Moment de rugăciune Urbi et Orbi

Standard

Sfântul Părinte Papa Francisc, într-un moment extraordinar de rugăciune, în timp de pandemie, ne-a spus tuturor: „Tu, Doamne, nu ne lăsa în voia furtunii.”, „Nu vă temeți!”. Papa Francis a rostit rugăciunea în Piața „Sfântul Petru” din Vatican, pustie, seara, cuprinsă de tăcere, pe ploaie, ca o metaforă a lacrimilor nepuțințelor noastre, amintindu-ne că „am mers mai departe nepăsători, crezând că rămânem sănătoși într-o lume bolnavă”.

Rugăciunea a fost anunțată de duminica trecută: „la un virus universal vrem să răspundem cu universalitatea rugăciunii”.

„Urbi et Orbi” (Către Cetate) se rostește în ziua de Paște, de Crăciun și doar în ziua alegerii sale ca urmaş al Sfântului Apostol Petru.

„Furtuna demască vulnerabilitatea noastră și lasă descoperite certitudinile false şi inutile cu care ne-am întocmit agendele, proiectele noastre, obişnuinţele şi priorităţile noastre. Ne dovedeşte cum am lăsat să adoarmă şi să ne părăsească ceea ce alimentează, susţine şi fortifică viaţa noastră şi comunitatea noastră. Furtuna scoate la suprafaţă toate propunerile prin care am „ambalat” şi uitat ceea ce a însufleţit spiritul popoarelor noastre; toate acele tentative de a anestezia obişnuinţe aparent „salvatoare”, incapabile să facă apel la rădăcinile noastre și să evoce memoria bătrânilor noștri, lipsindu-ne astfel de imunitatea necesară pentru a înfrunta adversitățile.

O dată cu furtuna s-a șters și machiajul acelor stereotipuri cu care acopeream „ego-urile” noastre, mereu preocupaţi de propria imagine; și a rămas descoperită, din nou, acea (binecuvântată) apartenență comună de la care nu ne putem sustrage: apartenența ca frați.”

Întreaga predică: http://angelus.com.ro/papa-francisc-predica-27032020/

Tatiana Vîntur

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s