Valori naționale, valori culturale, valori morale (IV)

Standard

Școala Gimnazială „George Tofan” din Bilca a găzduit pe 23 noiembrie 2018, începând cu ora 10.00, întâlnirea coordonatorilor de programe și proiecte educative din zona Rădăuți și Siret, pe scurt, cercul pedagogic al consilierilor educativi.
46728370_1739685792810263_2495462143135055872_nPrin tema propusă, „Valori naționale, valori culturale, valori morale”, manifestarea s-a încadrat în scenariul mai amplu al unei autentice zile de sărbătoare pentru școala și comunitatea locală din Bilca.

Din scenariul acestei zile de sărbătoare nu a lipsit cântecul popular de o frumusețe și o expresivitate incontestabilă (felicitări, doamna profesoară Elena Negru!), prezentarea legendelor vii și a tradițiilor locale, etalarea valorosului port popular românesc (obiecte vestimentare cu o vechime de peste un secol), totodată momentul solemn al omagierii unei personalități emblematice pentru învățământul românesc, George Tofan.

45197781_1980381592008322_3790366861296664576_nLa dezvelirea bustului celui care a militat pentru emanciparea prin educație și cultură a bucovinenilor de pretutindeni, au luat parte reprezentanți ai mediului politic din județ, membrii ai comunității locale, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar, oameni de cultură, profesori universitari, directori ai instituțiilor de învățământ din zonă, părinți și elevi, oaspeți și invitați de seamă.

În cadrul reuniunii coordonatorilor de programe și proiecte educative au fost propuse patru secvențe de lecție, „Familia, limba și cultura românească” (clasa a VIII-a, diriginte Motrescu Mărioara), „Roșu, galben, albastru – unitate, credință, onoare” (clasa a VII-a, diriginte Handranji Ildiko Margitka), „Bucovina, ladă de zestre a patrimoniului național” (clasa a VI-a, Corneliu Savu, Dragoș Tănase, Calancea Gheorghe), „Patrimoniul românesc UNESCO – cartea noastră de vizită” (clasa a VII-a B, diriginte Ieșan Cristina) – activități care au probat cu succes pasiunea, dăruirea și creativitatea dascălilor, totodată implicarea micilor învățăcei în păstrarea și transmiterea valorilor naționale, culturale și morale. Unul dintre termenii-cheie ce au apărut atât în discursurile organizatorilor cât și ale participanților a fost cuvântul UNITATE, termen ce s-a transformat, prin tot ceea ce s-a întâmplat astăzi, dintr-un simplu cuvânt într-o realitate memorabilă.

În cadrul sesiunii de workshop, cei aproape 40 de consilieri educativi au avut misiunea de a elabora, în grupe, reperele unui site de promovare: „Descoperă România”. La capătul unei sesiuni de brainstorming prolific s-au inventariat și consemnat, pe afișe pregătite în acest scop, atuuri ale culturii și spiritualității românești, s-au evocat personalități și chipuri emblematice, locuri și spații binecuvântate, tradiții și obiceiuri cu o valoare inestimabilă pentru România.

Totul s-a petrecut într-o atmosferă caldă, prietenoasă, cu un specific firesc de ospitalitate românească tipică. La activitățile din cadrul cercului a fost prezentă doamna inspector Vintur Tatiana care a salutat inițiativa organizatorilor de a reuni două manifestări – sărbătoarea școlii (cu momentul solemn al dezvelirii bustului lui George Tofan) și activitatea cercului pedagogic – fapt ce probează, după domnia sa, o dată în plus, că între școală și comunitate (familie, biserică) există legături puternice, că normalitatea, precum veșnicia, este, la Bilca, la ea acasă.

Adresez gânduri bune și felicitări sincere tuturor organizatorilor, doamnei Otilia Motrescu, consilier educativ, împreună cu toți colegii implicați și, nu în ultimul rând, respect, domnului director Negru Costica, pentru o manifestare, din punctul meu de vedere, fără cusur!

Prof. Florin George Popovici – coordonator de cerc, zona Rădăuți- Siret

Inspector școlar prof. Tatiana Vîntur (fotografii)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s