Traficul de persoane – sclavia zilelor noastre

Standard

18 Octombrie a fost declarată Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane, începând cu 2007, urmare a recomandării Parlamentului European, precum şi a propunerii înaintate de către Comisia Europeană, pentru a atrage atenţia asupra acestei forme de crimă organizată şi pentru a influenţa în mod pozitiv deciziile şi acţiunile guvernelor, autorităţilor locale şi celorlalte instituţii publice cu privire la sclavia modernă. În egală măsură, rolul acestei zile este de a creşte nivelul de conştientizare a populaţiei şi de a stimula comunicarea şi interacţiunea între organizaţiile care activează în acest domeniu.

Traficul de persoane este sclavia zilelor noastre. Deși legal sclavia a fost abolită în secolul XIX, unele estimări spun că mai mulți oameni sunt astăzi robiți decât acum două secole. Chiar dacă munca forțată încă există în Europa și în țările dezvoltate, principala formă de exploatare este cea sexuală.

Școala Gimnazială Milișăuți

Prin activitățile desfășurate în unitățile școlare, în săptămâna prevenirii traficului de persoane, s-a urmărit creșterea nivelului de conștientizare a problematicii traficului de persoane în rândul elevilor și familiilor acestora.

Școala Gimnazială Milișăuți în activitățile de prevenire a traficului de persoane de la clasa a VIII-a, după o informare prealabilă și punând accent pe experiența personală, copiii au sumarizat consecințele traficului de persoane, în general, și a minorilor, în special. Aceștia au propus  câteva ,,strategii” pentru a ține la distanță traficanții mai ales în mediul virtual (s-au referit la construirea corectă a unei pagini de socializare, la protejarea datelor personale, la publicarea fotografiilor, la utilizarea localizării virtuale). De asemenea, elevii au relatat cazuri de cerșetorie, subliniind pericolul la care ne supunem atunci când încurajăm acest fenomen. În urma dialogului constructiv, elevii și-au construit mesajul anti-trafic de persoane prin imagini, cuvinte, sloganuri. (prof. Adriana Marciuc – coordonator de proiecte și programe educative)

Școala Gimnazială Adâncata

În contextul marcării „Zilei Europeane de Luptă Împotriva Traficului de Persoane”, elevii Școlii Gimnaziale „Ioan Băncescu” Adâncata au realizat activități care au subliniat principalele cauze ale traficului de persoane: lipsa educației, lipsa oportunităților profesionale, precum și situația financiară precară. Valorificând aceste informații, elevii claselor a III-a, a VII-a B și a VIII-a A au surprins în cadrul afișelor create mesaje cu impact privitoare la fenomenul traficului de persoane: „Profitul tău îmi distruge copilăria!”, „Afacerile se fac cu produse, nu cu oameni!”, „Naivitatea costă! Viața nu e de vânzare!”, „Ființele umane nu au preț!”, „Traficul de persoane nu este un mit, ci o realitate!”, „Fii un luptător pentru libertate!”.Activitățile au fost coordonate de prof. înv. primar Muntianu Mihaela, prof. Alucăi Daniela, prof. Trifan Gianina – coordonator de proiecte și programe educative.

În cadrul săptămânii prevenirii traficului de persoane elevii clasei a IX-a H, de la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului, coordonați de prof Petronela Vultur, au realizat machete prin care au fost scoase în evidență impactul asupra familiei atunci când au loc astfel de infracțiuni. Elevii au realizat planșe cu mesaje referitoare la efectele traficul de persoane asupra victimei și a celor apropiați, prezentări power point cu noțiuni legislative, un material video realizat de elevi prin care aceștia au încercat să se afle de ambele părți ale baricadei, pe post de victimă și de traficant, imitând o situație, care din păcate este prezentă și care neliniștește familiile celor implicați și societatea din care facem cu toții parte.

Elevii clasei a IV-a SBS ,de la Școala Gimnazială „Ion Irimescu” Fălticeni au realizat afișe, colaje, în sprijinul combaterii fenomenului de trafic de persoane, implicându-se în activ în activități preventive.

C.S.E.I. „Sf. Andrei” G. Humorului

Activități de prevenire și informare a elevilor și familiilor acestora s-au desfășurat Școala Gimnazială „Dr.Simion și Metzia Hij” Volovăț, clasa a VI-A, coordonați de prof.Plamadă Cristina; clasa a IX-a E, Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” Liteni.

Eleva Georgiana Oniceag din clasa a IX- a C de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Sf. Andrei” din Gura Humorului a desfășurat activități în cadrul campaniei de informare „Săptămâna prevenirii traficului de persoane” desfășurată în perioada 12-18 octombrie 2020 sub coordonarea Asociaţia Institutul pentru Parteneriat Social în colaborare cu Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Suceava. Eleva a realizat un poster – colaj cu mesaje pentru colegii ei. Coordonator: profesor Poclitaru Narcisa Catalina. Eleva Clipa Andreea, clasa a X-a, de la Colegiul Tehnic „Lațcu Vodă” Siret, în cadrul săptămânii destinate campaniei de informare despre traficul de persoane și prevenirea acestui fenomen a realizat un afiș al cărui mesaj a fost „Rupe lanțul traficului de persoane”, coordonator prof. Ancuța Ciubotariu.

Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava

Elevii clasei a IX-a D de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava (cei care au participat fizic la ora, cât și cei care au urmărit materialele transmise în mediul online) au primit informații despre fenomenul sclaviei erei moderne -traficul de persoane, au luat parte la dezbateri pe această temă și au creat desene prin care au transmis mesajul lor referitor la lupta împotrivea traficului de persoane – activitate ce a avut loc în cadrul orei de limba engleză, coordonata de profesor Loredana Irimiciuc.

Lucrarea elevei Cornelia Latiș, din clasa a XI-a, de la Colegiul Silvic „Bucovina” C-lung Moldovenesc a surprins extrem de veridic chipul perfid, fără scrupule, a traficantului de ființe vii, prins fiind în mirajul banilor. Emoție, creativitate și mesaj puternic, toate acestea le-am găsit în această lucrare. Coordonator prof. Cami Ciurușniuc.

Colegiul Silvic „Bucovina” C-lung Moldovenesc

„Suntem OAMENI NU OBIECTE” a fost concluzia la care au ajuns elevii clasei a IX-a G de la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului, care au desfășurat o serie de activități cu scopul de a marca Ziua Europeana de Luptă împotriva Traficului de Persoane. Elevii au realizat postere, au lucrat pe grupe și au dezbătut studii de caz cu privire la lanțul sclaviei. Activitățile au fost coordonate de prof. Diana Sabău- Lupașc și prof. Marius Daniel Baeșu.

Tatiana Vîntur – I.Ș.J. Suceava

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s