Istoria – izvor nesecat de poezie

Standard

Urmând îndemnul marelui dramaturg  I. L. Caragiale, care afirma că ,,Istoria pentru noi trebuie să fie un izvor nesecat de poezie sănătoasă, un șir de icoane sfinte de unde să căpătăm totdeauna învățătură de adevăr și insuflare de virtute,  elevii Colegiului  Național  ,,Dragoș Vodă” Câmpulung Moldovenesc au celebrat  în perioada 25 noiembrie – 1 decembrie 2019 momente de mare însemnătate în istoria românilor: Ziua Bucovinei și Ziua Națională a României, desfășurând o pledoarie în favoarea ideii de continuitate și specificitate a românismului.

F5Sub atenta coordonare a d-nei director, prof. Dorina Gabriela Carp, activitățile au antrenat un număr mare de elevi, din clasele a IX-a – a XII-a,  profesorii diriginți, profesori de diverse specializări, precum și bibliotecarul și laboranții școlii.

Îndrumați de dascăli devotați și inimoși, cu inițiativă și viziune, vrednicii urmași ai lui Dragoș Vodă au evocat, încă vie, dorința tinerilor de a susține apartenența la un neam, un gând și o trăire, prin activități diverse, educative și recreative, atât din sfera formalului cât și a nonformalului: vizionare filme cu tematică istorică, recitări de poezie, expuneri în cadrul orelor de dirigenție, parada portului popular, expoziție-concurs gastronomică între clase, expoziție a obiectelor hand-made, suită de dansuri populare, realizarea de postere.

IMG-20191128-WA0035O activitate mult așteptată a fost lansarea cărții poetului Sebastian Remus Crăciun, elev al liceului nostru în clasa a X-a. Prin cartea sa, sugestiv intitulată Aș vrea să știu, poetul dă glas unor năzuințe ascunse, parcă ale neamului întreg și așterne pe hârtie frământările unei generații, din care face parte și el, prinsă între tradiție și modernitate, între vechi și nou, între certitudine și aspirație/necunoscut. În ciuda vârstei fragede și a trupului firav, greu încercat de suferință, Seby expune într-o tonalitate gravă, în complementaritate, dragostea și dorul, doina și versul, istoria și neamul.

Cu fiecare carte publicată, micul poet dă glas pilduitor, ca într-un freamăt de speranță,  că viitorul este despre cei care devin puternici și statornici, chiar și în această lume care nu pare să aibă ochi și pentru cei ca el, nemișcată când picături calde, din ochii mari și luminoși, se aștern pe hârtie, colorând-o.

Ultima activitate la care au participat elevii liceului nostru s-a desfășurat duminică, 1 decembrie 2019, când un grup de elevi a participat în centru municipiului, alături de oficialități ale orașului și de alți elevi câmpulungeni, la manifestările dedicate Zilei naționale, dând curs chemării eroilor neamului și cinstindu-i prin depunerea unor coroane de flori la mormintele lor.

Astfel, timp de o săptămână, am fost cu toții protagoniștii unei călătorii nostalgice în lumea pilduitoare a strămoșilor, a celor vrednici de a fi pomeniți de posteritate, redescoperind și tradițiile Câmpulungului bucovinean, dar ne-am angrenat, deopotrivă, și într-o aventură de cunoaștere și experimentare, de deschidere spre nou, de împărtășire a gândurilor și emoțiilor, într-un răsfăț al simțurilor, făcându-se cu ușurință transferul de valori identitare.

Coordonator prof. Angela Cârloanță

Colegiului  Național  ,,Dragoș Vodă” Câmpulung Moldovenesc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s