Vacanță activă cu premii naționale

Standard

Vacanța mare este perioada în care se desfășoară etapele naționale ale concursurilor naționale din Calendarul Activităților Educative Naționale -2019, coordonate de MEN și inspectoratele școlare – domeniul educație permanentă și activități extrașcolare.

„Educația este îmblânzirea unei flăcări, nu umplerea unui vas.”(Socrate)

Prin activitățile extrașcolare propuse de Calendarul Activităților Extrașcolare Naționale se consolidează, printr-o învățare nonformală, aptitudinile copiilor și tinerilor într-o varietate de activități de responsabilizare socială și participare activă la viața comunității, de protecție și apărare civilă, cultural artistice sau tehnico-științifice, de educație ecologică sau de promovare a cetățeniei active, a valorilor europene.

Voi trece în revistă rezultatele obținute de reprezentanții județului Suceava la etapele naționale, calificați după etapele județene, concursuri educative importante pentru participanții la diferite activități extrașcolare din perspectiva îmbunătățirii abilităților de comunicare și dezvoltării personale, a competențelor sociale și interpersonale.

62502092_766547957076621_2710929833352757248_n (1)Concursul Național „Educație rutieră – educație pentru viață”, etapa națională, s-a desfășurat la Buzău, în perioada 25 – 28 iunie 2019, județul Suceava a fost reprezentat de echipajul  de la Școala Gimnazială „Ioan Ciurea” Fălticeni, alcătuit din patru elevi ai unității: Vasilică Cătălin Bangaro (clasa a III-a), Onisim Filip Stan (a V-a), Darius Mihai Pîntea (a VII-a) și Claudia Alexandra Reuțchi (a VIII-a), coordonați de către prof. înv. primar Gavril Pîntea. Echipajul a obținut rezultate prin eleva Claudia Alexandra Reuțchi, care a obținut premiul III național, la proba parc-școală.

Creeaza-ti mediul19În perioada 6-10 iulie 2019 a avut loc la Slatina-Olt Concursul Național Creează-ți mediul! cuprins în C.A.E.N. al M.E.N./2019. Județul Suceava a fost repezentat de echipajul alcătuit din elevii  Dobrea Paul George, Galan Denisa, Pascariu Marilena, Chiperi Bianca și Grigoraș Daria, de la Școala Gimnazială Corocăiești, coordonați de prof. Dobrea Luminița Paula. Tema din acest an a concursului a fost Arii protejate. Pentru proba de la etapa județeană, elevii  au  realizat un film de promovare a ariilor protejate din județul Suceava și au prezentat  un eseu care a cuprins mesajul produsului media. La etapa națională, membrii echipajului au prezentat produsul realizat la etapa județeană și au participat la ateliere de creație care au avut ca temă prezentarea ariei protejate  așa cum își imaginează că va arăta peste 20-30 de ani. Elevii au ales pentru tema dată rezervația Tinovu Mare (Poiana Stampei), deoarece, în acest loc, ne putem bucura de rolul didactic al potecii special amenajate pe o distanță de 900 m. Echipajul sucevean a obținut premiul II național.

BAISOARA 2019 AÎn perioada 7 – 11 iulie 2019, la Băișoara-Cluj  s-a derulat Concursul Național „Europa de mâine – Aplicaţie a Programului de Educaţie pentru Cetăţenie Democratică”. Competiția a fost organizată de Ministerul Educației Naționale și de Palatul Copiilor Cluj și a avut ca participanți elevi din 11 județe ale țării, calificate în urma preselecției proiectelor realizate la nivel județean. Județul Suceava a fost reprezentat de echipajul Școlii Gimnaziale Corocăiești  alcătuit din trei eleve din clasa a VII-a: Apetrei Alina, Balan Andreea, Logofătul Miriam și Petrescu Alexandru, coordonați de prof. Dobrea Luminița Paula. Echipajele au participat la ateliere care au avut ca subiect „Șanse egale pentru educație”, într-o variantă originală a temei văzute de ei în anul 2050. În a treia zi, elevii au prezentat atât materialul realizat pentru etapa județeană (40% din nota finălă), cât și ceea ce au realizat pe parcursul celor două zile (60% din nota finălă). „Experiența din acest an a fost, asemenea scenariului propus de noi https://www.youtube.com/watch?v=oHk1WNv0crk, o adevărată provocare care ne-a mobilizat să găsim  cea mai bună variantă a personajelor noastre în anul 2050. „Concursul Europa de mâine   nu este doar un concurs, ci și un loc în care poți cunoaște oameni minunați și în care poți lega prietenii frumoaseˮ și a adus un valoros premiu II național.

proiecte-de-mediu-19.jpgMembrii Cercului de Geologie și protecția mediului din cadrul Clubului Copiilor Fălticeni și eleve ale Colegiului Naţional „Nicu Gane” Fălticeni: Acsinte Olivia și Teodora Costan, au participat la Concursul Național de Proiecte de Mediu, deasfășurat în tabăra Muncel, județul Iași, în perioada 9-14 iulie 2019. Proiectul pregătit și prezentat, intitulat „Evidențierea poluării aerului în zona Municipilui Fălticeni”, coordonatori prof. dr. Porof Marcel și prof. Vintur Tatiana, a obținut premiul III național.

Dumbraveni CVMAV 19 2Concursul Național cu tematică de protecție civilă „Cu viața mea apăr viața”, etapa națională, s-a desfășurat la Deva, județul Hunedoara, în perioada 16-19.07.2019. Echipajul de la Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu” Dumbrăveni, echipajul de gimnaziu, format din: Șalgău Silviu, Andrieși Alexandru, Chirica Denis, Sandu Mario, coordonat de prof. Simona Iavni, a obținut o valoroasă mențiune națională. 

Sunt rezultate valoroase ale unor tineri care și-au îmbunătățit abilitățile de viață, de comunicare, de relaționare interpersonală într-o vacanță activă.

Felicitări elevilor și coordonatorilor dinamici într-o vacanță activă!

Inspector școlar prof. Tatiana Vîntur

Notă: Preluarea integrală sau parțială a materialului de mai sus se face cu citarea autorului și a sursei articolului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s