Visul la o viață mai bună…

Standard

Săptămâna 12- 16 octombrie 2020 a stat sub semnul activităților extrașcolare ce au vizat informarea, conștientizarea și prevenirea traficului de persoane cu prilejul marcării „Zilei Europene de Luptă Împotriva Traficului de Persoane” (18 octombrie).

Visul la o viață mai bună a condus, în ultimul timp, la o creștere a numărului de persoane vulnerabile în fața traficanților ce au găsit diverse strategii de a „vinde” speranțe false. Numeroase organizații luptă pentru libertate în țara noastră și ajută la reintegrarea în societate a celor care au supraviețuit acestui fenomen.

Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni

Elevii și cadrele didactice de la Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni au răspuns invitației Institutului Bucovina și Centrului Regional ANITP Suceava, de a participa la Concursul „Săptămâna prevenirii traficului de persoane”, concurs la care școala a fost înscrisă de către doamna prof. Stafie Amalia.

Elevii din 16 clase ale unității școlare, coordonați de profesorii diriginți, au realizat creații diverse, dovedind faptul că au înțeles necesitatea implicării în lupta împotriva traficului de persoane. Lucrările elevilor  au fost încărcate pe pagina de facebook Antitrafic Net Suceava, din mesajele acestora rezultând importanța familiei, a școlii și a tuturor parteneriatelor pe care școala le are cu toate celelalte organizații : „Să prețuim viața!!, „Educația- sprijin pentru toți”, „Avem dreptul să fim informați!”, „Să spunem NU tuturor formelor pe care le poate avea traficul de persoane!” etc.

Tema acestei săptămâni, „Traficul de persoane- de la mit la realitate”, a condus către o paletă diversă de activități la nivelul unității școlare: ateliere de discuții, ore de dirigenție online, workshopuri, vizionare de filme, expoziție cu materialele participante la concurs (afișe, desene, planșe, prezentări power-point, materiale video, Word Cloud, Wall, materiale lucrate în Padlet, Jamboard etc.).  Toate aceste materiale creative sunt un indicator  pentru conștientizarea necesității implicării tuturor în prevenirea acestui fenomen ce presupune: „comerț ilegal cu oameni”, control, profit, amenințare, constrângere, abuz de putere etc.

Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni

De asemenea, elevii au înțeles că este necesar să fie bine informați, să comunice cu familia, cu școala și cu toate organizațiile care vin în sprijinul persoanelor vulnerabile. „Cercul siguranței” este „zidit” de către părinți în primii ani de viață.  Mai târziu, cercul este consolidat de școală și de comunitate.  Cu cât adolescentul  parcurge acest „cerc al siguranței” de mai multe ori, cu atât devine mai încrezător în forțele proprii. În felul acesta, o persoană cu încredere în sine, bine informată și educată, nu va cădea ușor în „capcana” vânzătorilor de speranțe false.

Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni

Activitățile cu privire la prevenirea traficului de persoane au continuat cu prezența profesorilor diriginți din unitatea școlară la un webinar intitulat ” Ziua Europeană a Luptei Împotriva Traficului de Persoane”, organizat sămbătă, 17 octombrie 2020, de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava și cu Centrul Regional Suceava al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane. În cadrul evenimentului s-a discutat despre importanța luptei împotriva traficului de persoane, despre pașii care trebuie urmați pentru a nu deveni o victimă a acestui fenomen și despre importanța dezvoltării unor rețele de suport  și prevenire în lupta împotriva traficului de persoane.

Doamna inspector școlar pentru educație permanentă, prof. Tatiana Vîntur, a adus în atenție aspecte legate de importanța pe care școala trebuie să o acorde formării, în rândul elevilor, a abilităților de rezolvare a problemelor și de luare a deciziilor. Dependențele societății actuale, vulnerabilitatea, libertatea și responsabilitatea sunt doar câteva aspecte relevante ce își vor găsi locul într-un proiect intitulat „Decizii la vârsta indeciziei”, proiect ce se dorește a fi o completare a proiectului „Măști și chipuri”, derulat cu succes în unitățile școlare din județul Suceava.

Așadar, activitățile diverse din cadrul parteneriatelor școlii cu toate instituțiile îi motivează pe elevi să se implice împreună în realizarea unor lucruri frumoase, pentru că „o lumânare nu are nimic de pierdut dacă aprinde o altă lumânare; o lumânare care aprinde o altă lumânare câștigă ceva: și mai multă lumină” (J.Maxwell) (Ariton Gabriela, Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni, jud. Suceava)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s