În urmă cu ceva vreme (2015, mai precis) lansam în județ o provocare colorată, un scut de apărare sub forma unei umbrele ce poartă culorile vizibile ale curcubeului (culori descoperite de întemeietorul fizicii moderne Sir Isaac Newton, explicând fenomenul optic al descompunerii luminii care se manifestă prin apariția pe cer a unui spectru de forma unui arc colorat atunci când lumina puternică a soarelui se refractă în picăturile de apă din atmosferă).
A fost o dorință de a conștientiza nevoia unei campanii care să prevină, înainte de a vindeca, care să aducă împreună toleranța, comunicarea, gestionarea emoțiilor, responsabilitatea și luarea deciziilor pentru acel climat de siguranță necesar și benefic în școală și în afara ei.
Așa a apărut campania RESPECT – un fenomen de prevenție, vizibil, a violenței în mediul școlar, din județul Suceava, în care se regăsesc componentele: Responsabilitate. Educație. Siguranță. Prevenție. Emoții. Comunicare. Toleranță. (vezi și https://educatiafnonf.wordpress.com/2015/04/23/campanie-de-prevenire-a-violentei-in-mediul-scolar-r-e-s-p-e-c-t/)
Da! RESPECT este un fenomen al prevenției violenței în județul Suceava exprimat prin acțiuni cu sens, creativitate, inovare didactică, pasiune, muncă și efort conjugat școală – familie – comunitate.
Campania, vizibilă sau nu (în fond e normal să promovezi în toate comunitățile RESPECT -ul), își atinge scopul prin perseverență și temeinicia celor care trudesc să formeze abilități, atitudini, comportamente – competențe cheie, care promovează nondiscriminarea, toleranța, comunicarea asertivă sau nonviolentă, prin bunele practici promovate în activități metodice, proiecte mai mari sau mai mici, workshop-uri sau conferințe.
Voi aminti conferințele pe care le-am organizat pentru ca împreună să facem o lume mai bună:
- „Conflict. Mediere. Comunicare”, 25 martie 2016, când s-a lansat volumul Barometrul reușitei școlare – Medierea conflictelor, nr. 13/2016 (vezi și https://educatiafnonf.wordpress.com/2016/03/29/conflict-mediere-comunicare/)
- Conferința regională „Violența în mediul școlar – Abuzul asupra copilului”, martie 2018, când s-a lansat volumul metodic Barometrul reușitei școlare nr.27/2018- Violența în mediul școlar- Abuzul asupra copilului (vezi și https://educatiafnonf.wordpress.com/2018/03/23/violenta-in-mediul-scolar-abuzul-asupra-copilului-2/)
- Conferința regională „Violența în mediul școlar și familial”, 29 martie 2019, când s-a lansat volumul „Barometrul reușitei școlare -Violența în mediul școlar și familial”, nr.31/2019 (vezi și https://educatiafnonf.wordpress.com/2019/03/28/violenta-in-mediul-scolar-si-familial/)
- Conferința regională „Siguranță și nonviolență”, 14 februarie 2020, când s-a lansat volumul „Barometrul reușitei școlare – siguranță și nonviolență” nr. 36/2020 (https://educatiafnonf.wordpress.com/2020/02/12/siguranta-si-nonviolenta-in-mediul-scolar/)
Care sunt rezultatele activităților de prevenție și intervenție în mediul școlar? Cel puțin aceste răspunsuri merită a fi menționate:
- peste 40 000 de elevi, 1500 de cadre didactice și 4000 de părinți implicați în acțiuni ce promovează nonviolența, în ediția 2020 (Săptămâna Nonviolenței în mediul școlar);
- parteneriat interinstituțional funcțional (IȘJ Suceava, IPJ Suceava, ANITP Suceava, CPECA Suceava, DGASPC Suceava, Avocatul Copilului, CJE Suceava,Asociația Proiect ProEduropa, Organizația „Salvați Copiii” – filiala Suceava). Exemple: 10 pentru siguranță (IPJ Suceava), ABC-ul emoțiilor, Necenzurat, Mesajul meu antidrog (CPECA Suceava); „Măști și chipuri”, „Distruge zidul indiferenței” (ANITP Suceava), „19 zile de prevenire a abuzurilor și violențelor asupra copiilor și tinerilor” (FICE și DGASPC Suceava);
- comunități școlare beneficiare ale proiectelor inițiate de asociații și ong-uri: Familii fericite. Familii incluzive (SEVA Suceava); Nouă ne pasă! (Proiect ProEuropa); Patrula Antibullying (ACDC Suceava); Ora de net, Împreună pentru copilul tău (Salvați Copiii);
- instrumente de lucru pentru specialiștii în educație (directori, profesori, coordonatori de proiecte și programe educative, responsabilii comisiilor de prevenire a violenței), Barometrul reușitei școlare, ultimul dintre acestea nr.36/2020 – Siguranță și nonviolență;
- diminuarea cazurilor de violență, conform analizei comparative 2013 – 2020;
- bune practici ce inspiră specialiști în educație: cadre didactice, manageri, ai unităților școlare, coordonatori de proiecte și programe educative, coordonatori ai activităților extrașcolare din palatul și cluburile copiilor.
Proiectul de responsabilizare socială ce include Campania R.E.S.P.E.C.T. este o campanie „colorată” în culorile descompunerii luminii pentru că lumina este cea care însuflețește și ne dă viață, așa cum mesajele campaniei de prevenire a violenței însuflețesc starea de bine, climatul educațional în siguranță, armonia, echilibrul, comunicarea nonviolentă, toleranța, autocontrolul sau disciplinarea pozitivă.
Conferința „Siguranță și nonviolență” s-a desfășurat sub semnul iubirii de semeni, sub semnul dragostei față de copii, motiv pentru care pe lângă intervenții punctuale ale invitaților și participanților (vezi: https://educatiafnonf.wordpress.com/2020/02/12/siguranta-si-nonviolenta-in-mediul-scolar/) am adus în atenție „Algebra fericirii”, de Scott Galloway – fiecare are propria formulă a fericirii a cărei reprezentare este o curbă „smile”, crescătoare la începutul călătoriei în viață, descrescătoare la mijlocul existenței și din nou crescătoare în partea maturității, etapă de conștientizare a lucrurilor mici cu însemnătate mare. De asemenea, pentru diversitate am considerat util modul de viață „IKIGAI”, de Ken Mogi, sau „fericirea de a fi mereu ocupat”.
Pentru mine a fost o bucurie să împărtășim strădaniile și reușitele unor acțiuni, ce au la bază RESPECT-ul, cu oameni creativi și deschiși spre învățare, pentru sine și pentru ceilalți.
„Școala nu este un sanctuar după cum nu este nicio fortăreață”, dar este un creuzet în care se cristalizează ziua de mâine, iar „secretul și farmecul vieții noastre nu stau în lipsa unui conflict, ci în hotărârea și priceperea noastră de a-l rezolva.” (A.S. Makarenko)
Mulțumesc tuturor celor care ați fost parte a acestui eveniment pentru că… împreună facem lumea mai bună!
Cu prețuire,
Tatiana Vîntur