ZICI – Ziua Internațională a Cititului Împreună

Standard

„Sunt două lucruri esențiale care te vor face înțelept – cărțile pe care le citești și oamenii pe care-i întâlnești.“ (Jack Canfield)

Astăzi am sărbătorit Ziua Internațională a Cititului Împreună, activitate desfășurată în cadrul evenimentului organizat la nivel național de CIR (Citim Împreună România). Proiectul la nivelul școlii a fost coordonat de prof. pentru înv. preșcolar Runcan Emanuela, prof. Cristina Bîndiu, director prof. Pușcă Ilaria și  CPPE prof. Negură Ancuța.

La Școala Gimnazială Vatra Moldoviței, ZICI s-a dovedit … cu lipici,  în activitățile de astăzi fiind implicați peste 400 de copii, coordonați de 25 de cadre didactice și de doamna bibliotecară. 

De la mari la mici, adică de la elevii de clasa a VIII-a la preșcolarii de grupă mică,  online sau în sălile de clasă, toți am fost conectați prin cititul împreună, ziua de azi transformându-se într-o adevărată sărbătoare a lecturii.  Și am citit nu numai în limba română, ci și în limba franceză sau în limba engleză.  Preșcolarii au intrat în lumea poveștilor, alături de personajele din „Harold și creionul mov”, „Cei trei purceluși”, „Cât de sus este cerul”, „ Cartea junglei”, au recunoscut personaje și povești citite de doamnele educatoare,  de doamna director și de doamna bibliotecară.  Clasele primare  au descoperit „Pisica magică” (basm românesc), „Pisoiul” de Lev Tolstoi, „Poveste despre oameni de zăpadă” de Alexandru Bogdanov, ”Biblioteca lui Stardi” de Edmondo de Amicis,  lumea din cărțile lui Roald Dahl,  au citit benzi desenate în limba română și în limba  franceză, au descoperit (tot în limba franceză) aventurile Unchiului Jean și ale pinguinilor imperiali din cartea „Tonton Jean et les pingouins” de Jane Cadwallader, alături de doamnele învățătoare, doamnele profesoare de limba franceză și doamna bibliotecară. În școlile unde clasele sunt simultane, elevii din clasele a II-a și a patra le-au citi celor mai mici. Elevii de gimnaziu ne-au încântat  prin lectura unor fragmente din cărțile preferate, au descoperit lumea plantelor și a animalelor prin intermediul legendelor, au pătruns în lumea fizicienilor și în misterele științelor, au citit în engleză despre Valentine’s Day sau despre Robin Hood (benzi desenate), fiind însoțiți în demersul lor atât de profesorii de limba română, cât și de cei de biologie, istorie, geografie, fizică, chimie. (CPPE, Prof. Negură Ancuța Ionela – Școala Gimnazială Vatra Moldoviței)

Astăzi, 10 februarie 2021, elevii Școlii  Gimnaziale Nr.1 Vadu Moldovei au  celebrat Ziua Internațională a Cititului Împreună (ZICI). „Ziua  Internațională a Cititului Împreună” sau „Ziua internațională a cititului cu voce tare” este un eveniment global inițiat de Asociația LitWorld și marcat în peste 100 de țări, în prima miercuri din luna februarie.

            Citim Împreună România este un grup de autori de cărți pentru copii, ilustratori, editori, educatori, profesori, bibliotecari, dar și părinți care au în comun nu doar dragostea pentru cărți, ci și bucuria de a vedea copii și adulții citind împreună. Acest grup a fost lansat pentru a promova beneficiile și frumusețea cititului împreună în rândul copiilor și a celor ce au grijă de ei.

      Citim Împreună înseamnă: când o carte  aleasă cu grijă este citită cu voce tare pentru mai mulți ascultători de către un singur cititor pregătit, într-un mod captivant, care îi implică pe toți în poveste. Citirea Împreună (cunoscută și sub numele de citire cu voce tare) s-a dovedit a fi cea mai eficientă modalitate de a ajuta copiii să se îndrăgostească de cărți, oferind simultan multe beneficii pentru dezvoltarea competențelor de lectură. Anul acesta s-a desfășurat sub deviza  „ZICI cu lipici – legați prin cititul împreună” și am fost fericiți să citim împreună la școală! Buburuzele din clasa pregătitoare (prof. înv. primar Jibu Cristina) au „explorat” Clubul de lectură; fluturașii clasei I ( prof. înv. primar Dulgheriu Paula Veronica) au descoperit „Planeta Copilărie”- un volum de poezii scris de o doamnă dragă nouă – d-na Lenuța Rusu; elevii din clasa a III-a (prof. înv. primar Spînu Liliana Carmen) au citit cu voce tare basmele îndrăgite, iar cei din clasa a IV-a (prof. înv. primar Cotruș Anca Ilinca) au realizat benzi desenate inspirate din lecturile citite.

Să nu uităm : atunci când citim împreună cu copiii, schimbăm de fapt lumea, iar insuflarea dragostei pentru cărţi este unul dintre cele mai mari daruri pe care orice  adult le poate oferi unui copil. (A consemnat prof. înv. primar Dulgheriu Paula Veronica)

Online sau offline, cititul ne aduce împreună!

Și în acest an elevii Școlii Gimnaziale Crucea au luat parte cu nerăbdare la activitățile desfășurate cu ocazia Z.I.C.I.

 Preșcolarii celor 2 grupe de grădiniță de la GPN Crucea, au ales cărți din biblioteca grupei, au „citit” imaginile, apoi au ascultat cu atenție poveștile citite de doamnele educatoare Forminte si Crăciun, dar  nici micuții de la GPN Cojoci, conduși spre învățare de doamna  Rusu Liliana, nu s-au lăsat mai prejos!

Prezente fizic la școală, Albinuțele clasei I, au pornit in aventura lecturii , având coleg de bancă, dragonul Furio. Au citit, au ascultat, dar au și pregătit ceasurile, pentru ca e timpul pentru lectură. Măscuțele au ascuns zâmbetul, dar mânuțele dezinfectate au răsfoit împreună! Bineînțeles că recompensele nu s-au lăsat așteptate.

Clasele a III-a si a IV-a, „conduse” spre tainele poveștilor de doamnele învățătoare Panaite și Boca, au participat cu interes , chiar au manifestat dorința de a citi în fiecare zi, câteva minute! Ce veste bună!

Z. I. C. I 2021 a fost un prilej foarte bun pentru a afla ce mai citesc elevii de la școala noastră. Primii care au sărbătorit această zi au fost elevii clasei a VII-a care au prezentat cartea preferată, motivând de ce ar trebui citită. Am rămas curioși să descoperim noile titluri auzite.

Elevii clasei a V-a și a VI-a au discutat despre calitățile unui cititor pasionat, au prezentat cărțile preferate în ,,Harta povestirii ” și au intrat în pielea autorului, scriind o compunere, având ca suport niște imagini sugestive.

„Nu lăsa o zi să treacă fără să citești ceva frumos!”

Concluzia zilei: indiferent cât de importantă si folositoare este tehnologia, cartea rămâne ca un cadou, te surprinde de fiecare dată când il deschizi. Promisiunea pe care au făcut-o în unanimitate a fost că vor citi in continuare! Ce ne putem dori mai mult? Un copil care citește,  va fi un adult care gândește!

Activitățile au fost și vor fi diseminate si pe pagina de Facebook a Școlii Gimnaziale Crucea. (Consilier educativ,   Droancă Delia Nicoleta, Școala Gimnazială Crucea)

Tatiana Vîntur – I.Ș.J. Suceava

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s