Rădăcini și aripi

Standard

«Nu eu am ales Franţa, Franţa m-a ales pe mine», ne-a declarat astăzi, de Ziua Mondială a Educaţiei, domnul Marian Amariei, preşedintele Asociaţiei Intermediat Nice-Roumanie, invitatul nostru special la Şcoala Gimnazială Basarabi. Domnul Amariei este un român stabilit de aproape 20 de ani în Franţa, care nu şi-a uitat rădăcinile şi promovează România profundă în oraşul în care locuieşte acum: Nice. Sub titlul «Rădăcini şi aripi», activitatea a avut drept fundal muzical cântecul cu mesaj pacifist al lui Noah Yannick, «La voix des sages »/ «Vocea înţelepţilor». Într-o lume înclinată spre rău şi distrugere, interpretul acestui cântec găseşte puterea de a continua în rezervele sufleteşti ancestrale. Valoarea sentimentală a originilor şi înţelepciunea trecutului au fost punctele de pornire ale discuţiei despre români şi diaspora, despre familie şi viitor în ţară şi/sau peste hotare, despre rădăcini şi aripi, metaforic vorbind.

img-20181005-wa0005.jpgElevii au participat voluntar în număr mare la această activitate, dornici să îl cunoască pe domnul Marian Amariei, căruia i-au prezentat obiecte cu semnificaţie identitară, aflate în familiile lor de generaţii, unul dintre ele, un prosop ţesut de către bunica elevului Vlad Ciobanu, fiindu-i oferit cu drag. La rândul său, domnul Amariei le-a împărtăşit din experienţa dumnealui în Franţa, provocând elevii la un dialog despre viitorul lor şi oportunităţile de peste hotare. De asemenea, le-a vorbit despre scopul Asociaţiei pe care o conduce la Nisa, acela de a promova evenimentele culturale din România şi Franţa.

Epictet spunea că doar cei educaţi sunt liberi. Invitatul nostru este un astfel de om, un român creativ şi cu iniţiativă, de care elevii au fost extrem de mândri în această zi specială, deşi la final dumnealui ne-a declarat că ar face totul pentru ca elevii să fie mândri de ei înşişi.
Ar fi fost atât de multe de spus, dar timpul limitat ne-a lăsat esenţa acestei zile: Trăiasca România! Trăiască Franţa ! Trăiască românii adevăraţi care ştiu să iubească ambele ţări ! / Vive la Roumanie! Vive la France! Vive les vrais roumains qui savent aimer les deux pays!
Domnul Marian Amariei este a doua personalitate invitată să participe în cadrul seriei « Întâlnirilor memorabile», care a debutat anul şcolar trecut cu prezenţa doamnei arhitect Iulia Cosovanu la noi în şcoală. (Prof. Adina Popa, Școala Gimnazială Preutești, Structura Basarabi)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s