Violența – capătul lumii sferice

Standard
Clubul Copiilor Fălticeni

Elevii claselor a IX a D si a IX a E de la Colegiul Național „Dragoș Vodă” Câmpulung Moldovenesc, sub coordonarea doamnei prof. Ionela Ștefaroi, au marcat Săptămâna Nonviolenței în mediul școlar, în cadrul Campaniei de prevenire a violenței RESPECT, inițiată de I.Ș.J. Suceava – educație permanentă cu scopul de a preveni agresivitatea și violența în mediul școlar prin exerciții de comunicare și creativitate, evidențiind efectele negative ale violenței și conflictului, în cadrul proiectului: Violența- capătul unei lumi sferice!

Componentele campaniei sunt: Responsabilitate. Educație. Siguranță. Prevenție. Emoție. Comunicare. Toleranță.

Folosindu-și imaginația și creativitatea elevii au găsit definiții ale conflictului, folosind metafore, pe care le-au desenat într-un mod original. Din perspectiva lor, conflictul  este văzut ca „slăbiciunea minții și strigătul sufletului” , „tulpina amară ce răsare când pui îngrășământul de orgolii sau ură” , „precum un suflet înecat în umbre, dar cu o rază de speranță la suprafață” , „datul cu banul. Două fețe, două posibilități” , „este ca apa cu uleiul”, „și părerea altora despre mine, neimportantă” ,  „o albină ce s-ar lupta cu vântul puternic”, „asemeni țigărilor și drogurilor, nu au ce căuta în viața mea”.

La întrebarea ce imagini, gusturi, mirosuri vă vin în minte când auziţi cuvântul „conflict”? adolescenții au asociat termenul cu: ceapa, cearta, bătaia, gustul amar, războiul, fumul de țigară, mâncarea nesănătoasă, sângele, mirosul de ars, sabia, lanțul rupt, clorul etc.

Jocul pe tărâmul creației a continuat, iar cuvintele iubire, respect, încredere, conflict, violență, asertivitate  au devenit personaje memorabile ale poveștilor lor, unele finalizându-se  cu happy-end, alte cu întrebări fără răspuns. „Astfel Iubire și Conflict au devenit prieteni, iar Conflict a aflat că viața e mult mai colorată cu cineva lângă tine care te respectă. Cheia fericirii este ușor de găsit: renunță la violență, fii blând și deschis spre comunicare!” (Prof. Ionela Ștefaroi)

Tatiana Vîntur

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s