Educația schimbă vieți

Standard

În vederea marcării Zilei Internaționale a Educației, Școala Gimnazială „Hatmanul Șendrea” Dolheștii Mari, Școala Gimnazială Dolheștii Mici și Școala Primară Valea – Bourei, au derulat proiectul educațional  ,,Educația schimbă vieți” coordonat de d-na prof.Iordache  Alina- Elena,alături de d-na prof.Agafița Gianina –Maria,d-na prof.Constantin Mihaela,d-na prof.Damian Cătălina,d-na înv.Pandelea Liliana, prof.Haidău Alina –Daniela,prof.Axinte Georgiana.  Proiectul cuprinde activități în cadrul domeniului E – Educație, proiect de responsabilizare socială R.E.S.P.E.C.T..

Dolhesti5 eduPrin sărbătorirea acestei zile la nivel mondial, se punctează importanța pe care o  acordăm educației și, implicit, educatorului, persoana care formează caractere și transmite cunoștințe și informații. Pornind de la parafrazarea unei expresii celebre – „Dacă dragoste nu  e, nimic nu e!” –, proiectul  educațional ,,Educația schimbă vieți” (care antrenează deopotrivă cadre didactice și elevi) și-a propus  să genereze o fructuoasă dezbatere de idei și un util schimb de experiență pe tema calității educației furnizate, să stimuleze îmbunătățirea rezultatelor demersului educațional, să stimuleze spiritul inventiv, spiritul critic și creativitatea elevilor și să fructifice feedback-ul oferit de elevi, să identifice și remedieze eventualele deficiențe ale școlii.

dolhesti2 eduS-au desfășurat o serie de activități, ca de exemplu ,,Educația schimbă vieți” unde elevii au aflat istoricul acestui eveniment, condițiile în care o persoană poate deveni cadru didactic, ce presupune colaborarea dintre școală și familie pentru o educație completă,apoi elevii dolheșteni au realizat desene pe pietre cu simboluri sub îndemnul ,,Educația- piatra care zidește caractere”, au realizat o pânză multicoloră de păianjen unde au prins  bilețele cu mesaje pentru dascăli cu titlul ,,Manifest pentru educație”. dolhesti3 eduDeosebit de apreciate au fost desenele de tip portret pentru fiecare profesor ce au fost expuse pe holul școlilor (Șc.Gim.Dolheștii Mari și la Șc.Gim.Dolheștii Mici) sub titulatura ,,Chipul dascălului meu prin ochi de copil”,dar au reușit să creioneze și portretul ,,omului educat” prin realizarea unei machete(din cutii) ,notând trăsăturile și calitățile pe care trebuie să le dețină acesta. De asemenea unii elevi au avut parte de un spectacol de teatru intitulat ,,Prâslea cel voinic și merele de aur”.

Dolhesti7 eduAstfel, elevii noștri au aflat astăzi, încă o dată, ca în fiecare an, cât de importantă este educația și cei care o oferă…Ei au așternut cu căldură gânduri pentru dacălii lor și s-au implicat în tot felul de ateliere din care au conștientizat importanța cititului, a cărților, a celor ce contribuie la formarea fiecărui ca individ pentru sine și pentru viață.. (Director Prof.Vieriu Mihaela, coordonator de proiecte și programe educative prof. Camelia Chiperi)

Elevii de la Școala Gimnazială Calafindești, clasele primare, au ascultat cântece despre educație sau școală. Au realizat desene, colaje și au colorat imagini cu tematică educativă. Elevii claselor a II- a A, a III-a A și a IV-a B au realizat  câte un panou puzzle despre ZIUA MONDIALĂ A EDUCAȚIEI.

71500200_1221917441326475_3680403582416322560_nElevii claselor a VII-a A și aVIII a B au realizat activități educative cu tematică specifică zilei de 5 octombrie. Au discutat despre pilonii învățării stabilit de UNESCO, despre dreptul la educație și documentele în care este menționat acest drept, rolul pe care îl are școala și educația. Pilonii educației sunt: A învăța, A învăța să acționăm,  A învăța să conviețuim, A învăța pentru viață.

La final, elevii clasei a VIII-a B  au realizat câte un panou despre educație prin decupare și lipire. Elevii clasei a VII-a A au realizat „Copacul educației”.  (coordonatori prof.  Lauric Cristina – Mărioara, Andrei Anca, Apetroae Ana)

Ziua Internațională a Educației a fost marcată la Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” Fălticeni prin activități desfășurate cu dăruire sufletească și delicatețe.

7A2Cu toții am înțeles că educația este infinit mai eficientă în ipostaza ei pozitivă, decât în cea negativă, alcătuită din critici și predici. Elevii clasei pregătitoare SbS (prof. Loghin Felicia, Gherman Roxana), ai claselor a V-a A, a VIII-a B (Consilier școlar Anechiforesei Lăcrămioara, prof. Pavăl Alina), a VII-a A (Prof. Axinia Maria)  au desfășurat următoarele activități: „Copacul Educației”, „Prețuiește EDUCAȚIA!”, „Educația un drept sau o necesitate ?”, „Elevi și profesori parteneri pentru un viitor de succes”, „Mesaje pentru dascălii mei”. Prin aceste demersuri didactice s-a urmărit prevenirea eșecului și a abandonului școlar în rândul elevilor prin conștientizarea rolului educației și al școlii în propria dezvoltare.

Elevii au descoperit  semnificația cuvântului „educație”, au realizat un colaj ce cuprinde maxime și citate legate de importanța educației, au corelat dreptul la educație cu responsabilitățile personale care derivă din garantarea acestui drept, au enumerat atribuții și expectanțe ce derivă din rolurile de profesor și elev, și-au exprimat aprecierea față de profesori printr-un mesaj argumentat și au creat mesaje motivaționale și de recunoștință adresate cadrelor didactice ale școlii (Consilier educativ Filip Elena-Gabriela).

8SV1Elevii de la Școala Gimnazială nr.8 Suceava au participat în perioada 1-4 octombrie la activități care au subliniat rolul și importanța educației: Be a teacher for one day! Cum îmi doresc să se desfășoare orele în școala mea?- interviuri realizate de elevi; Mă pregătesc din gimnaziu pentru liceu- Întâlnire cu profesori de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava- Ateliere de lucru; Un zâmbet pentru învățătorul meu; Școala  viitorului în viziunea copiilor- ateliere de lucru; Scrisoare dascălului meu drag; Pledoarie pentru educație; Copacul educației; Ce alte laturi implică educația? Ne limităm la ceea ce învățăm la școală?; Educația dincolo de școală-vizionarea unei piese de teatru la Teatrul Municipal Matei Vișniec (coordonator prof. Honciuc Irina Cătălina)

RadauticolibabaZiua Mondială a Educației a fost sărbătorită la Școala Gimnazială ,,Gheorghe Popadiuc” Rădăuți prin activități plăcute și atractive. Elevii clasei pregătitoare au realizat un afiș intitulat  ,,Educația în culorile toamnei „și au lansat baloane cu mesaje educative, iar elevii claselor I-IV au desenat, au realizat colaje ,, Florile educației” – clasa a III-a și  ,,Educația ne unește”- clasa a IV-a.  Coordonați de profesorii diriginți, elevii claselor V-VIII au realizat desene, ecusoane, colaje educative  ,,Sunt un copil educat”. Directorul unității, prof. Colibaba Marcel, a participat alături de cadre didactice și elevi de la școala noastră la maratonul organizat în scop caritabil,, Educație prin implicare”. (Consilier educativ, prof. înv. primar Olaru Ancuța)

2RadautiÎn cadrul activităților propuse la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir”, Rădăuți, pentru  sărbătorirea Zilei Educației s-a transmis mesajul: toți copiii au dreptul la educatie, împreună putem face viitorul mai frumosActivitățile  au fost susținute de către clasele aII- a A și a IV-a A, coordonate de prof.înv. primar Scutariu Anișoara și prof.înv.primar Popescu Aura. Starea de bine în școală! Despre învățare! Acesteaau fost temele propuse de elevii clasei a II-a A, coordonați de prof.înv. primar Scutariu Anișoara, care au purtat discuții, plecând de la poezia lui Tudor Arghezi, școală, despre importanța educației , dar și despre învățare,pornind de la întrebările: Ce este educația? Când începe educația omului? Când încetează educația umană? Cum se comportă un copil educat? Cumoașteți oameni educați? Prin ce se evidențiază aceștia? Ce apreciați la aceștia? Elevii au ajuns la concluzia: Cartea este principala sursă a învățării. Au colorat și construit un puzzle ,,Cartea – prietena mea” și un semn de carte. (Consilier educativ, prof. Ștefancu Mihaela)

carte donataEducație prin lectură – Școala Gimnazială nr.1 Vatra Dornei – Într-o  lume în care poți fi orice și oricum, alege să fii educat!Realitatea din jurul nostru se transformă prin educație începând cu fiecare copil în parte și prin implicarea fiecăruia dintre noi.Simțim cu toții nevoia de a ne grăbi, presiunea de a le forma copiilor cât mai multe abilități, așa că lectura pare să piardă din ce în ce mai mult teren în fața altor preocupări ale copiilor.Însă este important să ne facem timp pentru lectură și să îi încurajăm pe copii să își facă un obicei de a citi în fiecare zi. Anul acesta,  ZIUA EDUCAȚIEI ,am ales să o sărbătorim  împreună cu preșcolarii de la Grădinița cu program prelungit ” ALBA CA ZĂPADA” și nu oricum, ci prin lectură. Alături de cei 60 de micuți ai grădiniței, păstoriți de  către doamnele educatoare, scolarii clasei a IV a au împărtășit tuturor aventurile povestilor frumos ilustrate.Fiecare școlar a donat câte o carte cu povești tuturor preșcolarilor și au confecționat împreună semne de carte. Nu știm dacă  s-au facut studii care să dovedească în ce măsură copiii din ziua de astăzi citesc mai puține cărți sau nu, dar știm sigur că sunt mai multe șanse ca un copil, adolescent și mai apoi adult să citescă dacă acest lucru a început la o vârstă fragedă. (Coordonatori prof.Florentina Bighiu, prof.Cuciureanu Adriana)

Tatiana Vîntur – IȘJ Suceava

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s