Copiii Europei – online

Standard

E 9 Mai, Europa noastră dragă!

De-acasă, din colţisorul regăsit de rai, fiecare copil îţi transmite urări de La mulţi ani şi mesaje pline de speranţă. Fiecare copil a găsit de cuviinţă să dea glas acestei zile, participând la cea de-a VII-a ediţie a concursului „Copiii Europei”, cuprins CAERI/2020, poziţia 1535. Fiecare copil speră ca ceaţa pandemiei să se ridice, iar viaţa-n Uniunea Europeană să-şi reconfigureze calea printr-un un nou început.

CopiiEuropei5_20E 9 mai şi ne e dor de noi, cei ce fremătam în sala de festivităţi a Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă Suceava, anume pregătită să-şi primească echipajele cu participare directă. De la an la an atmosfera concursului devenea parcă tot mai frumoasă şi mulţi copii îşi făcuseră un obicei din a fi prezenţi. Anul acesta s-a lăsat tăcere în privinţa participării. Există un regulament care se respectă cu dificultate, multor copii promitându-li-se că vor participa la următoarea ediţie. Am înţeles în perioada aceasta, mai mult decât oricând, că următoarea ediţie poate să capete un alt contur, din care zâmbetul copiilor să răzbată mai greu, iar durerea din suflete să-mbrace totuşi haina bucuriei şi-a recunoştinţei.

CopiiEuropei3Plictisiţi de reguli, norme şi de izolare, copiii au fost cei care au mutat pur şi simplu concursul în mediul online. În urma unor mesaje de o sinceritate tranşantă, nu am putut să nu răspund afirmativ celor care au atâta nevoie de noi şi de activităţile organizate pentru ei, copiii. Le este greu, cum poate unii nici nu gândesc! Le este dor să fie împreună cu ceilalti, nu doar să le spunem că suntem singuri, dar împreună! Foarte mulţi s-au adaptat şcolii online, mulţumindu-se răbdători cu ea. E altceva pentru elevi, părinţi şi cadre didactice deopotrivă, dar cel puţin e un altceva-punte peste-un vis urât!

Da, s-a schimbat cam totul în viaţa noastră, dar să apreciem timpul care are, în sfârşit, din nou răbdare cu oamenii! Să apreciem comunicarea mai empatică cu elevii, iar în acest concurs, să apreciem mesajele transmise prin desene, colaje, machete şi înregistrări, postate pe pagina de Facebook a concursului https://www.facebook.com/CopiiiEuropeiCSEI.

Copiiieuropei4_20Sunt uimitoare! Lucrările lor au readus culoarea la rang de terapie şi au mărit doza de speranţă în vremuri mai bune. Abundenţa lucrărilor primite ne arată cât de mult le place copiilor să participe, să se implice, să-şi construiască universul interior după propria lor gândire, iniţiativă, viziune şi atitudine deschisă. Pentru toate acestea şi multe altele care-mi scapă momentan, le mulţumesc!

Mulţumesc tuturor școlilor participante, elevilor și cadrelor didactice coordonatoare!

Cu toții nu au încetat nicio clipă să-i facă pe elevi a vedea frumuseţea Europei prin valorile ce-au contruit-o, prin visurile împlinite şi inimile dornice de schimbare – o schimbare ce respectă demnitatea umană, libertatea de exprimare, democraţia; o schimbare în care prevalează toleranţa, nediscriminarea, pluralismul, solidaritatea, egalitatea de şanse.

La multi ani, europeni! La mulţi ani, Europa!

Prof. Dorina Cocari – coordonatorul proiectului

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s