Îmblânzirea violenței

Standard

Elevii claselor a II-a și a III-a de la Școala Gimnazială Zvoriștea, sub coordonarea doamnei prof. Cojocariu Ioana-Maria, au marcat Săptămâna Nonviolenței în mediul școlar, în cadrul Campaniei de prevenire a violenței RESPECT, inițiată de I.Ș.J. Suceava – educație permanentă cu scopul de a preveni agresivitatea și violența în mediul școlar prin exersarea unor comportamente și atitudini civilizate de către copii și elevi.

Componentele campaniei sunt: Responsabilitate. Educație. Siguranță. Prevenție. Emoție. Comunicare. Toleranță.

„Tu ce ai pe suflet?” este activitatea desfășurată de elevii clasei a II-a de la Școala Gimnazială Berchișești, în cadrul Săptămânii Nonviolenței în mediul școlar. Prin exemplul „hârtiei mototolite” copiii au aflat care sunt consecințele agresivității asupra sufletului fiecăruia dintre cei implicați (agresor și agresat), cum pot evita situațiile conflictuale, cum își pot controla pornirile violente și ce reguli trebuie respectate pentru a putea trăi în armonie alături de ceilalți. O „inimă șifonată” nu mai poate fi netezită! Regretele și scuzele pot îndrepta o situație, dar nu pot șterge efectele violenței din sufletul nostru. Cred că astăzi și-au însușit o lecție foarte importantă: „În viață toate chipurile sunt oglinzi. Fii reflexia pe care vrei să o vezi în ceilalți!”

Proiectul de responsabilizare socială R.E.S.P.E.C.T., inițiat de Inspectoratul Școlar Județean Suceava – educație permanentă, aflat la a VII-a ediție a fost desfășurat și de elevii clasei a VII-a de la Școala Gimnazială „Nicolae Labiș” Malini care au participat în ultimele trei ediții cu activități din care au învățat cum să își gestioneze emoțiile, printr-o atitudine tolerantă, comunicând activ, asertiv și nonviolent .

La Școala Gimnazială Pojorâta au avut loc diferite activități, numele proiectului la nivelul unității fiind  „Îmblânzirea violenței”:

  • Cercurile compasiunii –  pentru a-și demonstra empatia, compasiunea și solidaritatea, elevii clasei a VI-a s-au exprimat prin desene sau au realizat prezentări Power Point.
  • ·Sunt copil, am drepturi – a presupus prezentarea drepturilor copiilor prevăzute în Convenția Organizației Națiunilor Unite privind drepturile copilului, activitate desfășurată la clasa a V-a. Aceștia au realizat și un panou virtual al sloganurilor împotriva violenței.
  • Toleranța – o lecție ce trebuie învățată – Micuții din clasa pregătitoare au învățat despre toleranță printr-un concurs de colorat chipuri de copii din diferite părți ale globului și prin discuțiile pe baza asemănărilor și a diferențelor dintre aceștia.
  • Scrisori unui copil violent – elevii clasei a VII-a au încercat să „îmblânzească violența” adresându-i scrisori prin aplicația LINOIT (prof. Daniela Vermeșan).

„Dragă V., De ceva timp te-am observat cum încerci să te faci remarcat prin violență, iar eu am hotărât să îți scriu această scrisoare deoarece cred în tine și în schimbarea pe care o poți face. Nu cred că tu te simți bine atunci când îi hărțuiești pe alții, ai putea ieși în evidentă și prin alte lucruri, de exemplu îi poți ajuta pe oameni să se schimbe în bine, iar dacă vei face acest lucru îi vom putea ajuta și pe ceilalți să se schimbe și să nu mai apeleze la violență. Sper să înțelegi ce am vrut să îți transmit și să te gândești la această scrisoare.

                                                       Cu drag, Nonviolența”

Prof. Tatiana Vîntur – I.Ș.J. Suceava

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s