Dezvoltarea personală pare a fi o nouă „religie” ce răspunde nevoilor indentificate la nivel individual, tot mai variate și anevoios atinse. Ce este și ce nu este dezvoltarea personală? Cine sunt? (creativ, obiectiv și artistic), din perspectiva percepției senzoriale (ce aud?, ce văd?, ce miros?), raționale (ce gândesc?) și a reprezentărilor grafice.
Am pornit la drum cu 30 de adulți, într-un prim workshop „Experientia docet!”, pentru a „fi cu 1% mai buni în 100 de feluri”, prin învățare reflexivă, experiențială și prin introspecție, în căutarea unor răspunsuri la întrebări „banale”: „Cine sunt eu?”, „Cum îmi reprezint prezentul pe axa Trecut-Viitor”, „Ce ne susține în căutarea unui țel?”
„Cheia succesului este să credem, în timp ce alții se îndoiesc; Să planificăm, în timp ce alții se joacă; Să învățăm, în timp ce alții dorm; Să decidem, în timp ce alții ezită; Să ne pregătim, în timp ce alții visează; Să începem, în timp ce alții amână; Să lucrăm, în timp ce alții își doresc; Să economisim, în timp ce alții risipesc; Să ascultăm, în timp ce alții vorbesc; Să zâmbim, în timp ce alții se încruntă; Să continuăm, în timp ce alții reununță!” (William Arthur Ward)
Dincolo de conținuturile workshop-ului s-au stabilit coordonatele dezvoltării personale – acțiune, creștere interioară, conștientizarea propriilor resurse, motivație intrinsecă, părăsirea zonei de confort, inspirație și intuiție sau altfel spus „Dacă azi ești exact ca ieri, poți spune că ai identitate, dar nu că te-ai dezvoltat!”
Răspunsul la întrebarea „Cine sunt eu?” a suscitat interesul participanților și răspunsuri amânate, iar pentru a vă răspunde vă propun povestioara următoare:
O femeie aflată în comă era pe punctul de a muri. O voce a întrebat-o:
– Cine ești?
– Sunt soția primarului, a răspuns ea.
– Nu te-am întrebat a cui soție esti, ci cine ești tu.
– Sunt mama a patru copii.
– Nu te-am întrebat a cui mamă ești, ci cine ești tu.
– Sunt învățătoare.
– Nu te-am întrebat ce profesie ai, ci cine ești tu.
Și dialogul a continuat în același fel. Cine esti tu?”
– Sunt creștină.
– Nu te-am întrebat care este religia ta, ci cine ești tu.
– Sunt cea care a fost la biserică în fiecare zi și le-a dat de pomană celor sărmani.
– Nu te-am întrebat ce ai făcut, ci cine ești tu.
Când s-a trezit din comă, femeia s-a decis să afle cine este. Și astfel întreaga ei viață s-a schimbat.
Datoria voastră este să fiți. Nu să fiți cineva, nici să nu fiți nimic, ci pur și simplu să fiți.(Fragment de Anthony de Mello)
Împreună am învârtit „Roata vieții” și am reflectat la zborul pescărușului Jonathan (Richard Bach) – „o poveste pentru cei care își ascultă inima și nu trăiesc numai după reguli, cei pentru care efortul desăvârșirii înseamnă o răsplată în sine. Ei știu că viața adevarată se găsește dincolo de aparențe, de aceea locul lor este alaturi de Jonathan, încercând să-și depășeasca limitele.”
Am încheiat workshopul convinși fiind că pentru a clădi viitorul (personal și profesional) este nevoie de un al VI-lea simț – intuiția.
„Profesorul mediocru spune. Profesorul bun explică. Profesorul superior demonstrează. Profesorul adevărat inspiră! (William Arthur Ward)
Călătoria noastră continuă. Cei interesați sunt rugați să ni se alăture.
Tatiana Vîntur – coordonatorul workshopului (primul dintr-o serie de opt) de „open learning”.