Competențe pentru mâine. Meseriile viitorului (V)

Standard

În inima Bucovinei, pe valea pârâului Humor care curge printre obcinile munților răsăriteni,  meseriile de ieri, de azi și de viitor, și-au dat întâlnire într-un cadru festiv la Școala Gimnazială ,,Krystyna Bochenek” Poiana Micului prin măiestria, dăruirea și implicarea cadrelor didactice, a personalităților locale, a elevilor precum și a câtorva oameni care au readus la viață meserii din trecut și le-au pus în evidență pe cele de azi.

WhatsApp Image 2019-11-29 at 15.16.16Coordonatorii de programe și proiecte educative din zona  Gura Humorului au făcut cunoștință cu cele două comunități, română și polonă care trăiesc în bună înțelegere cultivându-și cu demnitate, cultura, limba, tradițiile și portul.

Într-o  lume în continuă schimbare în care singura constantă este chiar schimbarea, iar rata schimbării este în creștere, învățarea nu mai poate să rămână liniară. Cu atât mai dificil este răspunsul  la întrebarea cheie :

  • Care vor fi meseriile de viitor?
  • Care sunt meseriile în curs de apariție, de transformare sau chiar de dispariție într-o lume a schimbărilor exponențiale?
  • Care vor fi competențele și abilitățile cele mai cautate de către angajatori?

WhatsApp Image 2019-11-29 at 15.16.10La aceste întrebări am încercat să răspundem printr-o incursiune în specializările viitorului punând accent pe abilitățile cheie pentru meseriile viitorului, deprinderile fundamentale pentru pregătirea în vederea obținerii unui loc de muncă din viitor precum și pe nevoile și tendințele pieței de muncă în viitor.

Elevii claselor a VI a și a VII a ne-au  demonstrat, că  sculptura lemnului se păstrează și astăzi, reușind să redea șindrilele pe care oamenii le foloseau în trecut la acoperișul caselor, folosind instrumentele de lucru adecvate, iar fetele adunate la șezătoare în jurul mesei, au înfrumusețat costumul popular polonez  cu mărgele pe care îl poartă cu mare bucurie la fiecare sărbătoare.

În încercarea de a demonstra că arta culinară va fi un domeniu de interes și în viitor, elevii  clasei a VI a au realizat, împreună cu bucătarul invitat, un produs ce se regăsește atât în bucătăria poloneză cât și în cea românească,  colțunași/ pierogi (denumirea în limba polonă),  produs ce a reușit să supraviețuiască schimbărilor din acest domeniu, fiind în continuare prezent în meniul restaurantelor din cele două țări.

Nu a fost uitată nici lada de zestre a bunicii păstrată cu sfințenie la loc de cinste, în care elevii clasei pregătitoare au descoperit adevărate comori, care prin munca și strădania lor, mânuind cu dibacie ghergheful, au readus la loc de cinste ,,țolișorul de petice al bunicii” redând culoarea și atmosfera  din odaia bunicilor noștri.

Elevii caselor I și a IV a, purtând costumele populare, s-au pregătit pentru Târgul Romaniei. Ei nu au mers singuri, ci însoțiti de păpușile care au prins viața în mâinile lor și pe care le-au îmbrăcat specific acestui eveniment. ,,Românașul” și Romancuța” s-au prins în horă alături de copii pentru a reda bucuria și pentru a îmbina cum știu ei mai bine tradițiile poloneze cu cele românești prin costumele create de ei.

Viitorii designeri vestimentari ne-au predat adevărate lecții în lucrul cu materialele textile. Fashioniștii, rafinații și styliștii s-au întâlnit la ,,Fantezia designului vestimentar “ pentru a ne arăta  viitoarele ținute vestimentare. Și-au demonstrat pasiunea creativă, simțul artistic, gustul pentru frumos în propriile creații vestimentare.

În crearea blogului personal am primit adevarate lecții de la elevii de clasa a VIII-a care, pasionați de viitoarea meserie de IT-ist, ne-au prezentat pașii parcuși în realizarea unui blog personal, accentuând faptul că internetul va fi un domeniu de interes și în viitor .

Workshop-ul ,,Competențe necesare pentru secolul 21” a fost o adevarata provocare pentru cei prezenți. Doamna psiholog Coca  Anca ne-a arătat pașii corecți spre alegerea profilului potrivit pentru elevii de clasa a VIII-a, iar preotul Hauca Cezar  ne-a demonstrat  că meseria de preot este mai întâi de toate o vocație.

Lucrul în echipă a  adus un plus întâlnirii noastre, implicând activ consilierii  în rezolvarea sarcinilor specifice temei cercului.

La finalul activităților ,,vitrina cu meserii” a oferit o viziune asupra temei ,,Competențe  pentru mâine-meseriile viitorului” unde cei prezenți și-au delectat privirea cu rezultatul muncii  celor implicați în activități, iar Brăduțul recompenselor” a fost împodobit  cu impresii și sugestii  pentru a evalua activitatea desfășurată.(coordonator activitate prof. Tofan Paraschiva, responsabil de cerc Prof. Rusu Eugenia)

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s