Z.I.C.I. -Ziua Internațională a Cititului Împreună

Standard

Z.I.C.I. 2020 a fost marcată la Școala Gimnazială Nr. 8 Suceava prin ateliere la care a fost invitată doamna Cătălina Gheorghian, scriitoare contemporană, care i-a ajutat pe elevii claselor primare să pătrundă în împărăția poveștilor cu sufletul și cu mintea. IMG-20200205-WA0030Atelierele s-au desfășurat la clasele a III-a A (prof. Atitienei Tatiana), a III-a B (prof. Muntean Adriana), a III-a C (înv. Lucuțar Laura), a IV- B ( prof. Bordeianu Geanina), a IV-a C (prof. Honciuc Irina Cătălina), a IV-a D (prof. Pelinariu Narcisa) și a II-a A (prof. Vartolomei Lăcrămioara). Elevii au pornit în lumea poveștilor prin arta cititului, lecturând împreună din frumoasele cărți de povești ale invitatei: „Marea odihnă”, „Bine v-am găsit iepurași!”, „Trei ore de Crăciun” și multe alte povești care i-au purtat în lumea imaginației pe micii cititori.

Elevii clasei I A, coordonați de prof. Pasăre Daniela, au marcat Ziua Internațională a Cititului Împreună printr-o activitate desfășurată la Librăria Alexandria. Micii cititori au pătruns în lumea minunată a cărților cu sprijinul doamnei Pantea Lenuța, care le-a prezentat școlarilor domeniile din care își pot alege lecturile copilăriei.

În activitățile dedicate Z.I.C.I.2020 s-a implicat și clasa a V-a C, care însoțiți de prof. Clucinschi Andreea, le-au citit micilor școlărei din clasa pregătitoare B- prof. Calancea Mărioara, povești specifice vârstei.

Toate activitățile au avut drept scop conștientizarea de către elevi a importanței pe care o are lectura în viața școlarilor și cum pot pătrunde în lumi minunate, imaginare, prin intermediul cărților. (CPPE prof. Honciuc Irina Cătălina – Școala Gimnazială nr. 8 Suceava)

Aflată  la a patra ediție, evenimentul  organizat de Citim Împreună România(CIR) face parte din acțiunea LitWorld încă din 2010 și  este  marcat anual de milioane de oameni din peste 100 de țări.

Tema anului 2020 este „Citim împreună pentru a vindeca planeta!” invitând la reflecție asupra viitorului omenirii. Pentru acest eveniment au fost propuse 7 cărți, pentru copii între 0 și 18 ani.

Definiția citirii împreună: Când o carte aleasă cu grijă este citită cu voce tare pentru mai mulți ascultători de către un cititor pregătit, într-un mod captivant, care îi implică pe toți în poveste. Citirea împreună (cunoscută și sub numele de citire cu voce tare) s-a dovedit a fi cea mai eficientă modalitate de a ajuta tinerii să se îndrăgostească de cărți, oferind simultan multe beneficii pentru dezvoltarea competențelor de literație.”

Cărțile recomandate de CIR pentru ZICI pentru Aici: Citim împreună pentru a vindeca planeta!

 1. Ce faci când nu faci nimic
  Beatrice Alemagna (Traducere din limba franceză de Ruxandra Tirean)
  Editura Signatura, 2019
 2. E și treaba mea!
  Mihaela Coșescu, Ill. Ionuț Robert Olaru
  Asociația Creștem Oameni
 3. Lupul cel Mare și Lupul cel Mic. Frunza care nu voia să cadă
  Nadine Brun-Cosme, Ill. Olivier Tallec (Traducere din limba franceză de Lavinia Braniște)
  Editura Cartea Copiilor, 2019
 4. Nimeni nu e prea mic să facă diferența
  Greta Thunberg (Traducere din limba engleză de Felicia Ienculescu-Popovici
  Editura Seneca, 2019
 5. Pomul cel darnic
  Shel Silverstein (Traducere din limba engleză de Florin Bican)
  Editura Arthur, 2017
 6. Străbunicul meu, Emil Racoviță
  Andreia Petcu, Ill. Eugen Berlo Editura Frontiera, 2019
 7. Șansa lui bilețel
  Victoria Pătrașcu, Ill. Zelmira Szabó
  Editura Cartier, 2019

Elevii clasei I A de la Școala Gimnazială „Teodor Balan” Gura Humorului au ales să li se citească  „Pomul  cel darnic” de Shel Silverstein, la Muzeul  Obiceiurilor Populare din Bucovina, de către  Vîzdoagă Corina, bibliotecar la Biblioteca Orășenească Gura Humorului, împreună cu clasa a IV a de la Școala Gimnazială Petru Comarnescu și doamnele învățătoare Cristina Cobzuc și Mihăilescu Loredana. Elevii clasei a IV a au făcut recomandări  de lectură elevilor mai mici, bucurându-se împreună  de lectură. (Prof. Cristina Cobzuc – Școala Gimnazială „Teodor Balan” Gura Humorului)

Februarie ne aduce Ziua Internațională a Cititului Împreună. Cu această ocazie  elevii de la Școala Gimnazială  Vadu Moldovei și Școala Gimnazială Nigotești au desfășurat o serie de activități deosebite. Azi s-a celebrat  „Ziua Internaţională a Cititului Împreună” (ZICI), eveniment global marcat de milioane de oameni în peste 100 de ţări, organizat de către Lit World.  Apelul lansat de Asociaţia „Citim Împreună România” (CIR), iniţiatoarea proiectului, a atras anul acesta peste 500 de parteneri, care vor organiza sesiuni de lectură împreună cu mii de copii şi sute de educatori, învăţători, profesori, bibliotecari, librari şi pasionaţi de lectură din întreaga ţară.  Anul acesta sloganul campaniei a fost: „Citim împreună pentru a salva planeta”.

Zici VaduÎncă de la începutul anului școlar s-a dat startul unor activități menite să îi apropie pe cei mici  din clasa pregătitoare (fluturașii de la Școala Gimnazială Nr. 1) de cărți, să le stimuleze interesul pentru lectură. S-a început ușor cu texte la alegerea copiilor, texte pe care să le citească împreună cu familia sau individual, în gând  sau cu voce tare.  Succesul acestei activități   ne-a determinat să mergem mai departe cu cititul. Din lecturile parcurse atunci, fiecare copil a selectat una pe care a recomandat-o colegilor.

Cei din clasa a II-a au citit din cartea preferată și au caracterizat personajul favorit. Cei mai mari, din clasa a IV-a (Școala Nigotești) au descoperit frumusețea cititului împreună, au făcut schimb de impresii despre cartea citită, au transpus în desene frumusețea cuvântului scris.

Zici vadu2Astăzi, am invitat steluțele din clasa a V-a să ni se alăture în descoperirea comorilor din lectură. Am descoperit citate celebre despre citit și cărți, am desenat cărți pe care le-am ilustrat cu personajele preferate. Apoi ne-am așezat comod pe pernuțe și am  citit împreună, cu voce tare, din cărțile cu povești. Și, pentru că acest eveniment nu se referă  neapărat la exersarea cititului de către copii,cadrele didactice s-au străduit  să scoată la iveală toate resursele actoricești (intonație, mimică, gesturi) astfel încât cei mici și cei mari au fost captivați  și determinați să descopere singuri frumusețea care se ascunde în paginile unei cărți. Bineînțeles că au citit și copiii: cei mici au citit după imagini, iar cei mari le-au citit celor mici.

La finalul  activității fiecare  a primit  un ceas cu un mesaj motivant ce a fost prins la mână. Așa ne vom aminti zilnic că este timpul să citim: să citim la școală, acasă, singuri, împreună cu prietenii sau cu frații, împreună cu părinții sau cu doamna învățătoare. Iar drept recompensă -diplome.

Devenind prietena copilului încă din etapa preșcolară, continuând în cea școlară, cartea îl va ajuta să parcurgă ușor căile cunoașterii, de la concret la abstract, de la intuiție la reprezentare și apoi la fantezie. Cu ajutorul ei, copilul intră în posesia numeroaselor instrumente care îi  pot satisface dorința de a descoperi realitatea înconjurătoare, ea însăși fiind o lume.

Să nu uităm : atunci când citim împreună cu copiii, schimbăm de fapt lumea, iar insuflarea dragostei pentru cărţi este unul dintre cele mai mari daruri pe care orice   adult le poate oferi unui copil. (prof. înv. primar  Dulgheriu Paula Veronica – Școala Gimnazială Vadu Moldovei)

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s