Primăvară cu mărțișoare

Standard

vadu mart2Am pornit la drum în realizarea acestui proiect de la ideea că anotimpul renașterii este preferatul copiilor, nu numai prin frumusețea sa dar și prin bogăția spirituală a sărbătorilor: 1 Martie cu al său mărțișor atât de îndrăgit,  8 Martie cu semnificația ei dragă.

Mărţişorul este o tradiţie veche românească de peste 8000 de ani, un obicei specific românesc moştenit de la daci, inexistent la alte popoare. Acest străvechi obicei îşi are originea în credinţele şi practicile agrare. Sărbătoarea lui are loc în prima zi a lui martie, considerată ca prima lună a primăverii. Simbol al primăverii, mărțișorul se confecţiona în casă din fire de cânepă sau lână unul roşu şi altul alb,  care se legau în formă de 8 şi se atârnau monede de aur sau argint, muguri, flori şi se legau la piept sau la gât, mână, picior în funcţie de zonă şi se purtau toată luna martie. Se credea despre ele că vor aduce noroc, fiind adevărate talismane protectoare şi binefăcătoare.

Vadu martisor1Astăzi suntem pe punctul de a pierde complet tradiţia mărţişorului. Nimeni nu mai confecţionează mărţişoare care să simbolizeze cu adevărat prospeţimea primăverii, victoria binelui asupra răului, curăţenie spirituală, renaşterea. Piaţa este invadată de kitsch-uri care nu au nicio legătură cu sărbătoarea primăverii și a  mărţişorului.

Cu aceste gânduri, de a păstra şi promova tradiţiile legate de mărţişor, am pornit în derularea acestui proiect. Cu gândul de a crea punți de legătură cu reprezentanții comunității locale prin dăruirea mărțișoarelor, pentru promovarea imaginii școlii în comunitate, atragerea părinților și implicarea lor în activități culturale.

Cine nu se bucură când oferă sau primeşte un mărţişor? Așa întâmpinăm primăvara cu încântare şi bucurie. Dăruind un mărţişor facem o bucurie cuiva, oferind din căldura sufletească şi din dragostea noastră.

În acest proiect am avut alături de noi pe doamna bibliotecară  Coman Andreea Corina de la U.A.T. Vadu Moldovei. Dumneaei a explicat elevilor semnificația mărțișorului, pornind de la data de 1 Martie care este în calendarul ortodox ziua Evdochiei, o femeie martir, numită şi Dochia. Sărbătoarea vine, de fapt, din perioada de dinaintea creştinătăţii, iar Dochia este un personaj păgân. Mărţişorul este o moştenire de la romani, cuvântul are origini latine şi este numele popular al lunii martie. În vechiul calendar roman 1 Martie era prima zi din an, atunci se desfăşurau serbările lui Marte, zeul forţelor naturii, al primăverii şi agriculturii. La traci, se sărbătorea zeul care a inventat fluierul, cultul său fiind legat de pământ, vegetaţie, flori, natură şi primăvară.

Copiii au realizat mărțișoare fel de fel, au interpretat mărțișoare muzicale, au realizat o expoziție în holul  primitor al primăriei  și apoi le-au oferit  cu mult drag  tuturor, aducându-și aminte câtă emoție au presărat în jur  și anul trecut cu acest gest. Astfel au vestit  Primăvara cea mult dorită cadrelor didactice, funcționarilor din cadrul Primăriei Vadu Moldovei, medicilor și asistentelor medicale  de la Spitalul comunal, polițiștilor locali, vânzătoarelor de la magazinele din apropierea școlii, farmaciștilor și persoanelor întâlnite în cale. Mărțișoarele împărțite cu dragoste  au adus speranță în sufletele celor mari. Iar cei mici au primit prăjituri, bomboane și fructe.

Iar  de 8 Martie  vom încheia acest proiect de suflet, sărbătorind ființa cea mai dragă la  Muzeul „Ion Irimescu”  din Fălticeni.

Coordonator de proiecte și programe educative, prof. înv. primar Dulgheriu Paula Veronica

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s