Copacul tău pentru Pământul nostru

Standard

,,A înţelege natura înseamnă a înţelege viitorul, dar a face ceva pentru salvarea naturii, atât de ameninţată azi, înseamnă a contribui la fericirea omenirii.” (E.A.Pora)

Campania județeană „Copacul tău pentru Pământul nostru” am inițiat-o în 2010, iar la Concursul național de proiecte „Parteneriat în educație – prezent și perspective” câștiga premiul I (elevul de atunci Bogdan Baciu).

Campania a continuat, în fiecare an metamorfozându-se, și reprezintă o acțiune simbol de prețuire față de natură a echipelor de voluntari din școlile care promovează valorile educației pentru mediu, din județul Suceava. Anul acesta am inclus acțiunea în inițiativa CCDG România – Ziua Verde a Eco-Școlilor din România, desfășurată pe 29.10.2020, la ora 12.00, în toate școlile din țară care militează pentru un mediu sănătos.

Câteva dintre mesajele echipelor de voluntari din județ:

Un copac pentru Pământul nostru – „Colegiul Al.I. Cuza” Suceava

Ziua de 29 octombrie 2020, orele 12 ale amiezii, a fost timpul potrivit pentru a redefini așteptările de la vremurile actuale și de la cele care vin!

Colegiul Tehnic „Al.I.Cuza” Suceava

A fost momentul să ne strămutăm gândurile de la amenințarea, care cu greu poate fi stăpânită de 7 luni încoace, la ceea ce ne definește ca oameni, la ceea ce trebuie să lăsăm în urma noastră.

Un copac pentru Pământul nostru, un copac al tău, al lui, al fiecăruia dintre noi, care am vrut să sădim pentru vremuri mai liniștite, speranțe.

Cineva va privi cu bucurie într-o primăvară, din multe cele care vor veni, explozia de culoare a unuia din arbuștii ornamentali sădiți azi… sau poate altcineva se va opri la umbra mărului de vară, gustând din rodul acestuia…

Cineva se va bucura! Pentru acel cineva… elevii clasei a XI-a B, de la Colegiul Tehnic „Al.I.Cuza” Suceava, coordonați de doamna profesoară Cazan Luminița au plantat astăzi, în curtea colegiului… iar soarele a binecuvântat cu razele sale. (Consilier educativ, prof. Huțu Elena Monica)

Din stejar, stejar răsare… Colegiul „V. Lovinescu” Fălticeni

Colegiul „V. Lovinescu” Fălticeni

Elevi responsabili ai comitetului Eco-Școala de la Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni, dornici  să ofere generațiilor viitoare exemple de conduită responsabilă față de natură, au marcat Ziua Verde a Eco – Școlilor din Romania prin plantarea de pomi fructiferi și stejari  în livada instituției.

Aceștia au fost îndrumați și sprijiniți de echipa managerială, formată din Director, profesor Matei Gabriel, Acatrinei Mihaela și profesori: Crețu Monica și  Apetroaie Ionela. (coordonator prof. Luminița Filipoaia)

Plus un copac – Școala Gimnazială Dolheștii Mari

La campania  județeană ,,Copacul tău pentru Pământul nostru” s-au alăturat și elevii școlii dolheștene cu scopul să promovăm responsabilitatea individuală și comunitară în raport cu natura.

Școala Gimnazială Dolhești

De ce este important să plantăm copaci? Pentru că ne dorim să ne păstrăm resursele naturale și să le folosim responsabil. Pentru că putem face chiar NOI ceva.

Prin plantarea unui copac contribuim activ și direct pentru un mediu înconjurător sănătos și tragem un semnal de alarmă asupra importanței chiar și a unui copac, nu doar a unei păduri.

În cadrul campaniei ,,Copacul tău pentru Pământul nostru”,activitatea noastră s-a numit „Plus un copac” acțiune ecologică ca fiind  un semnal de alarmă și un simbol a determinării noastre de a susține importanța unui mediu înconjurător sănătos și primitor. Avem o țară cu multe resurse, o țară în care ne dorim să rămânem noi, copiii. O țară de care trebuie să avem grijă și ale cărei resurse să le utilizăm responsabil.

„Plus un copac” e un semnal de alarmă, căci știm că un copac  plus un copac, pot crea o pădure, dar mai ales știm că prin ceea ce facem ajutăm la conștientizarea rolului pe care îl are mediul înconjurător, și subliniem prin asta că ne dorim o Planetă Verde.

Pe 29.10.2020,ora 12 am plantat și noi un copac. Un copac în plus, o planetă mai verde și un mediu mai sănătos. (Coordonator prof. Camelia Chiperi)

Sincron cu țara, reconectare cu natura – Liceul Tehnologic Liteni

Liceul Tehnologic Liteni

Cu mult entuziasm si voie bună, astăzi 29.10.2020, echipa CŞE Liteni ṣi o grupă de elevi din cl.a XII-a A de la Liceul Tehnologic ,,I.V.Liteanu” Liteni, au răspuns prezent acṭiunii de plantare simbolică a unui pom fructifer ȋn curtea ṣcolii, la ora 12.00, ȋn sincron cu participări similare din ȋntreaga ṭară. 

Activitatea s-a desfăṣurat sub egida campaniei judeṭeane ,,Copacul tău pentru pământul nostru” la iniṭiativa CCDG- Ziua Verde a Eco-Școlilor din România. Preṭ de câteva minute, ne-am reconectat la natură, din nou ca echipâ, având privilegiul unei zile frumoase de toamnă. Ne-am bucurat de beneficiile ei, ca de un nou ȋnceput, zâmbind soarelui ṣi celor din jur. Am realizăt fiecare, elevi ṣi profesor, cât e de simplu să urmezi codul naturii pentru a simṭi viaṭa cu adevărat.

Fiecare copăcel- am plantat 2 viṣini ṣi un prun- ne va aminti ȋn primăvară de a fi Ȋmpreună, de a fi Solidari, de a fi Aproape, chiar ṣi ȋntr-o distanṭare impusă ṣi sperăm noi pasageră. (Coordonator prof. Cecilia Sburlea)

Natura înseamnă viață – Școala Gimnazială „L.Suhar” Iacobeni

Școala Gimnazială Iacobeni

O parte dintre elevii Școlii Gimnaziale „Liviu Suhar” Iacobeni s-au implicat astăzi, 29 octombrie 2020, în Campania Județeană „Copacul tău pentru Pământul nostru”  inițiată de Inspectoratul Școlar Județean  Suceava pentru a marca  Ziua Verde a Eco-Școlilor din România . Fiecare elev a plantat propriul brăduț, iar mesajele lor:  „Nouă ne pasă”, „Ai grijă de pădure”, „Creștem împreună”, „Natura înseamnă viață”  sunt o dovadă că gesturile mici, cresc oameni mari . (Director, Prof. Samson Claudia Angela)

Au rezonat cu acțiunea simbolică din toată țara echipele de voluntari de la Școala Gimnazială Pătrăuți, Școala Gimnazială Știrbăț, Școala Gimnazială Bosanci, Școala Gimnazială Horodniceni, Școala Gimnazială Milișăuți, Liceul Teoretic „I. Luca” Vatra Dornei, Clubul Copiilor Fălticeni, Școala Gimnazială „I.Creangă” Suceava.

Misiune îndeplinită – Școala Gimnazială nr.4 Vatra Dornei

Conceptul Eco-Școala este cel care definește cel mai bine educația pentru mediu, iar Steagul Verde confirmat a doua oară de la primire reprezintă un simbol al performanțelor în activitățile de protecție a  mediului desfășurate  în  Școala Gimnazială Nr. 4 Vatra Dornei.

Școala Gimnazială nr.4 Vatra Dornei

Elevii clasei a VII -a A, împreună cu coordonatorul Eco Școala, prof. Dincă Alina au plantat doi puieți de pomi fructiferi, un  măr Jonathan și un păr Williams Alb, în curtea școlii de Ziua Verde a Eco-Școlilor din România – 29.10.2020, la orele 12.00. Mărul este astăzi cel mai apreciat fruct, un aliment deosebit de valoros pentru toate vârstele şi un medicament eficace într-o gamă largă de afecţiuni. Totodată, mărul reprezintă originea majorității speciilor de arbori fructiferi ai căror strămoși se găsesc încă în păduri, constituind, prin sălbăticia lor, o valoroasă resursă genetică.

Pyrus comunis sau părul, este un arbore cu frunze căzătoare din familia Rosaceae, și al cărui fruct este para. Lemnul de păr este unul dintre cele mai preferate în industria lemnului. Datorită calității sale este ales la fabricarea instrumentelor muzicale, a furnirurilor estetice, fabricarea mobilei. Este de asemeanea folosit în tâmplărie, construcții și sculptură. După ce elevii clasei a VII-a A și-au îndeplinit misiunea, au privit mândrii la rezultatul muncii, evidențiind dorința și voința de a respecta, ocroti, iubi natura și tot ce ne înconjoară. (Coordonator prof. Dincă Alina)

Peste ani vom ști că e al nostru – Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului

În data de 29.10.2020, la ora 12 :00, elevii clasei a 10-a D de la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului, însoțiți de prof. Cîmpan Brîndușa-Luminița, au marcat Ziua Verde a Eco-Școlilor din România au plantat 2 arbori Taxus Baccata (denumirea populară Tisa), arbori cu statut de specie ocrotită, declarată monument al naturii. Activitatea s-a desfășurat în fața corpului B, cei doi arbori încadrează intrarea principală. Vremea a fost super, elevii prezenți au aflat informații despre specia plantată și au lăsat în urma lor un semn al trecerii la care se vor reîntoarce, cândva, peste ani. Aceștia au înțeles astfel importanța implicării directe în dezvoltarea spațiilor verzi de care avem atâta nevoie.

Colegiul „Al. cel Bun” Gura Humorului

„Este prima dată când folosesc lopata dar îmi place.” – Andreea Boșca; „A meritat să ies din casă, a fost și o vreme superbă și faptul că am plantat un pom mi se pare foarte important!”- Valeria Guznac, Republica Moldova; „Peste ani când ne vom întoarce, va fi mare și vom ști că e al nostru, plantat de noi.” – Mintar Claudiu (Coordonator, Prof. Cîmpan Brîndușa-Luminița)

Programul Eco-Școala a început în România cu 5 unități pilot, în anul 1999, fiind coordonat la nivel internațional de FEE (www.fee.global) și la nivel național de CCDG (www.ccdg.ro). Județul Suceava este promotorul educației pentru mediu în România, Școala Gimnazială „I.Creangă” Suceava (prof. senior Viorica Scăunașu) a fost prima școală cu „Steag Verde” din România, în 2002.

După 20 de ani de educație pentru mediu suntem neobosiți în promovarea necesității implicării tinerilor în  găsirea de soluţii la provocările impuse de dezvoltarea durabilă la nivel local. După 20 de ani rămânem campionii educației pentru mediu, campionii inițiativelor și ai acțiunilor benefice pentru mediul înconjurător – 51 de școli active în program dintre care 37 au statutul de Eco-Școala (recunoaștere internațională).

„Păşeşte înainte în lumina lucrurilor, lasă Natura să-ţi fie profesor.” (William Wordsworth)

Coordonatorul regional al programului Eco-Schools

Prof. Tatiana Vîntur – inspector școlar, I.Ș.J. Suceava

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s