Fii voluntar! Implică-te! Ajută!

Standard

Realizarea Târgului de Crăciun din cadrul săptămânii Școala Altfel (14-18 ianuarie 2019) poate fi considerată o activitate reușită, care și-a atins obiectivele propuse. Acțiunea de antreprenoriat  la care au participat elevii Școlii Gimnaziale AL. I. Cuza  din Fălticeni  este doar una dintre cele propuse în cadrul proiectului SNAC,  partener fiind  Grădinița Specială din Fălticeni. Implicarea într-un proiect de educație  pentru dezvoltare comunitară  vine ca o concluzie a înțelegerii importanței acceptării diversității, a formelor de exprimare și a respectului pentru ființa umană.

Lumea de azi evoluează într-o nouă direcție; trăim într-o lume a includerii, în care toți suntem identici și, în același timp, toți suntem diferiți. De aceea, este misiunea noastră să oferim tuturor persoanelor posibilitatea de a-și exprima valoarea, de a simți bucuria vieții și de a descoperi lumea ce ne înconjoară.

Orice copil are dreptul la educație, indiferent de deficiențele pe care le are; orice copil merită o șansă care să îi ofere posibilitatea de a se integra în mediul școlar și în societate. Însă succesul integrării școlare și sociale reprezintă un efort comun care înglobează colaborarea  mai multor parteneri: instituții de educație, familie, organizații guvernamentale/nonguvernamentale.

Considerăm că activitățile propuse pentru acest an școlar, inițiate de către voluntarii noștri vor facilita integrarea ulterioară în viața  comunitară a copiilor de la Grădinița Specială Fălticeni.

Așadar, elevii și cadrele didactice ale Școlii Gimnaziale AL. I. Cuza  din Fălticeni au dorit să transmită un mesaj civic   inițiind proiectul FII VOLUNTAR! IMPLICĂ-TE! AJUTĂ!

Ziua de miercuri a constituit prilejul de a demonstra că ne pasă de cei din jurul nostru; astfel, colectivele tuturor claselor și-au organizat propriile standuri. Copiii au confecționat  felicitări, ornamente și decorațiuni,  au expus spre vânzare jucării și cărți, și-au atras cumpărătorii cu o diversitate de dulciuri sau cu alte obiecte lucrate manual. Atmosfera de sărbătoare a fost întregită și de colinde, iar bucuria micilor comercianți  a fost dublată și de participarea părinților la activitate.

Au fost comercializate produse care au depășit suma de 3000 de lei; o parte din aceste fonduri a constituit  prilejul de a face o surpriză plăcută copiilor de la Grădinița Specială. Chiar a doua zi, elevi voluntari ai școlii, însoțiți de cadrele didactice, au donat rechizitele și jucăriile achiziționate, aducând multă bucurie preșcolarilor.

Activitatea a transmis ideea că sărbătoarea Nașterii Domnului înseamnă mai mult  a dărui decât a primi, înseamnă a împărtăși cu cei de lângă tine  clipe unice.

Considerăm  că proiectul ce se va derula până la sfârșitul anului școlar promovează   valorile voluntariatului și a educației non-formale în vederea cooperării;  stimulează dezvoltarea personală a voluntarilor prin experiențe interculturale și creează premisele  dezvoltării solidarității și înțelegerii  reciproce între tineri.

Consilier educativ,

Prof. Dana Crăciun

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s