Teatru de umbre la „Măști și chipuri”

Standard

„Actoria nu este o haină care să se potrivească oricui, dar oricine poate fi educat prin teatru!” Aceasta a fost premisa de la care am pornit împreună în provocarea de a participa la Concursul de teatru ,,Măști și chipuri!” în cadrul proiectului Antitrafic Net Suceava – Prevenire prin educație și artă a fenomenului traficului de persoane, proiect  inițiat de către Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina în parteneriat cu CR ANITP Suceava, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Asociatia SEVA, Teatrul „Matei Vișniec” Suceava și Asociația Părinților Elevilor din cadrul CN ,,Petru Rareș”, municipiul Suceava -EXCELPIOR și finanțat de Consiliul Județean Suceava.

20191017_151343Convinși că mesajul transmis de scenariu va crea emoție, sperând că emoția poate contribui la schimbarea de atitudine, cei treisprezece elevi ai trupei ROSE-ACT și-au luat inima în dinți în încercarea lor de-a demonstra că orice situație dificilă din viață poate fi depășită dacă se intervine la timp. Piesa „De la capăt…” a constituit debutul artiștilor dumbrăveneni pe o scenă adevărată, unii dintre ei fiind la primul contact cu teatrul, în general, sau cu teatrul de umbre, în special. Elevii de liceu care merită toate aprecierile pentru implicare sunt: Lavinia Apetrei, Bianca Galan, Amalia Galan, Adina Macovei, Cristina Musteață, Mihaela Gânj, Alexandra Hodoroabă, Delia Galan, Vlad Profir, Răzvan Leontică, Vladuț Jitaru, Florin Colomischi și Sorin Pavăl.

74217355_498374347673731_7672787902677385216_nDe ce teatru de umbre? Ni s-a părut o provocare să îmbinăm marionetele cu chipurile „în umbră” ale elevilor-actori și am considerat că titlul concursului „Măști sau chipuri” se pliază foarte bine pe această metodă: „măștile” le-am ilustrat prin marionete, „chipurile” – prin siluetele elevilor de după paravanul luminat.

Ideea teatrului de umbre își are rădăcinile în experiența trăită de elevi în Tabăra celor merituoși, acolo unde elevii participanți (o parte dintre elevii din grupul țintă al proiectului ROSE, „Eu vreau! Eu pot! Noi reușim!”) s-au familiarizat cu această metodă și cu alte metode de educație nonformală.

poza premierePremiul al III-lea cu care juriul ne-a recompensat a fost o confirmare că eforturile noastre au meritat. Sugestiile primite de la talentata actriță Clara Popadiuc de la Teatrul ,,Matei Vișniec” Suceava, aprecierile celorlalți membri ai juriului, susținerea d-nei inspector Tatiana Vintur, sprijinul necondiționat al colegilor din public, dna director Mihaela Apetrei, dnele prof. Gabriela Zaiț, Daniela Bortă și Cipriana Bucur, toate acestea ne obligă să nu ne oprim aici, să ne dorim să ne autodepășim și să vrem să ducem mai departe mesajul nostru.

Campania „19 zile de prevenire a abuzurilor și violenței asupra copiilor și tinerilor” va constitui o nouă provocare pentru noi, când, în perioada 1-19 noiembrie  vom pune din nou în scenă piesa „De la capăt…” în fața elevilor din liceul nostru.

Concluzionând, participarea la acest concurs ne-a întărit încrederea în noi, în forțele noastre, lucru pe care elevii dumbrăveneni l-au demonstrat atunci când au inițiat un flashmob pe parcursul deliberărilor juriului. Și cu siguranță nu ne vom opri aici…

A consemnat,

scenaristul de ocazie, coordonatorul trupei, prof. Ionela Diana Doncean

2 răspunsuri »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s