. Lucaci Maria, prof. înv. primar Palaghianu Lavinia, prof. înv. primar Sfichi Nicoleta, prof. înv. primar Holotă Maria, prof. înv. primar Câmpan Adriana, prof. înv. primar Calistru Pazuca, prof. înv. primar Popescu Diana, prof. înv. primar Cozmanciuc Alina, bibliotecar Cocriș Camelia), elevi cu un uimitor potențial și părinți care susțin educația.

Consilier educativ, prof. Adrobotoaei Elena

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s