R.E.S.P.E.C.T. – rezultatele unui proiect de responsabilizare socială

Standard

Povestea R.E.S.P.E.C.T. – proiect de responsabilizare socială, de prevenire a violenței în mediul școlar a pornit de la nevoile educaționale ale copilului și contribuie la armonizarea climatului educațional, inima și sufletul școlii, la respectul pentru diversitate, colaborare și comunicare, la starea de bine necesare pentru reușita școlară.

Scopul proiectului este de a preveni agresivitatea și violența în mediul școlar prin crearea unui mediu educațional armonios, incluziv, mediu propice de exersare a comportamentelor și atitudinilor civilizate, astfel încât fiecare elev să se simtă încurajat, motivat, în deplină siguranță, să se manifeste cu responsabilitate, să fie capabil să-și gestioneze emoțiile, printr-o atitudine tolerantă, nondiscriminatorie, comunicând activ, asertiv și nonviolent.

Am inițiat în 2015 Campania de prevenire a violenței R.E.S.P.E.C.T., sub umbrela curcubeului, în parteneriat cu I.P.J. Suceava, în timp proiectul și-a diversificat activitățile răspunzând nevoilor de educație ale copiilor din județul Suceava.

Școala Gimnazială Satu Mare, județul Suceava

Activitățile proiectului din anul școlar 2019 – 2020 au cuprins:

  1. Activități specifice componentelor campaniei: Responsabilitate.
    Educație. Siguranță. Prevenție. Emoție. Comunicare. Toleranță);
  2. Exersarea strategiilor și tehnicilor de prevenire a violenței în cadrul orelor de dirigenție, activităților de suport educațional pentru elevi și părinți;
  3. Tehnici de negociere a conflictelor ș i mediere: conflictele din jurul
    nostru, înțelegerea conflictelor, cauzele ș i efectele conflictului,
    rezolvarea conflictelor, medierea conflictului, calitățile mediatorului, etape în rezolvarea conflictelor, ascultă și personajul „negativ”, fenomenul de bullying, cyberbullying , „teatru forum;
  4. Activități extrașcolare în cadrul unor evenimente educative: Săptămâna siguranței în mediul școlar -„Împreună pentru siguranța ta” (septembrie 2019 ), Ziua mondială a educației” (5 octombrie 2019), Ziua internațională a toleranței” (16 noiembrie 2019 ), Săptămâna nonviolenței (27- 31 ianuarie 2020), „Ziua internațională a nonviolenței în școală” (30 ianuarie 2020), Ziua internațională a familiei” (15 mai 2020);
  5. Valorizarea rezultatelor campaniei R.E.S.P.E.C.T. activitate de bilanț în cadrul Conferinței județene a coordonatorilor comisiilor de prevenire a violenței cu tema „Siguranță și nonviolență”.
Școala Gimnazială Ciocănești

Bune practici: https://issuu.com/tatianavintur/docs/respect_isjsv_20

Rezultatele proiectului:

-40 000 de elevi beneficiari direcți ai activităților proiectului din 180 de unități școlare din județul Suceava, 1500 de cadre didactice au facilitat învățarea nonformală în activități extrașcolare, 4000 de părinți au participat la acțiunile proiectului.

-Comportamentele și atitudinile îmbunătățite au la bază respectul, nondiscriminarea, toleranța, nonviolența și au condus la diminuarea cazurilor de violență în mediul școlar;

-Abilitățile de viață și atitudinea civică, responsabilă au fost exersate și aplicate în mediul formal, nonformal și informal conducând la limitarea și prevenirea violenței;

-Experiențele de învățare nonformală ale R.E.S.P.E.C.T. pot fi transferate în contexte formale – discipline socio-umane, consiliere și orientare și informale adaptând și aplicând în viața de zi cu zi competențele cheie îmbunătățite.

-Un instrument de lucru pentru specialiștii în educație – Barometrul reușitei școlare Siguranță și nonviolență, nr.36/2020: https://issuu.com/home/published/brs_36

Parteneriatul interinstituțional a adus împreună instituții cu rol major în educație, autorități publice locale și județene, organizații nonguvernamentale: Inspectoratul de Poliție Județean Suceava, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Suceava, Direcția Generală de Asistență Socială si Protecția Copilului Suceava, Avocatul Poporului – Avocatul Copilului,Asociații de părinți, Organizația Salvați Copiii, Asociația Proiect Pro Europa, massmedia locală: Monitorul de Suceava, NewsBucovina, Bucovina TV.

Campania R.E.S.P.E.C.T. răspunde nevoilor educaționale ale elevilor printr-o abordare nonformală a educației, într-un mod complex – șapte domenii complementare, coerente, ce constituie căi de acțiune preventivă pentru diminuarea violenței în mediul școlar: https://www.isj.sv.edu.ro/images/Docs/Management/2020/externa/Campania_RESPECT_ISJ_Suceava.mp4

„Secretul și farmecul vieții noastre nu stau în lipsa unui conflict, ci în hotărârea și priceperea noastră de a-l rezolva.” (Makarenko)

„În ultimii cinci ani, mii de elevi din școlile sucevene s-au implicat în activități de promovare ale celor șapte componente, deoarece au conștientizat care este importanța asigurării unui climat școlar prietenos în care să te simți în siguranță. Fiecare  componentă a reprezentat o provocare în lupta împotriva violenței în mediul școlar și un punct de pornire în toate activitățile demarate la nivelul școlii. Campania R.E.S.P.E.C.T este  un motor puternic care contribuie la  crearea de strategii viabile de prevenire a violenței în mediul școlar, un adevărat model de bună practică  demn de urmat  și la nivel național, o campanie în care școlile din țară ar putea deveni parteneri de nădejde în realizarea obiectivelor campaniei.” (prof. Luminița Dobrea – Școala Gimnazială Corocăiești)

„Impactul campaniei județene RESPECT este unul major datorită implicării și a interesului pozitiv a elevilor în activitățile campaniei. Inovația în cadrul proiectului a cuprins o serie de informații corect selectate privind limitarea și prevenirea violenței. Proiectul a fost aplicat la nivel individual, la clasă, școală, la nivel comunitar și la nivel județean. Prin implicarea elevilor în activitățile desfășurate s-a urmărit formarea unor abilități de viață, prin valori etice și morale necesare unor copii fericiți și încrezători în ei înșiși. Colaborarea profesori-părinți-elevi, s-a dovedit esențială pe tot parcursul acestui demers care a avut ca drept punct de plecare sloganul: Prevenim violența prin cuvinte magice: RESPECT, NONVIOLENȚĂ ȘI TOLERANȚĂ!” (Prof. Florentina Bighiu – Școala Gimnazială nr.1 Vatra Dornei)

„Mi-a plăcut mult să particip și în acest an la Campania RESPECT. E un proiect în care fiecare dintre noi își poate găsi locul, atunci când își dorește să facă ceva pentru ca lumea din jur să devină un loc mai bun pentru noi toți. Se spune adeseori că noi, copiii și tinerii de azi, vom schimba lumea și eu cred că putem face asta. Doar că trebuie să începem cu schimbarea felului nostru de a-i vedea și asculta pe cei din jur, adică o schimbare de mentalitate. Și toate acestea s-ar putea întâmpla dacă noi cu toții am participa la astfel de campanii.” (Darie Evelina-Iustina, 14 ani, Liceul Tehnologic „Vasile Cocea” Moldovița)

„Campania RESPECT ne-a dat ocazia să ne destindem, să lucrăm împreună, profesori, părinți si elevi, să învățăm să avem răbdare, să-i înțelegem pe ceilalți, să reducem comportamentele agresive sau violente, să renunțăm la cuvintele care pot răni persoanele de lângă noi, și astfel, să scăpăm de frica a ceea ce s-ar putea întâmpla, să ne simțim în siguranță și să facem ceea ce ne face fericiți. Am ajutat astfel ca elevii să devină mici inițiatori ai nonviolenței, având posibilitatea de a învăța si de a se dezvolta într-o școală în care climatul din școală este tot mai prietenos. Vreau să mulțumesc așadar, pe această cale, inițiatorului campaniei, doamnei inspector școlar prof. Vîntur Tatiana, care ne-a coordonat, ne-a inspirat, ne-a sprijinit, a diseminat acțiunile noastre, a valorizat experiențele valoroase din școli pe blog-ul FnonF. Felicitări tuturor participanților care s-au implicat într-o campanie durabilă.” Balan Andreea-Teodora (elevă a Școlii Gimnaziale Corocăiești, participant al activităților desfășurate în Campania R.E.S.P.E.C.T.)

Inspector școlar prof. Tatiana Vîntur – coordonatorul proiectului

Un răspuns »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s