„Moșteniri bucovinene” de Ziua Unirii Principatelor Române

Standard

16Ziua Unirii Principatelor Române a fost sărbătorită astăzi și de elevii clasei a IV-a A și a III-a B de la Școala Gimnazială „Miron Costin” Suceava, îndrumați de doamnele profesoare Palaghianu Lavinia Ocsana și Cozmanciuc Alina Manuela. Poate nu întâmplător a fost și ziua în care a început derularea unui frumos proiect „Moșteniri bucovinene” la Centrul Cultural Bucovina din Suceava, un început de bun augur.
La invitația domnului Casian Balabașciuc, inițiatorul acestei activități, am pășit în universul atât de bogat și impresionant al unei lumi arhaice, în care s-a îmbinat prezentul cu trecutul. Cu vorba blândă a unui bunic autentic, ne-a încântat cu legendele „Întemeierii Sucevei” și „Ștefan Vodă și turcii” din volumul „Legende istorice din Bucovina” scris de cunoscutul sucevean Simion Florea Marian.

12Îmbelșugată în fapte și măiestrit prezentată copiilor a fost împărtășită și povestea „Cufărul lui Ajun” scrisă de domnul Balabașciuc. Am redescoperit astfel valorile spirituale cu care se identificau strămoșii noștri și pe care ni le dorim să le transmitem tinerei generații: iubirea, adevărul, curajul, iertarea, cinstea, respectul față de viață, stăpânirea de sine, munca.
Într-o zi de sărbătoare, într-un cadru nonformal, îmbrăcați în straie dragi din respect pentru cei ce ne-au lăsat moștenire o istorie și o cultură vastă, astăzi, domnul Casian Balabașciuc ne-a deschis ușa spre frumos, spre rădăcini si ne-a transmis valori morale și spirituale demne de locuitorii acestor plaiuri.
Și pentru că istoria nu exclude cultura și nici viceversa, un popas la Muzeul de Istorie Suceava a micilor școlari s-a dovedit a fi o călătorie în timp binevenită deoarece ”Un popor care nu își cunoaște istoria este ca un copil care nu își cunoaște părinții”.
Prof. Palaghianu Lavinia Ocsana
Prof. Cozmanciuc Alina Manuela
Școala Gimnazială ”Miron Costin” Suceava

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s