La mulți ani, Bucovina! La mulți ani, România!

Standard

În apropierea zilelor de 28 noiembrie și 1 Decembrie în mediul școlar se desfășoară evenimente culturale care marchează Ziua Bucovinei și Ziua Națională  a României – Centenarul Marii Uniri.

47163745_1480389962093958_5005507177708781568_nÎn conştiinţa tuturor românilor, 1 Decembrie 1918 este simbolul naşterii României. De aceea, a vorbi despre țară trebuie să fie o sărbătoare, a-i lăuda întregirea este o bucurie, a-ți elogia strămoșii e o datorie sfântă și  a face toate acestea în poezie și cânt e un semn de respect!

47243338_1480390298760591_6434365981597892608_nÎntr-o atmosferă de sărbătoare, Ziua Naţională a României a fost marcată şi în acest an de elevii Şcolii Gimnaziale Ciocănești care, cu emoție în suflet și lumină în priviri, şi-au exprimat dragostea de neam și mândria de a fi români prin interpretare de cântece patriotice şi recitare de versuri.

Derulată în cadrul proiectului „Inimă de român”, activitatea desfășurată la Casa de Cultură „Florin Gheucă” din Ciocănești în colaborare cu Primăria Comunei Ciocănești, Consiliul Local Ciocănești și Asociația Culturală FAIR, Gura Humorului a constituit un elogiu adus celor au scris cu jertfă numele neamului românesc în lume. Îmbrăcați în costume populare, cu emoția și inocența copilăriei, elevii școlii au participat la cea de-a doua ediție a Concursului de recitare de poezie patriotică ”Inimă de român”. Membrii juriului au fost poeții Casian Balabasciuc și Sorin Poclitaru și doamna profesoară de limba și literatura română Paraschiva Abutnăriței, reprezentantă a Asociației Culturale „Pro Basarabia și Bucovina”, Vatra Dornei. Atmosfera a devenit mai înălțătoare prin prezența interpreților de muzică folk: Ștefania Iacob, Claudiu Păvăleanu și Sorin Găzdac, ca reprezentanți ai provinciilor românești Moldova și Ardeal.

47191385_1480389715427316_7829425381437341696_nUn moment așteptat cu emoție a fost lansarea cărții „M-am născut în Ciocănești”, o antologie de poezie în care 19 elevi talentați ai Școlii Gimnaziale Ciocănești și-au exprimat în versuri iubirea de țară, de mamă, de natură.

1 Decembrie este Ziua Naţională a României, dar și a noastră, a tuturor românilor, de aceea credem că am reuşit să educăm elevilor noştri sentimente de dragoste şi respect pentru limba română, pentru patrie, pentru istoria şi eroii noştri, şi mândria că sunt descendenţii unor oameni curajoşi şi iubitori de neam şi ţară. România suntem noi, România sunt copiii noștri și împreună am demonstrat ce înseamnă cu adevărat să ai O INIMĂ DE ROMÂN! (Consilier educativ, prof. Samson Claudia Angela)

Patrauti1Activităţile dedicate acestui eveniment s-au desfăşurat  la Școala Gimnazială Pătrăuți cu scopul de a înţelege, cu mic și mare, importanța unirii românilor de pretutindeni evenimentelor legate de Marea Unire,  de a explica semnificația unor evenimente naționale; cultivarea sentimentelor de respect față de țară și valorile naționale și culturale românești.
Activităţile cu conţinut moral-patriotic au contribuit la educarea copiilor in spiritul dragostei şi a respectului față de ţara şi poporul român, pentru cunoaşterea şi preţuirea realizărilor oamenilor locului, a frumuseţilor şi bogăţiilor patriei, a luptei poporului nostru pentru pace şi libertate.

„Prin rezonanţa pe care o are asupra personalităţii umane, educaţia patriotică reprezintă un factor integrator al profilului moral, prin sensul pe care-l conferă devenirii umane in esenţa ei. Nimic nu poate fi mai nobil şi mai înălţător pentru om decât slujirea patriei sale.

Patrauti4Omenirea are nevoie de o conştiinţă comună împărtăşită de intreaga umanitate, de promovare a unui nou umanism. Individul trebuie format in spiritul solidarităţii cu cei din generaţia sa, al respectului pentru cei care l-au precedat şi pentru cei care-l vor urma, al increderii in destinul umanităţii şi-n valorile umane” – sunt concluziile activităților ce au marcat Centenarul Marii Uniri în comunitateașcolară de la Pătrăuți. (coordonator de proiecte și programe educative școlare și extrașcolare prof. carlibaba2.jpgToader Raluca)

La Școala Gimnazială Cârlibaba, în perioada 26 – 29 noiembrie 2018, au avut loc activități si dezbateri având scopul de a promova importanţa istorică a zilei de 1 Decembrie si sărbătorirea a 100 de ani de la Marea Unire.

„Nu poate fi fericire fără libertate, nu poate fi libertate fără putere, și noi românii nu vom putea fi puternici până când nu ne vom uni cu toții într-unul și același corp politic.” Nicolae Bălcescu

carlibaba1.jpgSub titlul „100 de cuvinte pentru Unire”, elevii din clasa a VIII-a au realizat referate, poezii despre însemnătatea acestei zile,care să conțină câte 100 de cuvinte. Elevii au desenat, pictat, confectionat simboluri precum drapelul, stema, harta, pe care le-au expus in sălile de clasa si pe panoul din holul școlii.

În data de 29 noiembrie, în curtea școlii, elevii, îmbracați în frumoase costume populare, împreună cu părinții si cadrele didactice, purtând în mâini stegulețe tricolore pe care au scris  mesaje si urări de Ziua Națională,  au intonat imnul României, au înălțat în aer baloane roșii, galbene si albastre, apoi au asistat la depunerea unei coroane de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare, aflat la intrarea din  curtea scolii. Activitatea s-a încheiat prin prezentarea unui moment artistic cu cântece patriotice şi poezii. (Prof.Țăran Crina Manuela, înv.Roată Maria-consilier educativ, prof. Badale Mihai)

La Colegiul Național ,, Dragoș Vodă” Câmpulung Moldovenesc, s-a derulat o suită de activități dedicate Centenarului, sub genericul Pe Calea Marii Uniri, inimile elevilor și profesorilor noștri bătând la unison cu cele ale românilor de pretutindeni.

dvoda1.pngS-au desfășurat activități care au accentuat însemnătatea Unirii pentru generația actuală, etapele realizării acestui deziderat și participarea bucovinenilor la înfăptuirea României Mari, generând o stare de responsabilizare și implicare a adolescenților în viața școlii și a comunității.

dvoda2.pngSub coordonarea doamnei profesoare Adina Ciobanu, elevii tuturor claselor din colegiu s-au întrecut în crearea unor postere, desene și ecusoane, în care să se regăsească simbolurile României întregite, cele mai reușite fiind selectate pentru expoziția amenajată la parterul colegiului. Atmosfera de efervescență culturală și sărbătoare a fost întreținută prin derularea unor filme documentare pe ecranele de pe holuri, intonarea de cântece patriotice și, la ora 10, în fiecare zi a săptămânii, interpretarea Imnului României.

Ziua Unirii Bucovinei cu România a fost celebrată în Sala de Festivități a C.N. ,,Dragoș Vodă”, miercuri 28 noiembrie 2018, când a avut loc conferința Câmpulungul Moldovenesc în zorii Marii Uniri,  evenimentul fiind organizat de Primăria Câmpulung Moldovenesc, în parteneriat cu colegiul nostru.

dvoda3.pngJoi, 29 noiembrie 2018 s-a desfășurat amplul program intitulat Pe Calea Marii Uniri. În prima parte, domnul profesor Petrică Ciocan a prezentat filmul documentar Contribuția bucovinenilor la Marea Unire de la 1918, impresionant prin interviurile cu personalități din zona Dornelor și informații despre modul în care s-au stins liderii Unirii Bucovinei cu Țara Mamă.

O teribilă lecție de patriotism ne-a oferit elevul Sebi Crăciun, din clasa a IX-a, care a recitat două poezii- Eroului necunoscut, de Sorin Poclitaru, și Tu, Bucovina, creație proprie – și a rostit câteva cuvinte din inima sa mare și plină de sentimente înălțătoare, care au găsit rezonanță în sufletele ascultătorilor.

Un grup de elevi, în frumoasele haine tradiționale bucovinene, a interpretat cântece de cătănie, care ne-au transpus în vremea când flăcăii se duceau cântând la război. Elevele Livia Solovan și Andreea Coca au reușit să recreeze atmosfera șezătorilor de altădată, unde femeile își jeleau soții și feciorii plecați în oastea împăratului.

Corul Colegiului Național ,, Dragoș Vodă”, dirijat de profesorul Bogdan Faraon, a interpretat cu multă însuflețire piesele Treceți, batalioane române, Carpații!, Când a fost să moară Ștefan, Pe-al nostru steag, Țara mea-i un colț de rai, Pentru ea, Pentru țară, pentru neam, făcându-ne să ne simțim mai români, mai aproape de înaintași și de cer. Coriștilor li s-au alăturat recitatorii, care au declamat poezii din epoca Marii Uniri.

Sceneta Tinerimea unionistă, coordonată de profesoarele Angela Cârloanță și Dorina Ghidion, a avut ca actori elevi din clasele a X-a și a IX-a, care au transpus scenic, mizând pe efecte de surpriză, acțiuni ale studențimii clujene, premergătoare Marii Uniri, și au reușit să contureze atmosfera entuziastă din redacțiile unor publicații din țară și străinătate, evenimentul găsind ecou peste tot în lume. La mulți ani, Bucovina! La mulți ani, România! (prof. Angela Cârloanță)

Tatiana Vîntur – IȘJ Suceava

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s